Spring naar inhoud

Eierstok- en eileiderkanker

Eierstokkanker heet in medische termen ovariumcarcinoom. Het is een kwaadaardige aandoening die uitgaat van het weefsel van de eierstok of de eileider. In Nederland krijgen ongeveer 1100 vrouwen per jaar eierstokkanker. De ziekte komt vaker voor bij oudere vrouwen. De gemiddelde leeftijd waarop deze ziekte voorkomt is 70 jaar. Over het ontstaan van eierstokkanker is weinig bekend. Bij ongeveer 10 procent van de vrouwen met eierstokkanker speelt een erfelijke oorzaak een rol. Deze vrouwen zijn draagster van een afwijking in het zogenaamde BRCA1- of BRCA2-gen.

Over de aandoening

Eierstokkanker geeft vaak pas in een later stadium klachten. De klachten die beschreven worden, zijn vaak vaag en niet specifiek. Denk aan een opgeblazen gevoel, maag-darmklachten of een wat dikkere buik. Klachten ontstaan vaak pas als de eierstokkanker al uitgezaaid is of als er door de kanker veel vocht in de buik wordt geproduceerd.

Bij de meeste vrouwen die wij zien is de eierstokkanker al uitgezaaid, maar niet bij allemaal.

Daarnaast zien wij vrouwen op onze polikliniek die een vergrote eierstok hebben en waarbij de vraag is of dit een kwaadaardige tumor is of niet.

Op de polikliniek

Bij (een vermoeden van) eierstokkanker wordt u op onze polikliniek onderzocht. Het onderzoek zal meestal bestaan uit een algemeen lichamelijk onderzoek en een gynaecologisch onderzoek (inwendige echo, vaginaal toucher).

Meestal zal ook beeldvorming plaatsvinden, vaak een CT-scan. Dit onderzoek wordt onder andere gedaan om te beoordelen of er sprake is van uitzaaiingen. Er wordt daarnaast bloedonderzoek gedaan naar uw algemene gezondheid en tumormerkstoffen. Tumormerkstoffen zijn eiwitten die een indruk geven hoe actief of hoe uitgebreid de kanker ongeveer is. Tijdens de behandeling kunnen deze tumormerkstoffen ook gebruikt worden om te beoordelen hoe u op de behandeling reageert.

Mogelijke behandelingen eierstok- en eileiderkanker

Bij de behandeling van eierstokkanker is het belangrijk om te weten in welk stadium de ziekte zich bevindt. Het stadium van de ziekte wordt bepaald door een combinatie van gegevens en zegt iets over de uitgebreidheid van de ziekte en de kans op genezing. Vaak is een operatie nodig om het stadium vast te stellen.

De behandeling van eierstokkanker bestaat meestal uit een operatie gevolgd door chemotherapie. Het is ook mogelijk dat er alleen een operatie nodig is. Soms volgt halverwege de chemotherapie een operatie, maar het kan ook zijn dat de beste behandeling bestaat uit alleen chemotherapie. De precieze behandeling is afhankelijk van het stadium van de ziekte. Uit onderzoek is gebleken dat vooral de combinatie van opereren en chemotherapie het beste resultaat geeft.

De laatste jaren zijn er, naast de chemotherapie, ook andere medicijnen ontwikkelt die kunnen worden gebruikt bij de behandeling.

Bij (sterke verdenking op) eierstokkanker vindt een eventuele operatie plaats in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG). Het traject daarvoor (diagnostiek) en de nabehandeling kunnen plaatsvinden in het MCL. Meer informatie over eierstokkanker en de operatie in het UMCG kunt u lezen op de website van het UMCG.

Als u bent behandeld voor eierstokkanker, dan blijft u een aantal jaren bij ons onder controle.

Niet alle vrouwen met eierstokkanker kunnen genezen worden. Vaak kan de kanker door de behandeling wel lange tijd onderdrukt worden.

U kunt meer lezen over eierstok- en eileiderkanker op:

Aandoeningen