Wetenschap
Betere zorg gaat hand in hand met kwalitatief goed wetenschappelijk onderzoek. Het MCL is trots dat onderzoek tot onze kerntaken behoort; onderzoek neemt bij ons een essentiële positie in. Binnen de muren van het MCL vindt dan ook onderzoek plaats op een veelheid en verscheidenheid aan onderzoeksgebieden.
Doorlopend wordt er in het MCL aan gemiddeld 150 onderzoekstrajecten gewerkt, waaraan 5.000 MCL-patiënten deelnemen. De MCL Academie ondersteunt onze onderzoekers bij alle facetten van onderzoek. De MCL Academie werkt daarbij samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Onze ambities zijn hoog, gezond en praktijkgericht. Het MCL behoort tot de snelste stijgers binnen de STZ-ziekenhuizen qua (internationale) impact van wetenschappelijke output op de gezondheidszorg. En het MCL wil de onderzoeksfunctie graag nog verder uitbreiden. Zowel op medisch, paramedisch als verpleegkundig gebied. De samenhang tussen kwalitatief hoogwaardig onderzoek en het leveren van topklinische zorg staat daarbij centraal. Onderzoek dat ten goede komt aan de kwaliteit van patiëntenzorg.
Voor een overzicht van publicaties die geschreven zijn door specialisten, artsen (niet) in opleiding tot specialist (a(n)ios) en andere onderzoekers van het Medisch Centrum Leeuwarden, ga naar deze pagina.
Lectoraat Verpleegkundig Leiderschap & Onderzoek voor Goede Zorg
De gezondheidszorg verandert voortdurend. Nieuwe vormen van zorg en behandeling, (wetenschappelijk) onderzoek en veranderende zienswijzen beïnvloeden de professionele zorgverlening aan mensen. Het verpleegkundig beroep is daarom steeds in beweging. Het lectoraat Verpleegkundig Leiderschap & Onderzoek voor Goede Zorg onderzoekt hoe de verpleegkundige professie zich kan blijven ontwikkelen en het voortouw kan nemen in het dagelijkse gesprek met zorgvragers over goede, persoonsgerichte zorg. Het MCL en de hogeschool NHL Stenden hebben dit lectoraat gezamenlijk in het leven geroepen.
Lees hier meer over het lectoraat Verpleegkundig Leiderschap & Onderzoek voor Goede Zorg.
RTPO
Onderzoekers mogen een medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen uitvoeren, nadat zij een positief oordeel hebben gekregen van een erkende Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC). Friesland beschikt over één METC, de Regionale Toetsingscommissie Patiëntgebonden Onderzoek (RTPO).
Lees meer over de RTPO op deze pagina.