Erfelijke kanker
Kanker is een veel voorkomende ziekte. In ongeveer 10% van de gevallen is kanker erfelijk. Als er aanwijzingen zijn voor erfelijkheid dan kan dat reden zijn voor erfelijkheidsonderzoek. Als er bij dit onderzoek een erfelijke aanleg wordt gevonden, dan kan dit van belang zijn voor uzelf en voor uw familieleden. Ook kan de uitkomst van erfelijkheidsonderzoek van belang zijn voor uw behandeling.
Bij gynaecologische kanker kan er sprake zijn van erfelijke kanker bij eierstokkanker en/of baarmoederkanker. De andere gynaecologische kankersoorten zijn niet erfelijk.
Erfelijkheidsonderzoek
Alle vrouwen in Nederland die eierstokkanker hebben (gehad) kunnen erfelijkheidsonderzoek laten doen. Als u hier toestemming voor geeft wordt er eerst in het tumorweefsel gekeken of er aanwijzingen zijn voor erfelijke kanker. Zo ja, dan kunt u daarna verwezen worden naar de klinisch geneticus voor verdere uitleg en onderzoek om erfelijkheid aan te tonen of uit te sluiten.
Een voorbeeld van een erfelijke oorzaak voor deze soort kanker is de BRCA1 of 2 mutatie
Bij vrouwen met baarmoederkanker die jonger zijn dan 70 jaar, of wanneer er in de familie aanwijzingen zijn voor erfelijke kanker, kan weefselonderzoek in de tumor plaatsvinden. Als er aanwijzingen zijn voor erfelijke kanker dan kunt u daarna verwezen worden naar de klinisch geneticus voor verdere uitleg en onderzoek om erfelijkheid aan te tonen of uit te sluiten.
Een voorbeeld van een erfelijke oorzaak voor baarmoederkanker is het Lynch syndroom.
Voor erfelijkheidsonderzoek is een verwijzing van uw medisch specialist, verpleegkundig specialist of huisarts noodzakelijk. De verwijzing loopt via de afdeling Genetica van het UMCG, maar uw afspraken zijn op het spreekuur ‘Familiare Tumoren’ op het Oncologisch Centrum Leeuwarden (MCL).
Oncologie werkgroep erfelijke of familiaire belasting met borst- en eierstokkanker
Binnen het MCL is een multidisciplinaire oncologie werkgroep actief voor vrouwen met erfelijke of familiaire belasting met borst- en eierstokkanker. Meestal zijn dit vrouwen met een BRCA 1 of 2 genmutatie.
Het doel van deze werkgroep is optimale zorg door een betrokken multidisciplinair team voor vrouwen met deze familiaire of erfelijke aanleg die nog geen kanker hebben gehad en in aanmerking komen voor controles en voor risicoverlagende operaties. Het gaat hierbij om screeningonderzoek om (borstkanker) in een vroeg stadium op te sporen en operaties aan de borsten, eileiders en eierstokken om kanker te voorkomen
De werkgroep bestaat uit een kernteam en een team van ondersteuners en passieve leden. Een patiënt fungeert als klankbord.
Vrouwen die in de doelgroep vallen worden in het MCL gezien door een betrokken multidisciplinair team dat goed op de hoogte is van de huidige stand van zaken.
Bij dit team zijn de volgende disciplines betrokken: chirurgie, verpleegkundig specialisten, plastische chirurgie, oncologie, klinische genetica, gynaecologie, medische psychologie, seksuologie, maatschappelijk werk, en verpleegkundig consulenten gynaecologie en mammacare. Deze specialisten zijn bekend met de betekenis van de erfelijke aanleg, de mogelijke lichamelijke en psychosociale gevolgen, mogelijke preventieve maatregelen of operaties en lopende wetenschappelijke studies. Daarnaast kennen zij de andere leden van dit team en zijn er verwijsafspraken gemaakt. Alle leden van het team werken volgens de geldende landelijke richtlijnen die van toepassing zijn op deze patiëntengroep.