Spring naar inhoud

Baarmoederkanker

Baarmoederkanker heet in medische termen endometriumcarcinoom. Het is kanker van de binnenbekleding (endometrium) van de baarmoeder. Meestal ontstaat het bij vrouwen na de overgang. Het eerste signaal is vaak bloedverlies of bruine afscheiding. Wanneer u deze klacht heeft zal de huisarts u altijd doorsturen voor verder onderzoek. Meestal is er sprake van een onschuldige oorzaak van het bloedverlies maar in 10% van de vrouwen blijkt er baarmoederkanker te zijn.

Over de aandoening

Baarmoederkanker is de meest voorkomende gynaecologische kanker in Nederland. Per jaar wordt deze diagnose bij 1500 vrouwen gesteld en overlijden er 350 vrouwen aan deze ziekte.

Wanneer u op onze polikliniek komt met klachten  zal de gynaecoloog u vragen naar uw klachten en een aantal vragen stellen. Daarna zal onderzoek plaatsvinden met behulp van een echo en inwendig onderzoek waarbij weefsel afgenomen zal worden. Het kan voorkomen dat extra onderzoek nodig is.

Is er sprake van baarmoederkanker dan is deze ziekte vaak goed te genezen met een operatie waarbij de baarmoeder en eierstokken en eileiders verwijderd worden. Deze operatie kan vaak plaatsvinden in het MCL met behulp van een kijkoperatie, soms samen met de robot.

Als de uitslag van de operatie bekend is kan een advies worden gegeven voor nabehandeling. Nabehandeling bestaat meestal uit bestraling. In bepaalde gevallen wordt chemotherapie of een andere aanvullende behandeling geadviseerd. Ook is bij een deel van de vrouwen geen nabehandeling nodig.

Bij verder gevorderde kanker of bij zeldzame vormen van baarmoederkanker wordt u verwezen naar het UMCG voor onderzoek en eventuele behandeling.

Gelukkig wordt baarmoederkanker bij de meeste vrouwen in een vroeg stadium ontdekt en is dan goed te behandelen.

U kunt meer lezen over baarmoederkanker op:

Aandoeningen