Totale knieprothese
Een totale knieprothese wordt geplaatst bij patiënten waarbij het kniegewricht versleten is, meestal door artrose. Doordat het kraakbeen slijt, krijgt de patiënt pijn bij belasten. Als het kraakbeen volledig verdwenen is, ontstaat een pijnlijk ‘bot-op-bot’ contact. Ook kan er stijfheid en deformiteit optreden: een o-been of een x-been.
Wat houdt een totale knieprothese in?
Bij deze operatie wordt versleten en aangetast bot en kraakbeen verwijderd en vervangen door metalen (cobaltchroom) prothesecomponenten en een polyethyleen (plastic) glijlaag. De prothese wordt verankerd aan het bot met polymethylacrylaat botcement (botlijm).
Het succes van een totale knieprothese
Een totale knieprothese is doorgaans een zeer succesvolle procedure, met 85% tevredenheid en bij 90% van de patiënten een forse afname van pijn en een significante verbetering in de activiteiten van het dagelijks leven. Patiënten zijn vaak weer in staat tot wandelen, golfen en soms zelfs tennis (dubbelen). De kans dat een totale knieprothese na 10 jaar nog steeds functioneert en niet is vervangen, bedraagt ongeveer 95%.
Hoe lang heb ik nodig om te herstellen van een totale knieprothese?
De meeste patiënten zijn in staat om de dag van de operatie weer op hun benen te staan en te lopen. Het verblijf in het ziekenhuis is ongeveer 3 tot 5 dagen. Belangrijk in de eerste dagen na de operatie zijn het in beweging komen en het helen van de wond. Hoe eerder u in beweging komt, hoe beter de bewegingsmogelijkheden van de knieprothese, en hoe minder kans er is op trombose, obstipatie en longproblemen. De wond aan de voorzijde van de knie moet echter ook helen en daarom moeten sommige patiënten wat afgeremd worden. De eerste 6 weken na de operatie loopt u op krukken.