Gipskamer
In het MCL werken in totaal 5 gipsverbandmeesters op de gipskamers. Zij behandelen verschillende aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat doormiddel van het aanbrengen van (im)mobiliserende applicaties (gipsverband, brace, orthese). Uw behandelend arts zorgt voor de noodzakelijke verwijzing. Het doel van het gipsverband, brace of orthese is de aandoening rust te geven zodat de pijn afneemt en de aandoening de kans krijgt om te genezen. Daarnaast geven de gipsverbandmeesters instructies en informatie om het herstel van een aandoening te bespoedigen.
Over deze afdeling
Medische informatie
Meer over deze afdeling
Locaties
Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken voor locatie, route & contact.
Wat kunt u verwachten?
Op de gipskamer wordt u behandeld door de gipsverbandmeester. De gipsverbandmeester heeft verschillende materialen tot zijn beschikking en maakt in iedere situatie een afweging welk materiaal wordt gebruikt. Met het materiaal wordt het aangedane lichaamsdeel vastgezet (geïmmobiliseerd), de stand veranderd (gecorrigeerd) of ondersteund. Ook vinden er brace- en tapebehandelingen plaats. De gipskamer is onderdeel van de afdeling Spoedeisende Hulp.
U kunt op verschillende manieren op de gipskamer terecht komen:
- via de Spoedeisende Hulp (SEH): u bent met spoed behandeld op de SEH. De SEH maakt een vervolgafspraak voor u op de gipskamer.
- via een polikliniek: u bent behandeld op een van onze poliklinieken en u heeft een behandeling nodig van de gipsverbandmeester. Uw specialist verwijst u naar de gipskamer.
- via een ander ziekenhuis: u komt uit een ander ziekenhuis en het MCL neemt de behandeling over. Komt u uit een buitenlands ziekenhuis dan werken wij volgens de regels van de ziekenhuisinfectiepreventie.
- via een opnameafdeling of de OK: u heeft een operatie gehad en u heeft daarna een behandeling nodig.
Feiten en cijfers
35
Aantal patiënten per dag
Aandoeningen
Veelgestelde vragen
-
Niet altijd, als er kans is dat de botbreuk verplaatst dan blijft de spalk de eerste afspraak zitten, mits de botbreuk nog goed staat. Het gips wordt dan wel gecontroleerd en aangepast.
-
Mineraal gips kan niet tegen water. In dien dit gips nat wordt neem dan contact op met de gipskamer. neem ook contact op als het niet lukt om het polyester gips droog te föhnen.
-
Blijf niet met vragen rondlopen, contact opnemen mag dus altijd. In sommige gevallen is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen:
- Onder het gips zit een (operationele) wond en u krijgt koorts, bij temperaturen boven 38,5 neemt u direct contact op. Een lichte temperatuursverhoging is normaal bij een botbreuk.
- Toenemende pijnklachten die niet afnemen na inname van pijnmedicatie of bij het hoog leggen van het aangedane lichaamsdeel.
- Het gips is nat geworden bij de behandeling voor een wond aan uw voet.
- Het gips zit te strak ondanks dat u er alles aan heeft gedaan om de zwelling te laten afnemen.
- Het gips schuurt of geeft veel druk en u ervaart hierdoor pijn.
- Het gips zit te los en u heeft hier last van.
-
Het is bewezen dat roken de botgenezing vertraagt. Indien u rookt: probeer te stoppen of te minderen.
-
U kunt ook een afspraak hebben met orhopedisch instrumentenmaker. Het kan zijn dat uw behandelend arts verbandschoenen of een brace of orthese voor u heeft aangevraagd.
-
U heeft gips om uw arm of been gekregen en wilt binnenkort een vliegreis maken. U vraagt zich waarschijnlijk af of u wel of niet kunt vliegen. De internationale vereniging voor vliegverkeer heeft geen bepalingen voor het vliegen met gips. De aangesloten vliegtuigmaatschappijen bepalen aan welke regels u moet voldoen. Het is daarom raadzaam om altijd met de maatschappij waar u mee vliegt te overleggen wat te doen. Meestal wordt aanbevolen circulair gips te splijten en zó af te werken dat het geaccepteerd wordt. Reden hiervoor die de maatschappijen opgeven is dat drukverschil op kan treden in de cabine waardoor het nodig zou kunnen zijn het gips te verwijderen. De gipsverbandmeester of de verpleegkundige die bij u het gips aanbrengt moet op de hoogte zijn van uw vliegplannen. Zij kunnen dan rekening houden met uw vliegreis. Dit kan door, als dit mogelijk is, geen circulair gips aan te brengen. Als vervanging kan eventueel een spalk, brace of afneembaar gips aangelegd worden. Elke luchtvaartmaatschappij is anders en hebben andere richtlijnen voor vliegen met gips. Neem daarom altijd contact op met uw vliegtuigmaatschappij zodat u weet welke regels er voor u van toepassing zijn. De specialisten kunnen geen medische verklaring tekenen. Dit houdt namelijk in dat de specialist verantwoordelijk is voor de patiënt tijdens de vlucht. Omdat de specialist niet aanwezig is tijdens de vlucht kan deze de verantwoordelijkheid niet dragen.
-
Autorijden met gips is niet per definitie verboden, maar het is ook niet zomaar toegestaan. Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld weigeren om uit te betalen in geval van schade. Of wordt uitbetaald, hangt af van de omstandigheden. U bent in elk geval zelf verantwoordelijk voor het inschatten in hoeverre uw aandoening de rijvaardigheid beïnvloedt. Het advies van uw arts is niet meer dan een advies. Van de arts mag verwacht worden dat hij/zij kennis heeft over uw medische toestand en dat hij/zij u hierover kan adviseren. Maar uw arts zal geen schriftelijke verklaring over uw rijvaardigheid geven en u mag zijn/haar advies ook niet zien als (wettelijk) voorschrift. Patiënten moeten zelf inschatten in hoeverre hun aandoening de rijvaardigheid beïnvloedt. Het beste advies is dan ook om uw gezonde verstand te gebruiken. In de polisvoorwaarden kan de verzekeraar opnemen dat hij zich in bepaalde gevallen onttrekt aan de plicht om uit te betalen in geval van schade. Zo hoeven verzekeraars niet uit te keren als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid.
In artikel 130 WVW en de Regeling maatregelen rijvaardigheid en geschiktheid 2011 wordt beschreven dat een politieagent het rijbewijs mag invorderen als hij de bestuurder niet in staat acht om zijn of haar motorrijtuig in bedwang te houden, of als de bestuurder aan een aandoening lijdt waardoor hij/zij niet goed functioneert. Als u om wat voor reden dan ook twijfelt aan uw vermogen om veilig auto te rijden, is het beter om voorlopig niet achter het stuur plaats te nemen.
-
U moet de komende tijd met één of twee krukken lopen. De krukken kunt u huren of kopen bij de thuiszorgwinkel. In de winkelstraat van het MCL vindt u zorgwinkel Vegro. Hier kunt u krukken krijgen. U krijgt een handleiding uitgereikt hoe de krukken in te stellen en te gebruiken.
Herstellen met behulp van de Virtual Fracture Care app
Bij een ongecompliceerde botbreuk of ander stabiel letsel hoeft u na uw bezoek aan de gipskamer niet terug te komen voor een poliklinische nacontrole. U kunt zelf thuis, met behulp van de Virtual Fracture Care app, werken aan uw herstel. Overleg met uw behandelaar of u hiervoor in aanmerking komt.
In de app (beschikbaar voor Android en iOS) vindt u alle informatie over uw letsel, de behandeling en oefeningen voor herstel, in tekst en video’s. Inloggen of een account aanmaken is niet nodig en er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.
Vragen over uw letsel? Neem dan contact op met de Breuklijn van het MCL: 058 – 286 8440.
Alle informatie staat ook in onze folder over uw letsel. De folders vindt u hier.
Download de Virtual Fracture Care app door onderstaande QR-code te scannen.