Spring naar inhoud

Gynaecologische oncologie

Als u kanker heeft aan de vrouwelijke geslachtsorganen, spreken we van gynaecologische kanker. Voorbeelden hiervan zijn baarmoeder- en baarmoederhalskanker, eierstokkanker en schaamlipkanker.

Wanneer er bij u kanker is vastgesteld, of als er een verdenking is op gynaecologische kanker, dan wordt u verwezen naar ons gynaecologisch oncologisch team. Het team bestaat uit 2 gynaecologen, een verpleegkundig consulent (A.Kuipers) en een Physician assistent (M. van Meerlo). Wij zijn deel van de vakgroep gynaecologie van het MCL en zien u op onze polikliniek gynaecologie en verloskunde.

Afhankelijk van uw situatie zal onderzoek worden gedaan op de polikliniek, aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld een CT-scan of MRI, of ander onderzoek. Wij werken volgens de landelijke richtlijnen en binnen een regionaal netwerk waarin afspraken zijn gemaakt over de zorg aan u.

Tijdens uw bezoek aan ons kunt u van ons een heldere uitleg verwachten over de onderzoeken en uitslagen. Alle behandelopties worden met u besproken waarbij wij samen met u willen beslissen welke behandeling het beste past.

Verpleegkundig consulent

Binnen het team is een verpleegkundig consulent oncologie werkzaam. Een verpleegkundig consulent gynaecologische oncologie is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de zorg voor de gynaecologische kankerpatiënt. Zij kan ondersteuning en begeleiding bieden. De behandeling van kanker gaat namelijk verder dan de behandeling van de ziekte alleen. Psychische gezondheid, contact met lotgenoten en met bijvoorbeeld maatschappelijk werkers kan het omgaan met de ziekte voor u makkelijker maken.

De consulent heeft een informerende en ondersteunende rol:

  • tijdens de onderzoeksfase
  • tijdens uw ziekenhuisopname
  • tijdens de poliklinische behandeling
  • tijdens de controlefase

De begeleiding en informatie van de consulent is vooral aanvullend op wat de gynaecoloog met u besproken heeft.

U kunt met de consulent spreken over:

  • de onderzoeken en de behandeling die bij u worden verricht
  • het ziektebeeld
  • de spanning en emoties die hiermee gepaard gaan
  • vragen en onzekerheden
  • andere hulpverleners die u kunnen ondersteunen bij uw ziekte en behandeling

Verder doet de verpleegkundig consulent het volgende:

  • Geven van aanvullende (medische) informatie
  • Maken van verslagen van gesprekken bij de arts voor patiënt
  • Verstrekken van schriftelijk voorlichtingsmateriaal
  • Uitleg geven over onderzoeken en mogelijke vervolgtrajecten
  • Bieden van ondersteuning aan u en uw naasten
  • Doorverwijzen naar andere hulpverleners
  • Geven van informatie over patiëntenverenigingen
  • Telefonisch bereikbaar zijn voor vragen

Bereikbaarheid

De verpleegkundig consulent oncologie is op maandag en vrijdag van 10.00- 15.00 uur bereikbaar op telefoonnummer: (058) 286 3700. Bij geen gehoor kunt u via het secretariaat een boodschap achterlaten. Er wordt dan contact met u opgenomen op de dagen dat wij aanwezig zijn. Telefoonnummer secretariaat: (058) 286 3200.

Ook kunt u een afspraak maken voor het spreekuur met de consulent in het MCL. U belt hiervoor met het secretariaat van de polikliniek gynaecologie. Het telefoonnummer van de polikliniek is (058) 286 3200.

Samenwerking

Om de beste zorg aan u te leveren werken wij met andere specialisten, ziekenhuizen en instanties samen. Wij kennen elkaar persoonlijk en we overleggen laagdrempelig met elkaar.

Multidisciplinair overleg (MDO)
Elke maandagmiddag vindt multidisciplinair overleg (MDO) plaats waar wij als gynaecologen alle patiënten met gynaecologische kanker bespreken. Bij deze teleconferentie is een team van specialisten betrokken waaronder een gynaecoloog oncoloog van het UMCG, radiotherapeuten van het RIF, een medisch oncoloog, patholoog, verpleegkundig specialist en zo nodig een radioloog.

Oncologisch Centrum Leeuwarden (OCL)
Heeft u gynaecologische kanker en wordt u ook door de medisch oncoloog behandeld? Dan wordt u ook verwezen naar het Oncologisch Centrum Leeuwarden van het MCL. Het OCL bestaat uit een polikliniek, dagcentrum en verpleegafdeling.

Vrouwen met gynaecologisch kanker die chemotherapie of andere systeemtherapie nodig hebben worden gezien en behandeld bij het OCL.

Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF)
Het Radiotherapeutisch Instituut is de kliniek waar bestraling (radiotherapie) gegeven wordt. Heeft u kanker welke bestraald moet worden dan wordt u naar de radiotherapeut oncoloog verwezen. Zij informeren u over de behandeling met bestraling en de werking en bijwerkingen. In bepaalde gevallen wordt u voor de bestraling naar het UMCG verwezen.

Friese samenwerking
In de afgelopen jaren is er gewerkt aan een breed oncologisch netwerk in Friesland, het Oncologisch Netwerk Friesland (ONF). Dit netwerk wil alle bij de oncologische zorg betrokken medisch specialisten ondersteunen bij het realiseren van goede toekomstbestendige oncologische zorg in Friesland. Het netwerk stelt het patiëntbelang centraal: kwaliteit en samenhang van de zorg worden geborgd, ongeacht het entreepunt van de patiënt. Uitgangspunt voor de zorgverlening is: dichtbij als het kan, centraal als het moet. 

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
Veel vrouwen met gynaecologische kanker kunnen dicht bij huis, in het MCL, behandeld worden. Een deel van de vrouwen heeft echter meer gespecialiseerde zorg nodig en wordt verwezen naar de gynaecoloog oncologen in het UMCG. Het UMCG is een gespecialiseerd centrum voor oncologie. Zij zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in operaties bij eierstokkanker, baarmoederhalskanker en schaamlipkanker. Het UMCG is het oncologisch centrum voor vrouwen met gynaecologische kanker in Noord- en Noordoost Nederland.

Second opinion
Wilt u een second opinion in een ander ziekenhuis? Dan kunt u dit zelf aanvragen bij het betreffende ziekenhuis. Wij kunnen, als u akkoord gaat, uw medische gegevens doorsturen.

Wetenschappelijk onderzoek (trials)

De gynaecologen en andere artsen en betrokkenen in het MCL doen onderzoek naar kanker, net als veel andere hulpverleners in Nederland. Zij proberen steeds meer te weten te komen over kanker en de behandeling hiervan. Dit gebeurt door wetenschappelijk onderzoek, ook wel studies of trials genoemd. Door deel te nemen aan onderzoek wordt belangrijke informatie verzameld. Deze informatie kan voor uzelf of voor andere mensen met kanker in de toekomst belangrijk zijn. Door een nieuwe behandeling te onderzoeken kan bijvoorbeeld de overlevingskans stijgen of de kwaliteit van leven verbeteren. Het is belangrijk om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek, omdat er altijd nog iets te verbeteren valt.

Er zijn strenge landelijke regels en wetten over het doen van onderzoek en de persoon die mee wil doen aan onderzoek wordt goed beschermd.

Wanneer u in aanmerking komt voor een onderzoek zal uw arts of (onderzoeks-)verpleegkundige u hiervoor vragen. U krijgt dan mondelinge en schriftelijke informatie mee voordat u beslist of u deel wilt nemen.

Aanbevolen websites

Onderstaande websites bieden u betrouwbare informatie over kanker, de behandeling van kanker en ondersteuning bij kanker.