Bloeddrukproblemen
Wanneer de bloeddruk bij drie of meer metingen binnen een periode van enkele weken hoger is dan normaal, is er sprake van hoge bloeddruk (hypertensie). Hoge bloeddruk geeft meestal geen klachten. Mensen met een hoge bloeddruk hebben echter wel een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, op langere termijn kan dit wel voor (gezondheid) problemen zorgen.
Wanneer we willen weten of iemand een hoge bloeddruk heeft kijken we vooral naar de bovendruk. We spreken van hoge bloeddruk als de bovendruk 140 of hoger is.
Behandeling bestaat uit het geven van medicatie en leefstijladviezen.
Lage bloeddruk wordt ook wel hypotensie genoemd. Deze komt minder vaak voor dan een hoge bloeddruk. Als het over de lage bloeddruk gaat, dan gaat het over een druk rond de 90/60, dit is te laag. Het lichaam kan vanaf dat moment niet meer goed functioneren. Er wordt pas over een te lage bloeddruk gesproken als iemand er ook echt last van heeft.
Bij een ernstige daling van de bloeddruk worden de organen en vitale weefsels zoals hart, hersenen en nieren, van te weinig bloed en daarmee van te weinig zuurstof voorzien. Dit tekort aan bloed in de bloedsomloop noemen we shock en kan levensbedreigend zijn. Er moet dan onmiddellijk medische hulp worden ingeschakeld.
Aanvullend onderzoek door een specialist is nodig om de oorzaak op te sporen.