Spring naar inhoud

Orthopedie

MCL Leeuwarden

MCL Harlingen

Operatieplanning


naar mijnMCL

De afdeling orthopedie onderzoekt en behandelt patiënten met uiteenlopende klachten en aandoeningen aan de rug, gewrichten, botten en spieren. Van gewrichtsslijtage of -ontsteking tot botbreuk of gescheurde achillespees en rugklachten.

Locaties

Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken, dagbehandelingen of verpleegafdelingen voor locatie, route & contact.

Wat kunt u verwachten?

We gaan na wat er bij u aan de hand is en wat de oorzaken zijn. Vervolgens gaat de orthopedisch chirurg kijken welke mogelijkheden en behandelingen er zijn. Misschien zijn er nog vervolgonderzoeken nodig om meer duidelijkheid te krijgen. Een orthopedisch chirurg kan besluiten om u te opereren, maar kan ook kiezen voor een andere behandeling, zoals oefentherapie, pijnstillers of hulpmiddelen, zoals een korset of een steunzool.

Veelgestelde vragen orthopedie

Indien dit bij u van toepassing is kunt u zelf thuiszorg regelen. U kunt zelf contact opnemen met een thuiszorgorganisatie naar keuze. Meestal gaat het dan persoonlijke verzorging, zoals het wassen en aankleden en het injecteren van de trombose injecties.  Als dit niet lukt kan dit tijdens uw opname via het Transferpunt geregeld worden.

Ja, u kunt zelf de hulpmiddelen regelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om krukken of een rollator. U kunt bij een uitleencentrum bij u in de buurt of de thuiszorgwinkel in het MCL terecht. Indien u een hoog-laag bed wilt hebben kunt u dit ook via het uitleencentrum bij u in de buurt regelen. Indien dit niet lukt dan kan dit tijdens uw opname via het Transferpunt worden geregeld.

Ukomt tegenwoordig niet meer zomaar in aanmerking voor een revalidatieplekje. Indien dit nodig is zal dit tijdens uw opname dit in overleg met de arts, fysiotherapeut en transferverpleegkundige beoordeeld worden.  

Volgens het recept wat u mee krijgt bij ontslag, dit is in de meeste gevallen 30 dagen.

Nee, u moet alle injecties op gebruiken.

U kunt tijdens kantoortijden (8.30 – 16.30 uur) contact opnemen met de polikliniek orthopedie, 058-2867666. Daarbuiten dient u voor dringende vragen contact op te nemen met uw huisarts of dokterswacht.

Indien uw temperatuur boven de 38,5 graden is kunt u tijdens kantoortijden contact opnemen met de polikliniek orthopedie, 058-2867666. Daarbuiten dient u voor dringende vragen contact op te nemen met uw huisarts of dokterswacht.

Dit is bij het ontslag met u besproken. In de meeste gevallen wordt aangeraden om 4 keer per dag paracetamol te slikken. Als u een recept naproxen heeft meegekregen, wordt het aanbevolen om deze medicatie helemaal op te gebruiken, dit werkt naast pijnstillend ook ontstekingsremmend. In sommige gevallen krijgt de patient bij ontslag ook een recept voor morfine tabletten mee (oxycodon). Dit neemt u alleen zo nodig, dus dat betekend alleen als de pijn niet te dragen is met de andere pijnstilling. Dit mag u om de 4-6 uur nemen.  

Veelgestelde vragen traumachirurgie

Tijdens kantoortijden (8.30 – 16.30 uur) kunt u contact opnemen met de polikliniek chirurgie, 058-2866070. Daarbuiten dient u voor dringende vragen contact op te nemen met uw huisarts of dokterswacht.

Op werkdagen kunt tussen 08.30 – tot 16.30 uur kunt u contact opnemen met de gipskamer: 058 2866904. Buiten kantoortijden kunt de spoed eisende hulp bellen via het algemeen nummer van het MCL: 058 2866666.