Heupfractuur
Bij een gebroken heup (heupfractuur) is het bovenste deel van het bovenbeen gebroken. Meestal breekt de heup dicht bij het heupgewricht.
Hoe ontstaat het?
Osteoporose en een groter risico om te vallen zijn de belangrijkste oorzaken van gebroken heupen. Sommige geneesmiddelen verhogen de kans een heup te breken. Meestal is dat omdat ze het risico op vallen verhogen. Denk daarbij aan kalmerende middelen, angstremmende middelen en slaapmiddelen. Deze maken ouderen lang slaperig en minder voorzichtig.
Veruit de meeste mensen die een heup breken zijn boven de 65 jaar. Jongere mensen kunnen een heup breken door een ongeval, bijvoorbeeld in het verkeer of tijdens het sporten.
Klachten
- U hebt veel pijn aan uw heup en/of lies.
- Er zit een zwelling en een purperachtige bloeduitstorting rond uw heup.
- Het heupgewricht kan veel te makkelijk buigen, of er zit juist geen beweging in.
- Het been met de gebroken heup lijkt vaak korter dan het andere been. Het ligt ook naar binnen of naar buiten gedraaid.
- Op uw been staan lukt meestal niet meer.
Onderzoek
De arts kijkt met een röntgenfoto of de heup echt gebroken is en hoe ernstig de breuk is. Een gebroken heup is gevaarlijk, vooral bij oudere mensen. Zij komen lange tijd in bed terecht en herstellen niet altijd goed.
Behandeling
Bijna altijd is een operatie de beste manier om een gebroken heup te behandelen. Het soort operatie hangt af van waar de heup gebroken is, de ernst van de breuk en de leeftijd van de patiënt.
- Meestal zet de chirurg de losse stukken bot met pennen en schroeven vast.
- Is uw bot daarvoor niet stevig genoeg, dan kunt u kiezen voor een heupprothese. Deze prothese vervangt de kop van het bovenbeen en/of de kom van de heup.
- Wanneer u te ziek bent voor een zware operatie, zijn er niet-chirurgische mogelijkheden, zoals tractie. Bij een tractie trekt een systeem van touwen en gewichtjes zo aan het gebroken been dat alle botstukken op de goede plaats blijven.