Radiuskopfractuur
Het ellebooggewricht wordt gevormd door het bot van de bovenarm (humerus), de ellepijp (ulna) aan de pinkzijde en het spaakbeen (radius) aan de duimzijde. Een breuk aan het uiteinde van het spaakbeen, de radius kop, is een veel voorkomende breuk.
Hoe ontstaat het?
Deze breuk ontstaat vooral door een val op uitgestrekte hand.
Klachten
Veel pijn in de elleboog, toename pijnklachten bij pro- en supinatie ( draai bewegingen van de elleboog). Onvermogen tot strekken door zwelling in het ellebooggewricht.
Onderzoek
Er is bij het lichamelijke onderzoek een duidelijke drukpijn op de radiuskop. Buigen en strekken levert over het algemeen weinig pijn op. Voornamelijk de draaibewegingen van de onderarm provoceren de pijn. Door middel van een röntgenfoto is de breuk goed vast te stellen. Omdat deze breuk soms gepaard gaat met een breuk in de pols wordt de pols ook klinisch onderzocht tijdens het eerste bezoek aan de arts. Afhankelijk van zijn/haar bevindingen wordt er eventueel ook een röntgenfoto van de pols genomen.
Behandeling
De meeste radiuskop fracturen zijn weinig of niet verplaatst en kunnen daarmee conservatief (dus zonder operatie) behandeld worden. De behandeling bestaat over het algemeen uit een drukverband of gipsspalk gedurende 1 a 2 weken.
Zie voor meer informatie in de folder Breuk in de elleboog en Oefeningen voor uw elleboog na gipsbehandeling.