Desensibilisatie bijen- en wespengif
Wanneer er bij u een allergie voor bijen- of wespengif wordt aangetoond kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een desensibilisatie behandeling.
Bij de desensibilisatie behandeling op de polikliniek wordt tijdens de instelfase (meestal 15 weken) 1 keer per week een injectie in uw bovenarm met steeds hogere dosis van het insectengif toegediend. Het lichaam gaat hierdoor beschermende antistoffen vormen waardoor geen allergische symptomen meer gaan optreden. Na de instelfase volgt een onderhoudsfase waarbij 1 keer per 6 weken (meestal gedurende 3 jaar) een injectie wordt toegediend om de bescherming te behouden. Dit zou eventueel ook bij de huisarts kunnen. Na de injectie in de bovenarm dient u gedurende 30 minuten op de polikliniek te blijven om eventuele reacties (die zelden voorkomen) te observeren. De meeste allergische bijwerkingen zijn mild tot matig en kunnen indien nodig met antihistaminica symptomatisch behandeld worden. De meest frequent voorkomende bijwerkingen zijn zwelling op injectieplaats en hoofdpijn. Zelden treden anafylactische reacties (zoals zwelling gelaat, mond/keel, moeite met ademhalen en netelroos) op. Als u koorts heeft of een astma aanval dan zullen we op dat moment geen injectie toedienen. Afhankelijk van klachten bij de vorige injectie kan het soms noodzakelijk zijn de dosering aan te passen zodat evt. de instelfase wat langer duurt.
Afspraak
Als u een allergische reactie na een insectensteek heeft gehad kunt u voor een behandeladvies en eventuele immunotherapie (desensibilisatie) een afspraak maken op de polikliniek dermatologie.
Voor uitgebreidere informatie omtrent desensibilisatie bijen- en wespengif verwijzen wij u naar onderstaande links. Ook over de bijbehorende aandoening vindt u hieronder meer informatie.