Schaamlipkanker
Schaamlipkanker, of vulvacarcinoom, is een kwaadaardige aandoening van de huid van de vulva. De vulva bestaat uit de schaamlippen en de clitoris. Schaamlipkanker is een zeldzaam soort kanker.
Over de aandoening
De oorzaken van deze vorm van kanker kunnen verschillend zijn. Vrouwen met een chronische huidziekte van de vulva (lichen sclerosis) hebben meer kans op schaamlipkanker. Ook kan schaamlipkanker veroorzaakt worden door het humaan papilloma virus (HPV) wat ook baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
Vrouwen hebben vaak last van een wondje of een zweertje wat niet wil genezen. Het kan branderig zijn of jeuken maar ook weinig klachten geven. Het kan beginnen als een klein plekje en langzaam maar zeker groter worden.
Vulvacarcinoom kan uitzaaien en dit gebeurt meestal als eerste naar de lymfeklieren in de lies.
Op de polikliniek
Als u bij ons op de polikliniek komt zullen wij u een aantal vragen stellen en u gaan onderzoeken. Meestal nemen we een hapje weefsel (biopt) om zekerheid te krijgen of het gaat om kanker of niet. Ook wordt bij deze soort kanker vaak beeldvorming gedaan in de vorm van een CT-scan of een echo.
Wordt de diagnose schaamlipkanker gesteld dan wordt u verwezen naar het Universitair Medisch Centrum Groningen ( UMCG). Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van deze zeldzame kanker.
Mogelijke behandelingen schaamlipkanker
De behandeling bestaat meestal uit een operatie waarbij de tumor wordt weggehaald. Ook wordt in de meeste gevallen lymfeklieren uit de lies gehaald om te onderzoeken op uitzaaiingen.
Er kan een nabehandeling nodig zijn en die bestaat dan meestal uit bestraling.
Na de behandeling blijft u onder controle omdat bekend is dat in de huid van de vulva in de loop van de tijd opnieuw kanker kan ontstaan.