Spring naar inhoud

Dermatologie

MCL Leeuwarden

MCL Harlingen

Dermatologisch Cosmetisch Centrum Leeuwarden (DCCL)


naar mijnMCL

Dermatologie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met het herkennen en behandelen van aandoeningen van de huid. Onze dermatologen behandelen alle acute en chronische huidziekten, zoals acne, eczeem of psoriasis. Maar ook huidkanker, huidinfecties, spataderen en 'open benen', ziekten van haren en nagels, allergische reacties van de huid, moedervlekken en geslachtsziekten.

Locaties

Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken voor locatie, route & contact. Dermatologie heeft geen eigen verpleegafdeling. Dermatologie-patiënten komen te liggen op verpleegafdelingen waar nog een bed beschikbaar is.

Wat kunt u verwachten?

We gaan na wat er bij u aan de hand is en wat de oorzaken zijn. Vervolgens gaat de dermatoloog kijken welke mogelijkheden en behandelingen er zijn. Binnen de afdeling wordt altijd gewerkt aan de verbetering van behandeltechnieken en methoden. Kortom, we zetten ons volledig in om u de beste zorg te bieden. Het MCL helpt.

Feiten en cijfers

180

Patiënten per dag

Melanoomcentrum

Het MCL is 1 van de 14 melanoomcentra van Nederland. De dermatologen zijn nauw betrokken bij de behandeling van melanomen.

Dermatologisch Cosmetisch Centrum Leeuwarden

Voor niet vergoede zorg kunt u terecht bij het Dermatologisch Cosmetisch Centrum Leeuwarden (DCCL), wat is gevestigd in het Medisch Centrum Leeuwarden. In het DCCL werken acht dermatologen en een huidtherapeute samen bij de behandeling van diverse huidaandoeningen van veelal cosmetisch storende aard.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Over het algemeen kunt u een herhaalrecept bij de apotheek aanvragen of bij de huisarts. Mocht dit op die manier bij u niet lukken, dan kunt u met de polikliniek contact opnemen.

Ja, pas als u weer bij ons langs komt wordt de zwachtel evt. verwijderd en vervangen.

Na 2 dagen.

U krijgt hierover informatie mee na de ingreep. Over het algemeen moet de pleister of het drukverband twee dagen blijven zitten en mag de wond in die periode ook niet nat worden.

Een uitzondering hierop is een vriescoupe of Mohs chirurgie ingreep. Na deze ingreep moet het gehele verband één week blijven zitten.

Dat is afhankelijk van waar u voor komt. In het eerste consult wordt uw klacht beoordeeld en samen met u een behandelplan opgesteld. Sommige verdachte plekken worden direct weggehaald, maar soms is dit niet nodig of niet mogelijk en wordt er een afspraak ingepland voor behandeling.

Ja, tenzij u echt niet zonder kunt. Overleg in dat geval met uw behandelend arts.

De arts bespreekt met u hoe lang u moet smeren. Meestal is dit 3 of 4 weken of tot de huid open gaat.

Jazeker. Tijdens behandeling met efudix creme worden de zonbeschadigde cellen opgeruimd. Dit geeft reactie in de vorm van roodheid, korstjes, jeuk en/of een branderig gevoel of milde zwelling van de huid. Wees niet ongerust als de huid die u behandelt met de creme er anders uit gaat zien of kapot gaat. Dit is juist een teken dat de behandeling werkt.

Er worden momenteel geen wratbehandelingen aan handen en voeten gedaan.

COVID-19 vaccinatie en afweerremmende medicatie (immunosuppressiva en biologicals)

Voor algemene vragen over de COVID-19 vaccinatie verwijzen we u naar het RIVM en de GGD.

Bij de meeste huidaandoeningen kan gevaccineerd worden. Wanneer u een infectie heeft van de huid op het moment van vaccinatie is het verstandig te overleggen met uw behandelaar of de vaccinatie doorgang kan vinden.

Ja, u kunt bijna altijd gevaccineerd worden. De meeste medicijnen hoeven niet onderbroken te worden, met uitzondering van rituximab. Wel kunnen sommige medicijnen die invloed hebben op uw afweer de vaccinatie mogelijk minder effectief maken. Hier moet nader onderzoek naar worden verricht.

Overleg met uw behandelaar of dit invloed heeft op het advies voor vaccinatie.

Overleg met uw behandelaar of dit invloed heeft op het advies voor vaccinatie.

De huidige vaccins bevatten geen levend verzwakt virus maar niet-levende bestanddelen. Hiermee kunnen de meeste mensen gevaccineerd worden, behalve mensen die allergisch zijn voor een van de bestanddelen. We verwijzen hiertoe naar de adviezen van De Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (NVvAKI). Bij kinderen zijn de vaccins nog niet getest.

De vaccins hebben voor zover bekend geen invloed op de werking van uw afweer-onderdrukkende medicijnen.

Ja. Medicijnen die invloed hebben op uw afweerreactie kunnen de vaccinatie mogelijk minder effectief maken. De kans hierop varieert per middel (zoals bij rituximab) en is afhankelijk van de dosis.

Soms is het verstandig om de vaccinatie even uit te stellen voor een beter effect. Uw arts (cq. dermatoloog) kan advies geven of vaccinatie nu mogelijk is, of de behandeling moet worden onderbroken/opstart worden uitgesteld.

Voor zover bekend zijn er geen aanwijzingen dat uw huidziekte zal verergeren door COVID-19 vaccins. Op theoretische gronden is dit ook niet te verwachten. Indien u een verergering ervaart of andere bijwerkingen hebt, kunt u die rapporteren aan uw behandelend arts (of het lareb).

COVID-19 en afweerremmende medicatie (immunosuppressiva en biologicals)

Het gebruik van afweerremmende medicatie kan door het werkingsmechanisme van deze medicijnen zorgen voor een verminderde afweer tegen infecties. Er zijn nog geen gegevens specifiek voor COVID-19 beschikbaar. Als u niet ziek bent is het advies om de medicatie door te gebruiken omdat stoppen kan leiden tot opvlamming van de huidaandoening, waarbij altijd gestreefd moet worden naar de laagst mogelijke dosering. Stop in ieder geval nooit met uw medicatie zonder overleg met uw arts.

Diverse afweerremmende medicijnen kunnen door het werkingsmechanisme van deze medicijnen zorgen voor een verminderde afweer tegen infecties. Stop niet zonder overleg met uw arts met uw medicatie, gezien de risico’s van een opvlamming. Naast opvlamming van de huidaandoening kan het stoppen van sommige systemische medicamenten ook leiden tot opvlamming van andere aandoeningen bijvoorbeeld van de luchtwegen bij mensen met eczeem.

Het algemene advies is bij (zeer) milde klachten de medicijnen door te gebruiken, en bij matig tot ernstige infecties deze medicijnen tijdelijk te stoppen. Bij een matig tot ernstige infectie gekenmerkt door nieuwe luchtwegklachten en toenemende kortademigheid en/of koorts raden wij u aan uw volgende dosering uit te stellen totdat u contact heeft gehad met uw arts. Dit geldt niet voor prednisolon: een prednisolon dosering mag u nooit zonder overleg met uw arts overslaan.

Het gebruik van afweerremmende medicatie kan door het werkingsmechanisme van deze medicijnen zorgen voor een verminderde afweer tegen infecties. Er zijn nog geen gegevens specifiek voor COVID-19 beschikbaar.  Vanwege het mogelijk verhoogde risico op een COVID-19 besmetting worden patiënten die deze medicatie gebruiken beschouwd als een kwetsbare groep. Dit betekent concreet:  Blijf uit de buurt van mensen die (mogelijk) ziek zijn. Denk aan de volgende voorzorgsmaatregelen: 

  • Blijf zoveel mogelijk thuis.
  • Ga niet op bezoek bij mensen met een bewezen COVID19 infectie of klachten van verkoudheid, koorts, hoesten en/of kortademigheid.
  • Vermijd bezoek aan grote gezelschappen; dit geldt ook voor verjaardagsfeestjes en bijeenkomsten <100 personen.
  • Reis indien mogelijk niet met het openbaar vervoer.
     

Volg de algemene hygiëne maatregelen:

  • Was de handen regelmatig met water en zeep.
  • Schud geen handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.
  • Blijf thuis als u verkoudheidsklachten krijgt.

Vermijd ook in uw werksituatie hoog-risico contacten en ga hierover in overleg met uw leidinggevende en/of de bedrijfsgeneeskundige dienst:

  • Werk indien mogelijk thuis of probeer uw werktijden te spreiden.
  • Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van andere mensen.
  • Werkt u in de zorg dan wordt geadviseerd geen werkzaamheden te verrichten waarbij u in direct contact kan komen met patiënten met een (mogelijke) COVID19 infectie.