Spring naar inhoud

Enkelfractuur

Een enkelfractuur kan op meerder plaatsen in de enkel voorkomen. Aan de buitenkant (onderste deel van het kuitbeen) en aan de binnenkant (deel van het scheenbeen). In enkele gevallen komt het voor aan de achterkant (deel van het scheenbeen). De verschillende breuken kunnen in combinatie met elkaar of met letsel van van de enkelbanden voorkomen.

Hoe ontstaat het?

De breuk aan de buitenkant van de enkel komt het meest voor. Deze breuk ontstaat vaak door ernstige verzwikking, verstappen of een val.

Klachten

  • Veel pijn bij het bewegen van de enkel
  • De patiënt kan er meestal niet meer op staan of lopen
  • Er is vaak sprake van een forse bloeduitstorting
  • Drukpijn op gebroken bot

Behandeling

De behandeling van een gebroken enkel is afhankelijk van het type breuk, de plaats en de stand van de breuk. 

Gipsbehandeling

Vaak is de duur van de gipsbehandeling 6 weken. Bij een kleine breuk kan er ook korter gips gegeven worden. De belastbaarheid is afhankelijk van het type breuk.

Operatieve behandeling

Als de enkel op meerdere plaatsen is gebroken of wanneer de breuk is verplaatst en de ‘vork’ van de enkel niet meer in lijn staat, is er meestal reden om de breuk te opereren. Deze operatie hoeft niet acuut uitgevoerd te worden. Als er wordt geopereerd en er nog veel zwelling aanwezig is, is de kans op problemen bij de wondgenezing groter. Vaak wordt er gekozen voor 1 tot 2 weken gips, zodat de zwelling af kan nemen. Voor de operatie wordt meestal gebruik gemaakt van een plaat met schroeven, heel soms wordt de operatie uitgevoerd met een externe fixatie. Dit wordt met name gedaan als de huid en omliggende spieren ook beschadigd zijn.

Aandoeningen