Huidbiopt
Een huidbiopt kan nodig zijn als de diagnose van een huidafwijking niet volledig duidelijk is. Bij een huidbiopt haalt de dermatoloog, verpleegkundige of doktersassistente, onder plaatselijke verdoving een klein stukje huid uit een huidafwijking om verder te laten onderzoeken in een laboratorium.
Onderzoek
De huidafwijking wordt eerst verdoofd met een kleine injectie, dit prikje kan gevoelig zijn. De verdoving werkt vrijwel direct. Met een stans, een soort appelboortje, haalt de medewerker een stukje uit uw huid, meestal betreft dit slechts 2 of 3 mm. Omdat uw huid verdoofd is voelt u hier niets van. Het stukje huid wordt naar een laboratorium gestuurd om onderzocht te worden. Op het wondje komt een klein sponsje of soms wordt het wondje gehecht. Tot slot plakt de medewerker een pleister en is de ingreep voorbij. De behandeling duurt 5-10 minuten.
Na het onderzoek
De ingreep geeft meestal weinig klachten. Laat de pleister minstens een dag zitten. Het wondje kan soms een beetje nabloeden. Bloedt het wondje onderweg of thuis nog na? Druk dan 15 minuten met een schone doek op het wondje zonder tussendoor te kijken of het droog is. Herhaal dit zo nodig nog eens. Mocht het bloeden hierna niet gestopt zijn dan kunt u contact met ons opnemen. U blijft misschien een klein litteken op uw huid zien. Dit kan eruit zien als een wit rondje of een klein deukje.
Douchen en baden
Het wondje moet 2 dagen droog blijven. Houd hier rekening mee met douchen en baden.
De uitslag van het onderzoek
Het duurt ongeveer 2 weken voor de uitslag van het onderzoek bekend is. Voor het bespreken van de uitslag wordt meestal een (telefonische) afspraak gemaakt.
Voor uitgebreidere informatie omtrent dit onderzoek kunt u de informatiefolder op deze pagina raadplegen.