Winnaar 2018 Publieksprijs
Gemodificeerde Mohs-techniek
Winnaar van het wetenschapssymposium aan het woord
Op het jaarlijkse wetenschapssymposium van het MCL heeft basisarts Muhammed Ali Kedilioglu de publieksprijs ontvangen. Zijn ‘power talk’ – een race tegen de klok van 4 minuten – over zijn onderzoek naar basaalcelcarcinomen (BCC), werd door het publiek als winnaar aangewezen.
Basaalcelcarcinoom
Tijdens zijn wetenschappelijke stage werkte Kedilioglu aan het uitpluizen, analyseren en beschrijven van de Gemodificeerde Mohs-techniek voor zijn basaalcelcarcinoomonderzoek. ‘Wereldwijd is BCC de meest voorkomende soort kanker, waarbij het risico op het krijgen van een BCC in Nederland 1 op 6 personen is. Alhoewel het zelden metastaseert, kennen deze tumoren in het gelaat een hoge morbiditeit door destructie van aangrenzende weefsels, waarbij de schade meestal groter is bij tumoren die terugkeren’, aldus Kedilioglu.
Gemodificeerde Mohs-techniek
In het MCL wordt al jarenlang de Gemodificeerde Mohs-techniek gebruikt bij het verwijderen van BCC in het gelaat. Kedilioglu: ‘Voor zover bekend in de medische literatuur, zijn wij in het MCL de enigen in de wereld die deze techniek toepassen! Omdat BCC veel voorkomt, vormt het een druk op de medische gezondheidszorg. We vinden het belangrijk dat de problemen effectief worden aangepakt. Patiënten kunnen er met de Gemodificeerde Mohs-techniek op vertrouwen dat de kans op terugkerende tumoren (recidiefpercentage) erg laag is.’
Betrouwbaarheid
‘Tijdens het onderzoek hebben we de betrouwbaarheid van de weefselanalyse bepaald door de intraoperatieve vriescoupes te vergelijken met de huidige gouden standaard, de postoperatieve paraffinecoupes. Verder is er gekeken naar het recidiefpercentage voor tumoren die tumorvrije marges hadden na excisie met een minimale follow-up van zes maanden.
Data analyseren
In totaal heeft Kedilioglu bij 996 patiënten 1082 BCC’s geanalyseerd. Kedilioglu: ‘Van de 1082 tumoren werden er 23 tumoren geëxcludeerd omdat deze nog positieve tumormarges hadden na excisie. Verder werden er nog 67 geëxcludeerd omdat er in die gevallen de follow-up minder dan 6 maanden was.’ Van de overgebleven 992 BCC recidiveerden er 21 na een gemiddelde follow up van 5,6 jaar wat neerkomt op een recidiefpercentage van slechts 2,1%. Kedilioglu: ‘Dit zijn overtuigende cijfers voor een relatief eenvoudige en snelle chirurgische techniek die makkelijk toepasbaar is in andere ziekenhuizen.’
Eerste stap gezet
De Gemodificeerde Mohs-techniek wordt nog verder en uitgebreider onderzocht in het MCL. ‘Op dit moment zijn er drie onderzoeken gaande waarbij één van deze onderzoeken het recidiefpercentage bij een langere follow-up bekijkt. Ook is er een prospectieve vergelijkende studie die onderzoekt of het uitmaakt op welke manier de tumormarges preoperatief bepaald worden. Het doel hiervan is minder excisierondes en daarmee een nog lager recidiefpercentage. Verder worden alle BCC prospectief gevolgd zodat we deze eventueel in de toekomst ook kunnen analyseren’, aldus Kedilioglu.