Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen

Hier vind je alle veelgestelde vragen. Deze vragen zijn opgedeeld in verschillende onderdelen die betrekking hebben op de bouw.

Het gebouw is voor een deel verouderd. Technische installaties zijn niet klaar voor de toekomst en zijn niet duurzaam. Voor de zorg van de toekomst als STZ-ziekenhuis is een nieuw en up-to-date gebouw nodig.
 

In 2023 bereiden we de bouw voor en in 2024 starten we met de bouw.

Op het terrein rechts naast de hoofdingang (voor de huidige spoedeisende hulp) 

De bouw van IC en het operatiecomplex duurt tot en met 2026. Daarna gaan we verder met de plannen voor de klinieken, poliklinieken, laboratoria en ondersteunende afdelingen. Deze  plannen moeten nog worden uitgewerkt.
 

Is nog niet bekend.
 

De nieuwbouw wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de betrokken afdelingen. Ook informeren we de overige afdelingen in het ziekenhuis, de cliëntenraad en de directe buurtbewoners over de bouwplannen. Daarnaast is een ervaren team van architecten en adviseurs gecontracteerd. Met de gemeente verkennen we welke procedures doorlopen dienen te worden.

Er komt een nieuw gebouw naast de hoofdingang, dus we starten niet in het ziekenhuis maar er buiten. 

Deze kan gewoon doorgaan.

In principe niet.

In eerste instantie niet. Het kan tijdens de bouw nodig zijn om bepaalde routes naar bepaalde afdelingen om te leggen, maar dat zullen we u dan persoonlijk laten weten per mail of via MijnMCL. Wel wordt de ingang van de spoedeisende hulp en huisartsenpost verlegd naar de Borniastraat, omdat die in het bouwgebied ligt.

In de meeste gevallen gebeurt dat via de website, maar dit kan ook als het bijvoorbeeld en afspraak in het ziekenhuis betreft via een brief of MijnMCL zijn.

We doen alles om de overlast te beperken, maar enige overlast in de vorm van bouwverkeer of de bouwwerkzaamheden zelf kunnen we niet voorkomen We proberen zo stil mogelijk te bouwen, door bijvoorbeeld de funderingspalen niet te heien, maar te schroeven. We zullen steeds rekening houden met de buurt en  voor de buurtbewoners de meest gunstige – tijdelijke – oplossingen bedenken. 

We beginnen met een gebouw waar onder meer de nieuw IC en het operatiecomplex komen. Pas later (vanaf 2030) komen er ook andere gebouwen. Daarover zullen we u tijdig informeren en meenemen in onze plannen. 

Ja, deze zullen volledige bereikbaar blijven. Hierin wijzigt niets ten opzichte van de huidige situatie.

Ja MCL blijft bereikbaar. De bushaltes verplaatsen we naar de Henri Dunantweg voor de hoofdentree.

Ja deze blijven bereikbaar. De entree naar de spoedeisende hulp en huisartsenpost worden tijdens de bouw verplaatst naar de Borniastraat.

We houden rekening met aanrijroutes van wegverkeer en proberen ook bij de bouw de (geluids-)overlast te beperken, al zal dat nooit helemaal lukken. Daarvoor vragen we u om begrip.

We verwachten dat het MCL uiteindelijk kleiner wordt. De vergrijzing neemt toe en daarmee ook het aantal kwetsbare oudere patiënten. Tegelijk is er een beweging om met behulp van digitalisering meer thuis te doen en zal in de toekomst herstel of revalidatie eerder plaatsvinden bij bijvoorbeeld Noorderbreedte. Deze laatste ontwikkelingen (Juiste Zorg op Juiste Plek) kunnen ertoe bijdragen dat het ziekenhuis uiteindelijk minder bedden krijgt en compacter wordt. Over de precieze omvang van het MCL beslissen we na 2026 bij de uitwerking van het vervolg van de bouwplannen.

Ja, het MCL blijft op dezelfde plek.

Door de duurzaamheidsnormen mee te nemen in het ontwerp (doelstelling BREEAM Very Good) en doordat het MCL gebruik gaat maken van Warmtenet. Dit is een duurzame manier van verwarmen van het ziekenhuis, waarbij geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn.

Het MCL voldoet aan de eisen van het nieuwe bouwbesluit, de eisen aan een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) en aan de Routekaart voor verduurzaming van het vastgoed van ziekenhuizen met een reductie van 55% van CO2 in 2030 en 95% in 2050. Met de toepassing van Warmtenet worden deze doelstellingen nog eerder bereikt

Moderner, toepassing van nieuwe technologieën zoals een hybride OK een nieuwe IC en een duurzaam gebouw wat klaar is voor de toekomst.

Stuur een e-mail naar nieuwbouw@mcl.nl. 

Hiervoor komt te zijner tijd een speciaal telefoonnummer en mailadres.

Wij informeren via deze website en onze sociale media kanalen. Voor de buurt organiseren we periodiek bijeenkomsten en verspreiden we brieven huis aan huis. Verder ook via de media. En voor de liefhebbers, de bouw is vanaf de start live te volgen via een webcam (livestream via onze website).