Kweekonderzoek
Bij bepaalde huidaandoeningen kan het van belang zijn om te weten of er sprake is van een infectie met bacteriën, virussen of schimmels.
Onderzoek
Kweekonderzoek wond
Van een wond kan materiaal (bijvoorbeeld pus) op kweek worden gezet om een bacteriële infectie aan te tonen. Er wordt dan met een wattenstaafje over de wond gestreken. Dit kan even gevoelig zijn.
Schimmelkweek
Voor een schimmelkweek worden vaak wat huidschilfers of een stukje nagel gebruikt. Deze huidschilfers worden van de huid afgeschraapt met een klein mesje. Dit doet geen pijn. Het afnemen van een stukje nagel gebeurt middels een nagelknipper en is ook pijnloos.
Blaasjesvocht virussen
Sommige virussen, bijvoorbeeld Herpes, kunnen ook met een kweekstokje worden aangetoond. Als er blaasjes zijn, worden deze lek geprikt met een klein naaldje, of met het wattenstokje. Dit is even wat gevoelig. Met het wattenstokje wordt de vloeistof uit het blaasje vervolgens opgenomen en het stokje wordt in een buisje gezet.
Na het onderzoek
Het afgenomen materiaal wordt opgestuurd naar het Centrum Infectieziekten en wordt daar verder onderzocht door de arts-microbioloog.
Voor het bespreken van de uitslag wordt meestal een (telefonische) afspraak bij uw dermatoloog of de assistente gemaakt.