Spring naar inhoud

Diabetescentrum

Vanuit het Diabetescentrum MCL vindt de diabeteszorg plaats voor volwassenen met diabetes mellitus. De medewerkers van het Diabetescentrum MCL zetten zich in voor de klinische en poliklinische diabeteszorg en werken vanuit route 38.
Op onze polikliniek behandelen we ongeveer 2000 mensen met diabetes. Hier worden patiënten behandeld met pentherapie, insulinepompen, continue glucose monitoring (CGM), sensor augmented pomptherapie (hybride kunstmatige alvleesklier) en flash glucose monitoring (FGM)

Het Diabetescentrum valt onder de afdeling Interne geneeskunde van het MCL en is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 08:30 - 16.30 uur.

Nieuws - Informatie over studie naar kunstmatige alvleesklier voor diabetespatiënten

In de media is de afgelopen tijd aandacht geweest voor een onderzoek over een kunstmatige alvleesklier voor diabetespatiënten, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De kunstmatige alvleesklier, bedacht door de Nederlandse machinebouwer Robin Koops, is een apparaatje met een pomp die twee hormonen regelt in het lichaam: insuline en glucagon. Uit het onderzoek blijkt dat de kunstmatige alvleesklier betere bloedsuikerwaarden en een betere kwaliteit van leven oplevert.

De kunstmatige alvleesklier is nog niet beschikbaar voor patiënten. En het is ook nog niet bekend, welke groepen patiënten in de toekomst in aanmerking komen voor het gebruik van dit apparaat. Zodra dit bekend is, kan uw diabetesconsulent u hierover meer informatie geven.

Meer informatie kunt u lezen op de site van de ontwikkelaar van het apparaat: Inreda Diabetic.

Nieuws - Diabetespoli volwassenen gestart met Thuismeten-app (Luscii) bij zwangerschapsdiabetes

Vanaf 12 april 2023 zijn zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes gestart om de gemeten glucosewaarden door te geven via de Thuismeten-app van Luscii. Daarnaast biedt de app patiënteninformatie over de aandoening (via een animatievideo) en leefstijladviezen. Bij afwijkende glucosewaarden ontvangen de verpleegkundig consulenten diabetes een melding en nemen zij indien nodig contact op met de patiënt om advies te geven of om het behandelbeleid aan te passen.

Metingen en voorlichting
Patiënten krijgen tijdens groepsvoorlichting in het MCL uitleg over zwangerschapsdiabetes, het doen van glucosemetingen en het gebruik van de app. Via de app is de informatie over zwangerschapsdiabetes en over zelfzorg na te kijken, onder andere via een animatievideo hierover. Op afgesproken momenten krijgt de zwangere een melding van de Thuismeten-app om glucose te meten en deze door te geven via de app. Hierbij kunnen ook bijzonderheden vermeld worden, bijvoorbeeld of de patiënt slecht geslapen heeft of erg gespannen was op dat moment. De verpleegkundig consulent diabetes kijkt twee keer per week naar de doorgegeven glucosewaarden. Als de waarden afwijken, stuurt de verpleegkundig consulent de patiënt een bericht via de Thuismeten-app.

Meer regie en minder contactmomenten
De verwachting is dat met het gebruik van de app de patiënttevredenheid toeneemt en dat het patiënten meer eigen regie geeft. Ook verwachten we dat we het aantal contactmomenten kunnen verminderen, vooral bij patiënten met stabiele glucosewaarden.

Eerste bezoek aan de polikliniek

U bent doorverwezen naar het Diabetescentrum MCL voor behandeling, begeleiding en adviezen met betrekking tot diabetes mellitus. Op deze pagina vindt u informatie over de gang van zaken op deze polikliniek.

U hebt een afspraak gekregen bij de internist en bij de verpleegkundig consulent diabetes. Bij het eerste bezoek aan de specialist zal hij of zij samen met u een onderzoek- of behandelplan opstellen. Drie belangrijke vragen die u hierbij aan uw arts kunt stellen zijn:

  • Welke (behandel-)opties heb ik?
  • Welke resultaten kan ik verwachten?
  • Wat zijn de risico's voor mij?

Stelt u deze (en andere) vragen gerust aan uw arts. U heeft deze informatie nodig om een goede keuze te maken.

En verder?

Het hangt van uw klachten af wat het vervolg van uw bezoek zal zijn. Er zijn een aantal mogelijkheden:

  • De specialist schrijft een behandeling of medicijnen voor.
  • Uw arts verwijst u door voor verder onderzoek (bloedafname, röntgenfoto etc.).
  • Uw arts verwijst u naar een andere specialist of hulpverlener.
  • Uw arts adviseert opname in het ziekenhuis.
  • U hoeft niet meer terug te komen naar het ziekenhuis. Uw arts bespreekt dit met u.

Verpleegkundig consulent diabetes

Heeft u een afspraak met een verpleegkundig consulent diabetes en wilt u meer weten over wat u kunt verwachten van deze consulent? Klik hieronder op de link.

Veelgestelde vragen

Voor het veranderen van uw afspraak belt u met de polikliniek interne geneeskunde (route 38): (058) 286 6258. U kunt ook een account aanmaken op mijnMCL, hier hebt u inzage in uw afspraken en uw medisch dossier.

Kijk op deze pagina voor meer informatie over mijnMCL.

Vakantie en diabetes:
Diabetes heb je altijd, ook als je op vakantie gaat. Met een goede voorbereiding hoeft dit geen belemmering te zijn en kun je gewoon genieten van je vakantie. Waar moet je aan denken? Ga je op vliegvakantie, op zonvakantie of juist op wintersport? Onderstaande link geeft o.a. informatie m.b.t. inpaklijst, medische verklaring, effect warm/koud weer op diabetes, vliegvakanties.
Bron: DVN

Diabetespaspoort:
Dit diabetespaspoort is een soort van medisch paspoort. In het diabetespaspoort kun je onder andere de medicijnen die je gebruikt, de aandoeningen waar je bekend mee bent en je behandelgeschiedenis noteren. Wij adviseren daarom ook om voor dat je op vakantie gaat een actueel medicatieoverzicht te vragen aan de apotheek. Mocht je onwel worden, dan kunnen omstanders of zorgverleners zien dat je diabetes hebt en wat zij kunnen doen. Vraag dit (op tijd) aan bij uw verpleegkundig consulent Diabetes.

Tijdsverschil overbruggen:
Bij verre reizen kun je met een tijdverschil te maken krijgen. Dit heeft invloed op de momenten van je maaltijden en je insulineschema. Vraag (ruim op tijd) uw verpleegkundig consulent Diabetes om advies om dit tijdsverschil te overbruggen.

Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op problemen met de voeten. De klachten kunnen uiteenlopen van (veel) eelt, een dunne huid, gevoelloosheid en pijn tot het veranderen van de voetvorm en het ontstaan van voetwonden. Eén van de grootse problemen die kunnen ontstaan, is een wond of zweer die niet geneest (een ‘voetulcus’ genoemd). Het komt gelukkig niet zo heel vaak voor (bij 0,5 % van de mensen met diabetes). Maar het is een aandoening die grote gevolgen kan hebben. Het kan zelfs leiden tot amputatie van (een deel van) de voet en/of het been.

Mensen met diabetes krijgen daarom ook het advies om de voeten te laten verzorgen door een pedicure. Hierbij adviseren wij om een medisch pedicure te zoeken met een aantekening Diabetische Voet (ook als je geen voetproblemen hebt). Op deze website kunt u, door het invoeren van de postcode, kijken welke pedicure bij u in de buurt geschikt is.

Na een bezoek aan de verpleegkundig consulent kunt u een verwijzing krijgen naar de podotherapeut of u wilt uit eigen beweging een podotherapeut bezoeken. Als u al onder behandeling bent van de pedicure kunt u ook bij de pedicure informeren welke podotherapeut voor u geschikt is. Via deze site kunt u zoeken naar een podotherapeut bij u in de buurt, door het invoeren van de postcode.

Wanneer u op eigen initiatief een podotherapeut wilt bezoeken, adviseren wij om van te voren te informeren bij uw zorgverzekeraar of dit bezoek vergoed wordt.