Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker heet in medische termen cervixcarcinoom. Het is kanker van de baarmoedermond of hals, het onderste deel van de baarmoeder wat in de vagina uitsteekt.
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papilloma virus (HPV). In Nederland krijgen ongeveer 700 vrouwen per jaar baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden er 250-300 vrouwen aan deze ziekte.
Over de aandoening
Baarmoederhalskanker ontstaat in de cellen van de baarmoederhals die zich voortdurend delen. Als het evenwicht in opbouw en afbraak van deze cellen ontregelt raakt, kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Het HPV is de oorzaak van deze ontregeling. Meestal verdwijnen deze afwijkende cellen vanzelf. Als er meer afwijkende cellen ontstaan, spreekt men van een voorstadium van baarmoederhalskanker. Uiteindelijk kan hieruit baarmoederhalskanker ontstaan. Dit proces van afwijkende cellen naar een voorstadium van kanker verloopt heel langzaam en kan wel tien tot vijftien jaar duren.
Baarmoederhalskanker kan zich op verschillende manieren uitbreiden in de omgeving (vagina, baarmoeder, blaas of endeldarm) en kan zich uitzaaien via de lymfbanen of bloedvaten.
Op de polikliniek
Wanneer u op onze polikliniek komt zal de gynaecoloog u vragen naar uw klachten en een aantal vragen stellen. Daarna zal onder andere inwendig onderzoek plaatsvinden waarbij weefsel afgenomen wordt. Het kan voorkomen dat extra onderzoek nodig is in de vorm van beeldvorming (CT-scan, MRI) of een operatie.
Als de baarmoederkanker in een heel vroeg stadium wordt ontdekt kan de behandeling in het MCL plaatsvinden. In alle andere gevallen wordt u doorverwezen naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Vaak is dan ook extra onderzoek nodig, bijvoorbeeld een CT scan of MRI scan.
In het UMCG zal in de meeste gevallen een onderzoek onder narcose worden verricht. Tijdens dit onderzoek bekijkt een gespecialiseerd gynaecoloog samen met een radiotherapeut (bestralingsdokter) hoe groot de baarmoederhalskanker is. Dit onderzoek onder narcose vindt meestal in dagbehandeling plaats.
Mogelijke behandelingen baarmoederhalskanker
Via een operatie waarbij een gedeelte van de baarmoederhals wordt verwijderd (lisexcisie), een operatie waarbij de baarmoeder wordt verwijderd samen met het weefsel naast de baarmoedermond en lymfklieren (Wertheim Meigs operatie). Deze operatie gebeurt in het UMCG.
Behandeling met bestraling (radiotherapie) in combinatie met medicijnen (chemotherapie). De bestraling vindt plaats deels in het UMCG en deels in het MCL. De chemotherapie wordt gegeven op het oncologisch centrum van het MCL (OCL).
Soms is een combinatie van behandelingen nodig. Mocht de baarmoederhalskanker niet meer te genezen zijn, dan stelt de gynaecoloog een andere behandeling voor met als doel de kanker te remmen of andere ondersteunende behandeling.