Gebroken pols bij volwassenen
Een polsbreuk is een van de meest voorkomende botbreuken. Bij een polsbreuk is er een breuk van het spaakbeen, ellepijp of beide botten nabij de pols. Soms betreft het alleen een scheurtje in het bot, maar vaak is er verplaatsing van de botstukken. Behalve een letsel van het bot is er ook altijd kneuzing van de zogeheten weke delen, zoals pezen, spieren en eventueel vaten en zenuwen.
Hoe ontstaat het?
Een polsbreuk ontstaat meestal door een trauma (val op, klap op, beknelling van de pols).
Klachten
Zwelling, pijn en een afwijkende stand zijn kenmerken van een gebroken pols.
Onderzoek
Indien er geen belangrijke verplaatsing van de botstukken is, dan wordt alleen een gipsspalk aangelegd. Indien de botstukken te veel verplaatst zijn, dan moet het bot worden “gezet” (teruggeplaatst). Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving door in het gebied van de breuk verdovingsvloeistof te spuiten. Deze verdoving werkt ongeveer een uur. Na het zetten van het bot wordt een gipsspalk aangelegd en wordt een röntgenfoto gemaakt om te controleren of de juiste stand is bereikt. Als een juiste stand niet wordt bereikt kan soms een operatie nodig zijn.
Behandeling
Afhankelijk van de breuk zijn verschillende behandelingen mogelijk. In veel gevallen wordt een gipsspalk aangelegd. Zie voor meer informatie in de folder Gipsverband en Zwemgips en Oefeningen voor uw pols na gipsbehandeling.