Verpleegkundige adviesraad
De VAR verbindt, inspireert en maakt toekomstbestendig
De Verpleegkundige Adviesraad (VAR) is een door de Raad van Bestuur erkend onafhankelijk adviesorgaan, dat een bijdrage levert aan de beleidsontwikkeling binnen het MCL. De VAR kan ontwikkelingen op het gebied van de verpleegkunde ondersteunen, hieromtrent adviseren en zelf ontwikkelingen initiëren. De VAR in het MCL maakt onderdeel uit van het bestuursberaad.
Missie en visie Verpleegkundige Adviesraad MCL
Missie
De VAR verbindt, inspireert en maakt toekomstbestendig
- De VAR is de representatieve vertegenwoordiger van de verpleegkundigen in het MCL die onafhankelijk, maar als volwaardige gesprekspartner binnen het MCL, proactief advies geeft, meedenkt en -praat op bestuurlijk-, ZE- en afdelingsniveau binnen het MCL.
- De VAR inspireert de verpleegkundigen om verder te bouwen aan kwalitatieve, innovatieve en veilige patiëntenzorg.
- De VAR staat voor leiderschap, het inspireren en ontwikkelen van de MCL verpleegkundigen in het continu veranderende zorglandschap en de toenemende (complexe) zorgvraag passend bij een STZ-ziekenhuis.
- De VAR praat en denkt vanuit de verpleegkundige expertise mee over organisatievraagstukken die ontstaan vanuit demografische-, organisatie- en landelijke ontwikkelingen en trends die van invloed zijn op de zorg.
Visie
De visie van de VAR is dat elke individuele verpleegkundige:
- persoonlijk leiderschap laat zien, ongeacht functieniveau
- verder kijkt dan het individuele belang
- in een open en veilige sfeer continu streeft naar de meest optimale patiëntenzorg, passend bij de individuele patiënt, het ziektebeeld en de continu veranderende doorontwikkeling in de zorg.
VAR jaarplan 2024
De Verpleegkundige Adviesraad (VAR) is een onafhankelijk adviesorgaan dat de belangen van de verpleegkundige beroepsgroep vertegenwoordigt binnen het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). De VAR streeft ernaar proactief mee te denken en te praten over verpleegkundige, organisatorische en landelijke ontwikkelingen. Dit heeft als doel de MCL-verpleegkundigen verder te professionaliseren en te faciliteren in het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden. Naast zorgtaken omvatten deze werkzaamheden ook kwaliteitsontwikkeling, professionalisering van de beroepsgroep, het bevorderen van kennis en kunde passend bij een STZ-ziekenhuis, meedenken over de organisatie van het werk, doorontwikkeling van werkprocessen en verpleegkundig leiderschap.
VAR speerpunten 2024:
De speerpunten 2024 zijn tot stand gekomen op basis van input van VAR-leden, evaluatie van de speerpunten van 2023, landelijke ontwikkelingen, de kaderbrief 2023-2024 en de strategie MCL 2021-2030. Deze speerpunten passen bij de strategie van het MCL en richten zich op de positionering van de VAR in de nieuw te vormen organisatie- en governancestructuur, kwalitatieve en veilige patiëntenzorg, en het behouden en boeien van onze (verpleegkundige) zorgprofessionals.
- Lerende organisatie 2.0: Versterking van eigenaarschap en verantwoordelijkheid binnen het verpleegkundig team, met een focus op de lerende organisatie en de safety 2 gedachte. Daarnaast besteden we ook aandacht de feedbackcultuur en zijn we betrokken bij de kerngroep lerende organisatie 2.0.
- Patiëntparticipatie: Bevordering van professionele betrokkenheid van verpleegkundigen bij patiënt- en familieparticipatie, inclusief zelfmanagementondersteuning met het 5A model.
- Innovatie en topklinisch profiel: Samenwerking met de STZ-commissie en focus op verpleegkundig onderzoek en technologische/sociale innovaties, met minimaal drie nieuwe innovaties in 2024.
- Excellente zorg en juiste zorg op de juiste plek: Flexibele inzet van expertise, participatie in herontwerp van poliklinische processen, en betrokkenheid bij preventieve zorg vanuit het verpleegkundig perspectief.
- Fusie en samenwerking: Voorbereiding op de fusie met Tjongerschans, inclusief de transformatie naar één Verpleegkundig Staf Bestuur (VSB) per 1 januari 2025, en actieve participatie in landelijke netwerken en de V&VN netwerkdag.
- Werkplezier en werkgeluk: Aanpak van registratielast en loopbaanontwikkeling, communicatie van het werkgeluk-document, en implementatie van praktische punten zoals kinderopvang en een introductiedag voor nieuwe medewerkers.
- Duurzaamheid: Deelname aan de ‘Green deal’ met drie duurzame initiatieven, afvalpreventie, en een gezondere werkomgeving.
- Digitalisering: Verbetering van samenwerking binnen de gebruikersgroep kliniek, standaardisatie van werkprocessen met Epic, en participatie in het Epic en landelijke CNIO-netwerk.
De VAR streeft ernaar een voorbeeldfunctie binnen de verpleegkundige beroepsgroep te vervullen en te zorgen voor een slagvaardige uitvoering van deze speerpunten.
Download hier het jaarplan 2024.
Beroepscode: waarden en normen
Om als verpleegkundige goed te kunnen werken, heb je waarden en normen van de beroepsgroep nodig. Die vind je in de Beroepscode V&V. De beroepscode is opgesteld door de beroepsgroep en wordt gebruikt in de opleidingen en in de dagelijkse zorgpraktijk. Loop je in je werk ergens tegenaan? Pak de Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden erbij en bespreek de situatie met collega’s en met je leidinggevende.
Visie op verpleegkundige professionaliteit
De VAR heeft samen met de verpleegkundigen de visie op verpleegkundige professionaliteit opgesteld.
Jaaroverzicht 2023
Benieuwd waar de VAR in 2023 mee bezig is geweest? Lees hier het VAR jaaroverzicht 2023.
Samenstelling VAR
- Arno Huisman, voorzitter
- Aukje Corbée, vicevoorzitter
- Gerard Dijkstra, algemeen VAR-lid
- Femke Rinsma, algemeen VAR-lid
- Marijke Jongert, algemeen VAR-lid
- Thom Dercksen, algemeen VAR-lid
- Gerda Hoekstra, secretaresse
Contact
Wil je in contact komen met de VAR?
Stuur hier een bericht aan de VAR.