POPP-team MCL
Hulp en advies rondom een complexe zwangerschap
Wat is het POPP-team?
POPP staat voor Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde), Psychologie en Pediatrie (kindergeneeskunde). In het POPP-overleg bundelen zorgverleners hun krachten om u vóór en tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed bij te staan. De optelsom van hun kennis en kunde betekent de beste zorg voor u en uw (ongeboren) baby.
Het POPP-team is er voor vrouwen met een kinderwens en zwangeren die:
psychiatrische klachten hebben (gehad)
medicijnen gebruiken tegen psychiatrische klachten
een vader/moeder/broer/zus hebben met een psychiatrische aandoening
verslaafd zijn aan alcohol, drugs en/of medicatie
zich in een complexe psychosociale situatie bevinden
Om verschillende redenen kunt u worden aangemeld bij het POPP-overleg. Bijvoorbeeld:
U wilt zwanger worden, maar u gebruikt antidepressiva en u heeft daarover vragen. Kan ik deze medicijnen blijven gebruiken? Wat zijn de risico’s? Wat betekent dit voor de borstvoeding?
Een vorige zwangerschap of bevalling heeft u als traumatisch ervaren. Wat betekent dat voor een volgende zwangerschap en wat kunnen we voor en na de bevalling doen?
Er is sprake van een ongewenste zwangerschap.
U bent verslaafd aan drugs, alcohol of medicijnen.
U bent een alleenstaande moeder met maar weinig hulp en ondersteuning in de omgeving.
Anderen maken zich zorgen om u.
Werkwijze
Verwijzen
De eerste stap is dat uw verloskundige, gynaecoloog of psychiater aangeeft zich zorgen te maken om uw situatie en vraagt of u akkoord gaat met het bespreken van uw situatie in het POPP-team. Als u akkoord gaat, kunnen zij uw situatie inbrengen in het POPP-overleg. U bent hier niet zelf bij aanwezig.
Bespreking in het POPP-team
De zorgverleners van het POPP-team bespreken met elkaar welke vorm van begeleiding het best bij uw situatie past. Hieruit volgt een advies. Het POPP-team geeft het advies door aan uw verloskundige of huisarts. Van hen hoort u welke advies het team voor u heeft.
Dit kan het volgende betekenen:
uw verloskundige krijgt een advies, u blijft onder behandeling bij uw verloskundige en bevalt in principe thuis;
uw huidige behandelaar (bijvoorbeeld uw psycholoog) krijgt een advies van het POPP-team bijvoorbeeld over medicijnen of therapie;
u krijgt een afspraak bij een van de hulpverleners in het MCL en uw verloskundige blijft u begeleiden tijdens de zwangerschap en bevalling;
u komt onder behandeling van de gynaecoloog en/of psychiater of psycholoog in het ziekenhuis en bevalt in het MCL.
Het advies wordt met u besproken waarbij steeds rekening wordt gehouden met uw situatie en wensen. Hoe lang de periode van begeleiding is, hangt af van de situatie waarin u en uw gezin zich bevinden.
Betrokken hulpverleners
In het POPP-team zitten verschillende zorgverleners. Wat zij doen, leest u hieronder. Met welke zorgverleners u te maken krijgt, hangt af van het advies.
Gynaecoloog
Als u in verwachting bent of dat wilt worden, bespreekt de gynaecoloog met u of u extra begeleiding of behandeling nodig heeft in de zwangerschap, voor de bevalling en/of het kraambed.
Psychiater
Met de psychiater bespreekt u of u medicijnen, die u gebruikt voor uw psychische klachten, tijdens uw zwangerschap mag gebruiken. Als het nodig is, kijkt hij/zij in overleg met u naar een passend alternatief. Daarnaast kan de psychiater zelf u begeleiden of u doorverwijzen naar een andere zorgverlener.
Kinderarts
Een gesprek met de kinderarts al voor de geboorte, kan om verschillende redenen nuttig zijn. Zo kan medicijn- of middelengebruik (zoals drugs) tijdens de zwangerschap van invloed zijn op de nog ongeboren baby. Daarnaast kunnen sommige medicijnen of middelen overgaan in de moedermelk. Dan kan het zijn dat u het advies krijgt om geen borstvoeding te geven.Ook kan het noodzakelijk dat uw baby direct na de geboorte een aantal dagen in het ziekenhuis blijft. Zo kunt u de eerste dagen goed begeleid worden bij het omgaan met uw baby. En, als u tijdens de zwangerschap medicijnen of drugs gebruikte, kan de kinderarts dan ook de effecten daarvan op uw baby beoordelen.
Medisch psycholoog
De medisch psycholoog wordt ingeschakeld als u last heeft van angst-, stemmings- of trauma gerelateerde klachten. In deze situaties kan de medisch psycholoog u kortdurende cognitieve gedragstherapie geven of andere vormen van psychotherapie. Cognitieve gedragstherapie gaat erover op welke manier denken (cognities) en doen (gedrag) invloed hebben op gevoel. De behandeling is direct gericht op uw specifieke klachten.Ook kan een EMDR behandeling worden aangeboden. Dit is een effectieve, kortdurende behandelmethode om nare ervaringen (bijv. een nare laatste bevalling) te verwerken en daarmee minder angstig te worden, ook voor dat wat komen gaat.
Medisch maatschappelijk werker
Samen met de medisch maatschappelijk werker brengt u uw psychosociale situatie in kaart. Hierbij kijkt u naar uw draaglast (wat zijn uw problemen), draagkracht (hoe gaat u hiermee om) en draagvlak (van wie krijgt u steun). De medisch maatschappelijk werker kan u behandelen of, als u al voldoende hulp heeft, optreden als contactpersoon tussen de bestaande zorgverlening en de specialisten in het ziekenhuis.
Bevalling en kraamtijd
Als u in het ziekenhuis bevalt, is alles erop gericht om uw kindje zo rustig en veilig mogelijk geboren te laten worden. Door overleg tussen de verpleegkundigen en de andere leden van het gespecialiseerde team zijn de betrokkenen op de hoogte van uw situatie. Na de geboorte wordt u zo veel mogelijk bij de zorg voor uw kind betrokken en kunt u veel uitleg en hulp krijgen. Soms kan het noodzakelijk zijn dat u een aantal dagen op de kraamafdeling opgenomen blijft. Vaak wordt er samen met u een dagprogramma opgesteld, voor de duidelijkheid en structuur tijdens uw opname. In veel gevallen kan de baby bij u op de kraamafdeling blijven. Als u daar prijs op stelt, kan de baby tijdens rusturen en ‘s nachts naar de babykamer. Soms is het om medische redenen noodzakelijk de baby op te nemen op de couveuse afdeling. Ook dan wordt u door de verpleegkundigen van de couveuse afdeling begeleid in de verzorging van uw baby. U verblijft echter niet bij uw baby, maar kunt er wel altijd naar toe. Via een cameraverbinding is het ook mogelijk om vanaf de kraamafdeling uw kindje altijd op een beeldscherm te bekijken. Omdat rust belangrijk is in de kraamperiode, raden we u aan om van tevoren met familie en vrienden afspraken te maken over bezoek en bezoektijden. Dat betekent: niet meer dan twee personen tegelijk op bezoek en het bezoek verspreid over de dag. Als u dit lastig vindt, kan de verpleegkundige dit ook met uw familie bespreken.
Privacy
Bij het POPP-team vinden wij uw privacy heel belangrijk. Daarom worden uw gegevens vertrouwelijk besproken. Wilt u niet dat uw situatie binnen het POPP-team besproken wordt, dan kunnen we uw situatie eventueel anoniem bespreken. Hierbij wordt de medische regelgeving qua privacy gevolgd. Dit betekent het volgende: er zijn situaties denkbaar waarin de arts vindt dat hij zijn zwijgplicht moeten doorbreken, omdat een ander belang zwaarder weegt dan uw privacy. Dit kan een belang van uzelf zijn, maar ook een belang van een (willekeurig) ander, bijvoorbeeld uw (ongeboren) kind.De arts denkt dan dat hij met het doorbreken van zijn zwijgplicht een ernstig nadeel voor een ander kan voorkomen. De arts moet altijd een afweging maken tussen verschillende belangen: uw belang dat het geheim bewaard wordt tegen een ander belang. De arts zal dit altijd aangeven in het POPP-overleg en doorgeven aan uw verloskundige.
Veilig Thuis
In sommige gevallen is het noodzakelijk dat het POPP-team advies vraagt aan Veilig Thuis, het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid. Daarom is er een vertrouwensarts betrokken van Veilig Thuis. Meer informatie over een melding bij Veilig Thuis tijdens de zwangerschap kunt u lezen in de folder “Uitleg aan aanstaande ouders over melding bij Veilig Thuis”.
Vragen en aanmelding
Hebt u vragen over het POPP-overleg? Neem dan contact op met uw verloskundige of huisarts. Zij kunnen uitleg geven over het POPP-overleg en eventueel uw situatie inbrengen.
Waar blijft die roze wolk?
Een zwangerschap en de kraamtijd is voor tien tot twintig procent van de vrouwen geen blijde gebeurtenis. Er gebeurt namelijk nogal wat met u als vrouw tijdens de zwangerschap. Kinderen krijgen is een grote verandering in uw leven en lichaam. Sociale en psychische factoren kunnen invloed hebben op uw zwangerschap, de periode na de bevalling en op de gezondheid van uw kindje. Door hier rekening mee te houden in een zo vroeg mogelijk stadium kunnen nare problemen voorkomen worden.