Spring naar inhoud

Enkelbandletsel

De enkelbanden zijn stugge, stevige bandstructuren die zich aan de binnen- en buitenzijde van de enkel bevinden. Ze verbinden het onderbeen met de voet en zorgen ervoor dat extreme bewegingen in het enkelgewricht worden opgevangen. Wanneer de enkel dubbelklapt kunnen deze structuren inscheuren of volledig afscheuren. Het letsel wordt ingedeeld in verschillende gradaties. Bij graad 1 letsel spreken we over een lichte verrekking. Er zijn slechts enkele vezels van een band gescheurd. Bij graad 2 is het letsel ernstiger en kan een band volledig afgescheurd zijn (totale ruptuur genoemd). Wanneer meerdere banden afscheuren, spreken we van graad 3 enkelbandletsel.

Hoe ontstaat het?

De klachten ontstaan meestal op een duidelijk aanwijsbaar moment waarop men zich verstapt of de enkel verzwikt. De typische verzwikking die het letsel aan de buitenste enkelbanden tot gevolg heeft, noemen we ook wel inversie trauma. Hierbij zwikt de voetzool naar binnen toe en de enkel naar buiten.

Klachten

Pijn aan de buitenzijde van de enkel/voet, zwelling (direct en de eerste dagen na het letsel). Er kan een bloeduitstorting (heamatoom) aanwezig zijn, gevoel van instabiliteit in het enkel, Bijna alle bewegingen van de enkel kunnen pijnlijk zijn. Vooral het (passief) naar draaien van de onderkant van de voet (inversie) verergert de klachten omdat de buitenste enkelbanden op rek worden gebracht.

Behandeling

5-7 dagen drukverband gevolgd door 4 weken enkelbrace met oefeninstructie. Zie voor meer informatie in de folder Enkelbandletsel en Brace behandeling bij enkelbandletsel.

Aandoeningen