Spataderbehandeling door middel van echo foam scleroseren
Bij de behandeling van spataderen d.m.v. echo foam scleroseren wordt de desbetreffende spatader aangeprikt via de huid onder geleide van echo duplex onderzoek. Het prikje kan iets pijnlijk zijn. Er wordt een schuim (foam) in de ader gespoten. Dit is een mengsel van een soort lijmstof (Aethoxysclerol®) in combinatie met lucht. Dit schuim werkt irriterend op de vaatwand. Hierdoor gaat de vaatwand verkleven en kan er geen bloed meer doorheen.
De functie van de verdwenen spatader wordt overgenomen door één van de vele (gezonde) aderen in de buurt. De restanten van het behandelde bloedvat worden door het lichaam opgeruimd. Dit kan wel enige tijd duren. De behandeling vindt plaats op de polikliniek dermatologie van MCL Leeuwarden of MCL Harlingen en duurt ongeveer 30 minuten. U hoeft hiervoor niet te worden opgenomen in het ziekenhuis.
Na de behandeling wordt er druk op het behandelde bloedvat aangebracht door middel van wattenrollen en deze worden vastgezet met pleisters. Vervolgens krijgt u anti-trombosekousen aan. Deze dient u één week te dragen.
Vergoeding
De behandeling ‘echo foam scleroseren’ wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraars, tenzij uw arts nadrukkelijk heeft gezegd van wel. Indien dit niet wordt vergoed, kan deze behandeling voor eigen rekening wel worden uitgevoerd in het Dermatologisch Cosmetisch Centrum Leeuwarden (DCCL) in het MCL.
Voor uitgebreidere informatie omtrent de behandeling echo foam scleroseren, voorbereidingen en nazorg kunt u de informatiefolder op deze pagina raadplegen.