Spring naar inhoud

Radiologie

MCL Leeuwarden

MCL Harlingen


naar mijnMCL

Op de afdeling Radiologie worden 'beeldvormende technieken', zoals röntgenfoto’s en echo’s, gebruikt om bijvoorbeeld een eventuele ziekte of breuk bij u op te sporen of vast te stellen. De radioloog kan verschillende onderzoeken inzetten om te zien wat er in uw lichaam gebeurt, zoals röntgenfoto’s en CT-scanning (röntgenstralen), echografie (geluidsgolven) en MRI (radiofrequentie en magneetvelden).

Locaties

Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken, dagbehandelingen of verpleegafdelingen voor locatie, route & contact.

Wat kunt u verwachten?

Bij sommige onderzoeken op de afdeling Radiologie wordt tijdens het onderzoek een contrastmiddel ingespoten in de arm. Dit contrastmiddel is nodig om bepaalde delen van het lichaam zichtbaar te maken op de foto's. Meestal wordt het onderzoek gedaan door een radiologisch laborant. De radioloog beoordeelt het onderzoek en maakt hiervan een verslag dat naar de arts wordt gestuurd die het onderzoek heeft aangevraagd. U krijgt de uitslag te horen van uw eigen arts. Kijk hier alvast naar een filmpje over een CT- en MRI scan.

Interventieradiologie

Binnen de interventieradiologie (IR) worden verschillende behandelingen uitgevoerd door een interventieradioloog. Deze behandelingen worden meestal via een klein prikgaatje in de huid uitgevoerd na lokale verdoving ('opereren zonder te snijden'). Hierbij worden verschillende beeldvormende technieken gebruikt zoals röntgendoorlichting, echografie, CT en MRI. Lees meer over interventieradiologie in het MCL.

Zelf afspraak röntgenfoto plannen

Huisartspatiënten met een mijnMCL-account kunnen zelf online een afspraak maken voor een röntgenfoto. Voorheen moesten deze patiënten bellen om een afspraak voor een röntgenfoto te maken. Door deze nieuwe functionaliteit kunnen patiënten thuis in alle rust een afspraak op een voor hen geschikt moment plannen.

Op dit moment kunnen patiënten alleen een afspraak voor een röntgenfoto plannen als zij door de huisarts hiervoor worden doorverwezen. Andere radiologische onderzoeken (bijvoorbeeld echo's, CT-scans, MRI-scans) kunnen patiënten niet plannen via mijnMCL.

Heeft u nog geen mijnMCL? Dan kunt u met de afdeling Radiologie bellen om een afspraak te maken.

Straling

Röntgenfoto's worden met behulp van röntgenstralen gemaakt. De röntgenstralen gaan door uw lichaam heen zonder dat u daar iets van merkt. Blootstelling aan röntgenstralen kan schadelijk zijn. Daarom wordt er zorgvuldig op gelet dat u zo weinig mogelijk straling krijgt. Straling kan ook gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Meld dit dan van tevoren direct aan uw behandelend arts of aan de laborant.

Contrastmiddelen, nierfunctie en allergieën

Bij sommigen onderzoeken op de afdeling radiologie wordt tijdens het onderzoek een contrastmiddel ingespoten in de arm. Dit contrastmiddel is nodig om bepaalde delen van het lichaam zichtbaar te maken op de foto's.

Contrastmiddel en allergische reacties

Sommige mensen zijn overgevoelig voor jodium of hebben al eens een allergische reactie gehad op contrastmiddelen of andere stoffen. Denkt u dat dit ook bij u het geval is? Meld dit dan aan uw behandelend arts. Deze kan eventueel hierop actie ondernemen. Belangrijk is ook om dit dan voor het onderzoek te melden aan de laborant. Als u allergisch bent, dan krijgt u eventueel voor het onderzoek een medicijn toegediend om allergische reacties tegen te gaan. Dit medicijn kan de rijvaardigheid beïnvloeden.

Een allergische reactie kan zijn: misselijkheid, een verstopte neus, tintelingen in gezicht en handen of jeuk. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf.

Contrastmiddel en nierproblemen

Contrastmiddel kan een (meestal tijdelijke) achteruitgang van de nierfunctie veroorzaken bij patiënten die al een verminderde nierfunctie hebben (de meeste mensen merken er niets van als de nierfunctie verminderd is). Ook zijn er andere risicofactoren die patiënten extra vatbaar maken voor nierfunctieproblemen bij het gebruik van contrastmiddel.

Door voor en na het onderzoek extra vocht te geven via een infuus (pre- en posthydratie), is deze verslechtering bijna altijd te voorkomen. Daarom wordt in het MCL bij elke patiënt die een onderzoek met contrastmiddel krijgt, de nierfunctie gemeten. Aan de hand daarvan wordt gekeken of iemand extra vocht voor en na het onderzoek nodig heeft. Uw behandelend arts geeft u hierover dan meer informatie.

Ook is het soms nodig om tijdelijk te stoppen met het gebruik van bepaalde medicijnen.