Scabiës (schurft)
Schurft (officiële naam: Scabiës) is een huidziekte waar je mee besmet kunt worden. Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De schurftmijt graaft gangetjes in de hoornlaag en legt er eieren in waar vervolgens weer jonge schurftmijten uitkomen. De enzymen en andere producten die door de mijten worden afgescheiden veroorzaken hevige jeuk, en soms een uitgebreide jeukende huiduitslag. Schurft jeukt heftig, vooral ’s nachts. Het is een vervelende, maar geen ernstige ziekte. Schurft is goed te behandelen. Het is belangrijk dat mensen in de directe omgeving van degene die schurft heeft, ook behandeld worden. Ook wanneer zij helemaal geen jeuk of afwijkingen van de huid hebben.
Hoe ontstaat het?
Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt ‘Sarcoptes scabiei’. De schurftmijt is een klein beestje (‘parasiet’), dat alleen bij mensen voorkomt. Schurft komt niet door een gebrek aan hygiëne (‘schoon of netjes zijn’). Iedereen kan schurft krijgen. Je kunt worden besmet met de schurftmijt door direct huidcontact met een persoon die zelf schurft heeft. Kinderen in een gezin zijn vaak allemaal besmet. Met elkaar in één bed slapen, met of zonder seksueel contact, kan tot gevolg hebben dat je met schurft besmet raakt. Ook kun je het oplopen door te slapen in een bed met besmet beddengoed, of het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
Voor uitgebreidere informatie omtrent deze aandoening kunt u de informatiefolder en pagina van o.a. de NVDV raadplegen via onderstaande links.