Hart- en vaatcentrum
Binnen het Hart- en vaatcentrum worden patiënten begeleid, onderzocht en behandeld voor uiteenlopende klachten en aandoeningen van het hart en de bloedvaten, zowel aangeboren als verworven.
Een team van specialisten staat voor u klaar om u optimale zorg te bieden, waarbij de nieuwste ontwikkelingen en technieken worden toegepast.
Door nauwe samenwerking met andere disciplines binnen het ziekenhuis, de perifere ziekenhuizen in de provincie, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de andere hartcentra, wordt er continu gewerkt aan het verbeteren van het zorg- en behandelproces.
Over deze afdeling
Medische informatie
Meer informatie
- Aortacentrum Noordoost Nederland
- Hartkatheterisatie
- Hartfunctie afdeling
- Hartfalen spreekuur
- Hartrevalidatie
- Pacemaker en ICD techniek
- Research en Registratie (wetenschappelijke studies)
- Verpleegkundig specialist en Physician assistant (cardiologie/Cardiochirurgie)
- Verpleegkundig consulent cardiologie
- Eerste bezoek polikliniek cardiologie
Locaties
Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken, dagbehandelingen of verpleegafdelingen voor locatie, route & contact.
Feiten en cijfers
30 tot 40%
van de patiëntenpopulatie is spoed.
1400
hartkatheterisaties (CAG) gemiddeld per jaar
1800
dotterbehandelingen (PCI) gemiddeld per jaar
100
carotiden gemiddeld per jaar
Aandoeningen en behandelingen
Aortacentrum Noordoost Nederland
In januari 2017 is het Aortacentrum Noord Oost Nederland (NON) gestart. Dit Aortacentrum is opgezet door de afdelingen cardiothoracale chirurgie van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen.
In het Aortacentrum NON worden patiënten met aortaproblemen gezien door een cardiothoracaal chirurg/vaatchirurg/interventie radioloog/beeldvormend cardioloog/specialistisch physician assistant (PA) van de cardiothoracale chirurgie.
Er bestaat een goede samenwerking tussen deze centra waardoor patiënten in de eigen regio kunnen worden behandeld.
Hartkatheterisatie
Op de afdeling hartkatheterisatie vinden diverse onderzoeken en behandelingen plaats.
Een team van gespecialiseerde medewerkers ondersteunen de cardiologen bij de uitvoering van diverse procedures, hierbij wordt samengewerkt met andere disciplines. Ook is er een nauwe samenwerking met de ziekenhuizen in de regio. Daarnaast wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe en bestaande behandelmethodes en wordt er topzorg geleverd volgens de nieuwste technologieën en medische ontwikkelingen.
Er zijn 4 moderne behandelkamers, ingericht met diverse apparatuur. Een van de kamers is uitgevoerd als 'hybride kamer'. 'Hybride' houdt in dat deze behandelkamer ook gebruikt kan worden als operatiekamer.
Naast de geplande onderzoeken en behandelingen is de afdeling ook 24 uur per dag beschikbaar voor spoedpatiënten met hartklachten. Na verwijzing door de huisarts of een ander ziekenhuis wordt de patiënt per ambulance meestal rechtstreeks naar de hartkatheterisatiekamer gebracht. Hier vindt dan het onderzoek plaats (hartkatheterisatie) met eventueel aansluitend een dotterbehandeling (interventie).
Hartfunctie afdeling
Op de hartfunctieafdeling cardiologie worden verschillende onderzoeken uitgevoerd naar het ritme en de kracht van uw hart. Dat gebeurt onder andere met een inspanningstest en/of een echografie van uw hart. Voor het beoordelen van uw hartritme wordt er een Elektro Cardiogram (ECG) gemaakt. Soms is het nodig om een langere tijd uw hartritme te registreren, u krijgt dan een kastje (Holterrecorder) mee. Dit kan een 24 of 48 uur registratie zijn of 7 dagen. Op uw borst worden dan elektroden bevestigd, welke zijn gekoppeld aan een recorder. De recorder registreert uw hartslag.
De meeste onderzoeken worden uitgevoerd door speciaal opgeleide laboranten, soms wordt een onderzoek door een cardioloog uitgevoerd. U ontvangt hiervoor een uitnodiging.
Hartfalen spreekuur
Wanneer u bent doorverwezen naar het spreekuur voor (chronisch) hartfalen, heeft u een gesprek met een verpleegkundig consulent cardiologie of verpleegkundig specialist cardiologie (VCC/VSC). De basis voor de behandeling van chronisch hartfalen bestaat uit medicijnen, aanpassing van het eet- en drinkpatroon en andere leefgewoonten. Het doel is om een leefstijl te hanteren die ervoor zorgt dat u zo lang mogelijk actief en comfortabel kunt leven en dat u hierbij zo weinig mogelijk last heeft van het hartfalen. Als eerst wordt u goed ingesteld op de medicatie, daarna start een oefenprogramma onder leiding van een deskundige fysiotherapeut.
De cardioloog en huisarts worden op de hoogte gesteld van bijzonderheden of wijzigingen in uw medicatie. U ontvangt een uitnodiging voor het spreekuur.
Hartrevalidatie
Hartrevalidatie is een effectieve behandeling gericht op lichamelijk, psychisch en sociaal herstel. Bewegen vermindert de kans op hart- en vaatproblemen en verbetert uw conditie, óók als u al een hart- of vaataandoening heeft. Voldoende bewegen en lekker sporten is goed voor u. Het geeft u zelfvertrouwen én het kan nog leuk zijn ook. Tegelijkertijd is het belangrijk dat u naar uw lichaam leert luisteren, leert hoeveel u zou moeten bewegen en herkent wat wel en niet goed voor u is.
Behalve lichamelijke training is het ook belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw eigen hartziekte. In het ziekenhuis is daar niet altijd voldoende tijd voor, omdat patiënten tegenwoordig snel naar huis gaan. Bovendien blijkt dat mensen zo kort na een hartinfarct, dotterbehandeling of hartoperatie veel te verwerken hebben. De verstrekte informatie wordt dan vaak onvoldoende onthouden. De vragen komen pas als u uit het ziekenhuis bent ontslagen en u uw leven weer gaat oppakken. Voor deze vragen is ruimte binnen het hartrevalidatieprogramma.
Daarnaast kunt u begeleiding krijgen bij bijvoorbeeld stoppen met roken, afvallen, stresshantering en werkhervatting.
Uw hartaandoening kan leiden tot zorgen, onzekerheden of vragen bij uw partner. Tijdens het hartrevalidatieprogramma wordt ook hier aandacht aan besteed.
Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met uw hartklachten. Het ondersteunt u bij het herstel na uw opname, zowel lichamelijk als geestelijk. Ook kunt u werken aan uw conditie waardoor u weer vertrouwen krijgt in uw lichaam.
Voor wie bedoeld?
Hartrevalidatie is bedoeld voor iedereen met een hartaandoening, zoals:
- Hartinfarct
- Pijn op de borst (angina pectoris)
- Hartfalen
- Ritmestoornissen
- Hartoperatie
U heeft ook een hartaandoening als u bijvoorbeeld onlangs gedotterd bent, een pacemaker heeft gekregen of een operatie aan uw hart(-klep) heeft gehad.
Misschien is er langer geleden bij u een hartaandoening geconstateerd. Als u nu (weer) lichamelijke of psychische klachten krijgt, kunt u in overleg met uw cardioloog ook deelnemen aan hartrevalidatie.
Kosten?
Het hartrevalidatieprogramma wordt vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.
Pacemaker en ICD techniek
Een CIED-technicus (CIED = Cardiale Implanteerbare Elektronische Devices) speelt een belangrijke rol bij het plaatsen/vervangen van een pacemaker of implanteerbare defibrillator. Met behulp van technische metingen en adviezen ondersteunt hij/zij de implanterende cardioloog. Naast het instellen en regelen voor een juiste werking, worden alle pacemaker patiënten minstens een maal per jaar gezien door een CIED-technicus tijdens een controle bezoek. Naast de informatie die de technicus van u krijgen, wordt er specifiek gekeken naar de juiste werking en de batterijlevensduur van uw pacemaker. Als het nodig is, kunnen, desgewenst in overleg met de cardioloog, bijstellingen aan uw pacemaker worden gedaan. U krijgt een uitnodiging voor het spreekuur.
Tegenwoordig zijn er veel soorten pacemakers, bij de keuze wordt er door de cardioloog gekeken naar uw specifieke situatie en klachten patroon.
Research en Registratie (wetenschappelijke studies)
Het MCL hecht veel waarde aan wetenschappelijk onderzoek en heeft doorlopend vele studies op medisch, paramedisch en verpleegkundig gebied: gemiddeld 150 studies tegelijk. Daarmee maakt het MCL de zorg nog beter.
Ook binnen het hartcentrum worden wetenschappelijke studies gedaan. Sinds 2006 heeft het hartcentrum een eigen researchafdeling, die de behandeling van cardiologische patiënten onderzoekt, ontwikkelt en verbetert. Er hebben al tientallen nationale en internationale klinisch wetenschappelijke onderzoeken plaatsgevonden. Het hartcentrum is altijd op zoek naar patiënten die willen meewerken aan nieuwe studies.
Welke cardiologische en cardio chirurgische studies heeft het MCL?
Het MCL heeft grofweg drie soorten studies:
1. Studies over een dotterbehandeling
Dit zijn vaak studies die twee verschillende soorten stents met elkaar vergelijken. Dat zijn materialen die in een bloedvat worden geplaatst om het open te houden.
2. Studies over een behandelmethode
Deze studies vergelijken een nieuwe behandelmethode met de huidige behandeling.
3. Studies naar een nieuw geneesmiddel
In deze studies worden twee geneesmiddelen met elkaar vergeleken, of een bestaand of nieuwe geneesmiddel wordt vergeleken met een placebo. (placebo is een middel zonder werkzame bestanddelen)
Voor de betrouwbaarheid maken we in veel onderzoeken gebruik van een geblindeerde loting (randomisatie), we weten dan niet welke behandeling u krijgt.
Hoe kunt u meewerken aan een studie?
Uw cardioloog of researchverpleegkundige benadert u als u past in het profiel van een bepaalde studie. U hoeft zich dus niet zelf aan te melden.
Hoe werkt het?
Studies zijn gebonden aan strenge regels. Voordat een klinisch wetenschappelijk onderzoek start, hebben de medisch ethische commissie, de Raad van Bestuur van het MCL én de maatschap cardiologie hun goedkeuring aan een studie gegeven.
Wanneer u past in het profiel van een bepaalde studie, moet de cardioloog of researchverpleegkundige u mondeling en schriftelijk informeren. U krijgt de gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook moet u bedenktijd krijgen en deze hangt nauw samen met de aard van het onderzoek.
Geeft u toestemming voor deelname, dan moet u dit schriftelijk bevestigen op een speciaal formulier.
Wie voert de studie uit?
Alle cardiologen van het MCL zijn betrokken bij klinische wetenschappelijke onderzoeken. Bij iedere studie is er één cardioloog verantwoordelijk en vaak zijn er ook andere cardiologen bij betrokken. De naam van de verantwoordelijke cardioloog staat in het informatieformulier van de betreffende studie.
Samen maken we de zorg beter
Het hartcentrum stelt de medewerking van patiënten aan studies zeer op prijs. Wordt u voorgedragen voor een studie, dan wordt u vooraf goed geïnformeerd. U wordt begeleid tijdens uw deelname aan de studie en er wordt rekening gehouden met uw wensen bij het plannen van afspraken. Ook wordt u ondersteund in het contact met andere zorgverleners op het gebied van het onderzoek waar u aan deelneemt.
Verpleegkundig specialist en Physician assistant (cardiologie/Cardiochirurgie)
Uw medische specialist is als hoofbehandelaar verantwoordelijk voor uw behandeling. Maar omdat de samenleving verandert, iedereen ouder wordt en de zorgvraag complexer, is er meer behoefte aan informatie en overleg. Om iedereen goed te kunnen helpen zijn er nieuwe beroepen in de zorg. Bijvoorbeeld een verpleegkundig specialist (VS) of een physician assistant (PA). Deze zorgprofessional neemt taken van de artsen en medisch specialisten over. Dit is bij wet geregeld en zij hebben hier een speciale opleiding voor gevolgd.
De belangrijkste taken zijn het houden van spreekuren, medische handelingen uitvoeren, medicatie voorschrijven, behandelplannen opstellen en patiëntenzorg coördineren. De handelingen zijn afgestemd met uw arts of medisch specialist. Zij werken nauw samen en zijn elk verantwoordelijk voor hun eigen handelen.
Verpleegkundig consulent cardiologie
De verpleegkundig consulent cardiologie is een verpleegkundige die specialistische kennis heeft over hartziekten. De verpleegkundig consulent kan de lichamelijke, emotionele en sociale gevolgen en eventuele andere problemen die voortkomen uit die ziekte, met u, uw partner of andere naaste bespreken. Meer informatie over de verpleegkundig consulent cardiologie vindt u hier.
Eerste bezoek polikliniek cardiologie
Meer informatie over uw eerste bezoek aan de polikliniek cardiologie vindt u hier.