MRI
Wat is een MRI-scan?
Met MRI worden afbeeldingen gemaakt van het deel van het lichaam, dat door de arts wordt aangevraagd. Deze afbeeldingen geven informatie over bijvoorbeeld de spieren, pezen, gewrichten, de wervelkolom, hersenen en organen in de buik. Het MRI-apparaat maakt de afbeeldingen van uw lichaam door gebruik te maken van een magneetveld en radiogolven. MRI is de afkorting van Magnetic Resonance Imaging: het maken van afbeeldingen met behulp van magnetische resonantie.
Tijdens het onderzoek ligt u in het MRI-apparaat. De tunnel waar u in ligt is aan beide uiteinden open en het lichaamsdeel dat gescand wordt ligt in het centrum van het apparaat. De laborant bedient het MRI-apparaat vanuit een aangrenzende kamer. Hij kan u zien en u heeft mondeling contact via een intercomsysteem. U krijgt een alarmbelletje mee tijdens het onderzoek. Zo kunt u ons snel op de hoogte stellen als u angstig of niet lekker wordt. U wordt dan direct uit het toestel gehaald. Tijdens het maken van de foto's moet u heel stil blijven liggen, anders mislukken de foto's. Het MRI onderzoek is veilig en pijnloos.
Het MRI-apparaat maakt een sterk kloppend of brommend geluid. Dat is normaal. Om het geluid te beperken krijgt u van de laborant een koptelefoon met muziek en of oordopjes.
Het kan gebeuren dat u warm wordt tijdens het onderzoek.
In sommige gevallen besluit de radioloog om een injectie te geven met contrastvloeistof of moet er een vloeistof worden gedronken.
Een MRI duurt afhankelijk van het onderzoek 15 minuten tot 1 ½ uur.
De radioloog bekijkt alle afbeeldingen en van het onderzoek wordt een verslag gemaakt. De uitslag bespreekt u later met uw behandelend arts.
Voorbereiding op een MRI-scan
Omdat er van een sterk magneet gebruik wordt gemaakt moet u ervoor zorgen dat metalen voorwerpen buiten de onderzoeksruimte blijven, deze kunt U achterlaten in de kleedkamer. Dat zijn bijvoorbeeld: sleutels, aansteker, ringen, muntgeld, cd's, mp3-speler, smartphone, sieraden, bankpas, haarspelden, bril, enzovoort. Make-up kan invloed hebben op de afbeeldingen en U wordt verzocht dit niet te gebruiken voor een MRI-onderzoek. In sommige make-up soorten zitten metalen deeltjes. Voor het onderzoek wordt ook gevraagd om uw kunstgebit/plaatje uit te doen en om uw bril af te doen.
Door het sterke magneetveld binnen het MRI-toestel kunnen geïmplanteerde medische apparaten, zoals een pacemaker, worden ontregeld. Ook kunnen in het lichaam aanwezige metalen voorwerpen verplaatsen. Bent u werkzaam in de metaalindustrie of bent u voor hobby bezig met metaalbewerking, dan zouden er metaaldeeltjes in uw ogen kunnen zitten. Als dit het geval is meld dit dan aan uw arts of aan de afdeling radiologie. Om duidelijkheid te krijgen laten we dan vooraf een röntgenfoto maken van de ogen. Moderne implantaten van titanium en vullingen of kronen in een gebit, spiraaltjes zijn geen belemmering voor het onderzoek
Het is heel belangrijk dat u van tevoren met uw arts bespreekt welke ingrepen u in het verleden hebt gehad en of u implantaten heeft en zo ja welke. Dit moet duidelijk op de aanvraag vermeld staan. De laborant zal u nogmaals naar bepaalde zaken vragen dit is voor uw eigen veiligheid.
Vertel het de laborant ook als u overgevoelig bent voor contrastmiddel. Bij een MRI-scan gebruikt de laborant een ander contrastmiddel dan bijvoorbeeld bij röntgenfoto's. De kans dat u hier overgevoelig voor bent is heel klein.
Bij mensen die bang zijn in kleine ruimtes( claustofobie) kan het onderzoek soms wel door gaan met een rustgevend middel. Dit moet u regelen via de huisarts of aanvragend arts.