Spring naar inhoud

Bekkenbodem Expertisecentrum Leeuwarden

(BCL)

Hartelijk welkom bij het Bekkenbodem Centrum van het MCL. U kunt bij het BCL terecht als u last heeft van bekkenklachten. Denk hierbij aan een verzakking, problemen met het plassen of de ontlasting en pijn in de buik. De leden van het team hebben veel ervaring in het behandelen van bekkenklachten. Het team heeft als doel uw klachten snel en optimaal te behandelen. Uw huisarts of specialist kan u doorverwijzen naar het BCL.

Het behandelteam

In het BCL werkt een team van zorgverleners vanuit verschillende disciplines samen om u zo goed mogelijk te helpen. Zij bekijken uw klachten vanuit hun eigen kennis en ervaring en maken samen een behandelplan op maat. Het team bestaat uit een gynaecoloog, uroloog, MDL-arts en bekkenfysiotherapeut.

Voorafgaand aan uw eerste bezoek

Na de verwijzing krijgt u via mijnMCL een vragenlijst, een plasdagboek en een poepdagboek opgestuurd. Het is belangrijk dat u deze alle drie zo goed mogelijk invult Ze geven het team belangrijke informatie over uw klachten. Met deze informatie kan het team de juiste afspraken voor u plannen. Daarom kan uw afspraak pas worden gepland als de lijsten bij ons zijn binnen gekomen.

Het eerste bezoek

Tijdens uw eerste bezoek spreekt u de verschillende zorgverleners en zal ook lichamelijk onderzoek plaatsvinden. In de meeste gevallen wordt voor u ook een plastest (flowmetrie) gepland. Sommige dokters zullen u samen zien zodat u maar een keer uw verhaal hoeft te vertellen.

Teamoverleg en behandelplan

Na afloop van uw bezoek maakt het team samen een behandelplan voor u. Op deze manier bundelen wij onze kennis en ervaring en wordt uw klacht vanuit verschillend perspectief bekeken. Een van de specialisten (gynaecoloog, uroloog of MDL-arts) wordt aangewezen als hoofdbehandelaar. Deze specialist bespreekt het behandelplan met u. Dit gebeurt telefonisch, enkele dagen na uw bezoek op onze polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak voor een telefonisch consult.

Samenwerking

Het bekkenbodemteam van het BCL werkt nauw samen met het bekkenpijnteam en het endometrioseteam. Deze teams zijn ook onderdeel van het MCL.

Topklinische erkenning

In Nederland zijn 27 ziekenhuizen erkend als Topklinisch Ziekenhuis. Het MCL is een van deze ziekenhuizen. De erkenning gebeurt door de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Binnen die ziekenhuizen leveren sommige afdelingen topklinische zorg. Sinds december 2020 is het BCL opgenomen in dit STZ-zorgregister. In de praktijk betekent dit dat de zorg die u krijgt bijzonder goed (excellent) is. Het betekent ook dat het centrum mensen opleidt in deze zorg en dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Het BCL vindt regionale samenwerking van belang en daarom is er maandelijks overleg met de bekkenspecialisten die werken in de andere Friese ziekenhuizen.

Meer informatie

Wilt u vooraf zien hoe een bezoek aan het BCL eruitziet? Bekijk dan onderstaande video.

Wilt u meer informatie over een verzakking, plasproblemen, ontlasting problematiek of andere bekkenklachten? Op deze websites vindt u betrouwbare antwoorden op veel van uw vragen.