Spring naar inhoud

Allergie

Bij een allergie reageert uw immuunsysteem abnormaal op een bepaalde stof in uw omgeving.

Een groot aantal stoffen (zogenaamde allergenen) kan allergische reacties veroorzaken. Voorbeelden zijn:

  • Bestanddelen van huidverzorgingsmiddelen en allerlei andere stoffen waarmee uw huid in contact komt. Voorbeelden zijn parfum, conserveermiddelen en nikkel. Een allergie voor dergelijke stoffen veroorzaakt contacteczeem.
  • Gif van wesp of bij. Deze allergenen kunnen ernstige allergische reacties veroorzaken met huiduitslag, klachten van luchtwegen en het maagdarmkanaal en in ernstige gevallen ook shock.
  • Huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en stuifmeel van bomen. Deze allergenen veroorzaken vooral klachten van de luchtwegen. 
  • Voedingsmiddelen zoals koemelk, ei en pinda. Deze allergenen kunnen huidreacties zoals netelroos veroorzaken. Daarnaast klachten van het maagdarmkanaal en klachten van de luchtwegen.
  • Geneesmiddelen zoals penicilline. Bij een allergie voor geneesmiddelen staan huidreacties op de voorgrond. Andere klachten veroorzaakt door medicijnen berusten meestal niet op allergie.

Onderzoeken

Als u allergische klachten heeft, kunt u een afspraak maken bij een van de dermatologen. De dermatoloog neemt het patroon van uw klachten met u door. Dit kan belangrijke aanwijzingen geven betreffende de eventuele oorzaak van uw klachten. Daarna worden eventueel allergietesten ingepland of indien mogelijk direct uitgevoerd. Er zijn verschillende soorten testen:

  • Plakproeven. Deze testen worden uitgevoerd om te onderzoeken of u allergisch bent voor stoffen waarmee uw huid in contact komt. Er worden pleisters op de rug aangebracht met daaronder de te testen stoffen. De pleisters worden na 2 dagen verwijderd. Eén tot twee dagen later wordt de test afgelezen door de dermatoloog en worden de resultaten met u besproken.
  • Bloedtest (RAST). Deze test wordt toegepast om te onderzoeken of u allergisch bent voor voedingsmiddelen, gif van wesp of bij, huisstofmijt, dieren of stuifmeel. De uitslag van de test is na ongeveer een week bekend.
  • Priktest. Deze test wordt toegepast om te onderzoeken of u allergisch bent voor voedingsmiddelen, huisstofmijt, dieren of stuifmeel. De priktest is wat betrouwbaarder dan de RAST. De uitslag van de test is direct bekend.
  • Provocatietest. Deze test wordt vooral toegepast bij kinderen met verdenking op voedselallergie, bijvoorbeeld voor koemelk. De test wordt uitgevoerd door de kinderarts gedurende een dagopname. De uitslag van de test is na 1 dag bekend.
  • Aanvullend onderzoek. Soms is het nodig aanvullend bloedonderzoek te doen. Er zijn namelijk aandoeningen die gepaard gaan met veel allergische klachten, bijvoorbeeld mastocytose. 

Behandeling

Na de allergietest bespreekt de dermatoloog de resultaten met u en krijgt u advies. Soms zijn medicijnen noodzakelijk om allergie te behandelen. Een bijzondere behandeling is de zogenaamde desensibilisatie. Deze therapie is vooral geschikt bij een allergie voor het gif van wesp of bij en bij een allergie voor stuifmeel.

In het Medisch Centrum Leeuwarden worden patiënten met een allergie van de luchtwegen niet door de dermatoloog gezien, maar door een longarts of KNO-arts.

Meer informatie en links

Voor uitgebreidere informatie omtrent allergie verwijzen wij u naar onderstaande links. Ook kunt u de informatiefolders over allergietesten op deze pagina raadplegen.

  • www.huidarts.com (site met onder de knop 'huidaandoeningen' en dan door allergie te kiezen veel informatie over verschillende vormen van allergie en onder de knop 'allergenen' veel informatie over allerlei allergenen)
  • www.huidarts.info (site van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie met folders over verschillende allergenen)
Aandoeningen