Spring naar inhoud

Gynaecologie & Verloskunde

MCL Leeuwarden

MCL Harlingen


naar mijnMCL

Gynaecologie onderzoekt en behandelt problemen rondom zwangerschap en bevalling, aandoeningen van de vrouwelijke voortplantingsorganen en de seksualiteit. Een gynaecoloog wordt ook wel vrouwenarts genoemd. Naast de polikliniek en een verpleegafdeling is er een polikliniek voor vruchtbaarheidsstoornissen/IVF (ook wel de fertiliteitspolikliniek genoemd), een vulvapolikliniek voor klachten aan de uitwendige geslachtsdelen en het bekkenbodem expertise centrum.

Wat kunt u verwachten?

Tijdens het eerste polikliniekbezoek stelt de gynaecoloog u vragen en kan er een inwendig onderzoek plaatsvinden. Onze artsen behandelen onder andere menstruatiestoornissen, prenatale screening, prenatale diagnostiek, overgangsklachten, afwijkende uitstrijkjes, problemen rondom zwangerschap en verzakkingsklachten en urine-incontinentie. Verpleegkundig consulenten staan klaar voor vrouwen met (verdenking op) kanker aan de geslachtsorganen.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen de afdeling Gynaecologie en Verloskunde wordt altijd gewerkt aan de verbetering van behandeltechnieken en methoden. Zo doen we mee aan veel wetenschappelijke onderzoeken.

Kortom, we zetten ons volledig in om u de beste zorg te bieden. Het MCL helpt.

Spoednummer gynaecologie/verloskunde

Voor spoedeisende klachten kunt u tijdens kantooruren bellen naar (058) 286 3200. Buiten kantooruren kunt u ons spoednummer: (058) 286 1455 bellen.

Na telefonisch overleg, nodigen wij u indien nodig uit voor een afspraak. Wij hanteren het triage-systeem: op basis van de ernst en risico's van de klachten bepalen wij hoe snel u gezien moet worden.

Zwangerschap en bevallen in het MCL

Als u zwanger bent is het mogelijk dat u tijdens uw zwangerschap of bevalling in het ziekenhuis wordt opgenomen. Tijdens de zwangerschap komt u regelmatig in het ziekenhuis voor zwangerschapscontroles op de polikliniek.

Veelgestelde vragen gynaecologie

Bloedverlies na de overgang is altijd een reden om naar de dokter te gaan. In 9 van de 10 gevallen betreft het een onschuldig probleem. Echter, omdat het in 10% van de gevallen een ernstige aandoening kan zijn, is het belangrijk onderzoek te doen. Dit onderzoek bestaat uit het maken van een uitstrijkje, een echoscopie en zo nodig het verzamelen van wat weefsel uit de baarmoeder.

Na een vaginale ingreep kan het altijd voorkomen dat er wat vaginaal bloedverlies optreedt. Dit kan na een week nog wat toenemen. De hechtingen beginnen dan op te lossen. Het mag echter nooit meer dan een ruime menstruatie zijn, anders is het verstandig contact op te nemen met de polikliniek.

Veelgestelde vragen verloskunde

 De patiëntveiligheids- / signalenkaart geeft duidelijk aan wanneer u meteen contact op moet nemen met afdeling verloskunde:

  • Bij vaginaal bloedverlies
  • Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in bovenbuik
  • Bij minder bewegingen van je kind dan anders
  • Nog geen 37 weken zwanger en buikpijn of rugpijn die komt en gaat
  • Bij vruchtwaterverlies

U kunt bellen met de verloskamers: (058) 286 1455 of de polikliniek: (058) 286 3200

Bij één op de vijf zwangerschappen is er bloedverlies in de eerste weken van de zwangerschap. Dit wil echter niet zeggen dat de zwangerschap eindigt in een miskraam. Als u geen buikpijn heeft, kan er sprake zijn van een normale zwangerschap. Als u al een echoscopie hebt gehad waarop het hartje is gezien, dan is de kans op miskraam al sterk afgenomen. U kunt rustig wachten tot de volgende afspraak. Indien u buikkrampen hebt en vaginaal bloedverlies, dan is het verstandig een afspraak te maken

Een zwangere vrouw hoort meerdere keren per dag kindsbewegingen te voelen. Het geeft aan dat het kind zich goed voelt. Wanneer het kind zich een hele dag niet heeft gemeld, kan het zijn dat u zo druk bezig bent geweest dat u er geen acht op hebt kunnen slaan. Meldt het kind zich nog steeds niet als u even gerust hebt, dan is het noodzakelijk contact op te nemen met uw behandelaar. We zullen de conditie van het kind dan beoordelen, bijvoorbeeld met behulp van het CTG (hartfilmpje van de baby).

Om voor de zwangerschap bij de gynaecoloog onder controle te staan, moet er sprake zijn van een medische indicatie. Na gezamenlijk overleg tussen de verenigingen van de verloskundigen, huisartsen en gynaecologen en de zorgverzekeraars is de verloskundige indicatie lijst (LIR) opgesteld, waarin de verantwoordelijkheden per probleem zijn geregeld. De zorgverlener die de zwangere vrouw als eerste ziet, bekijkt of er sprake is van een indicatie en verwijst zo nodig naar de juiste instantie.

Het begin van de baring kan zich aankondigen door regelmatige weeën activiteit of spontaan gebroken vliezen. Vandaar dat bij weeën activiteit om de 3 tot 5 minuten of bij het breken van de vliezen gebeld moet worden naar de verloskundige of gynaecoloog. Dit is ook verstandig bij vaginaal bloedverlies of als u het niet meer vertrouwt.