MODY/ Maturity Onset Diabetes of the Young
MODY staat voor Maturity Onset Diabetes of the Young. Vrij vertaald is dat een vorm van diabetes die meestal begint tussen de 10 en 25 jaar. Maar MODY wordt soms pas later ontdekt. Als je MODY hebt, werkt je alvleesklier niet goed. Dat komt door een erfelijke afwijking. De vorm van MODY bepaalt welke behandeling het beste is: het slikken van tabletten, het spuiten van insuline, voedingsadviezen of geen behandeling (meer).
Soorten MODY
Ongeveer 1 tot 5 van de 100 (1 tot 5%) mensen met diabetes heeft MODY. Er zijn nu meer dan 15 vormen bekend. Artsen denken dat in Nederland zo’n 20.000 mensen MODY hebben. In Europa gaat het meestal om MODY3 gevolgd door MODY 2, MODY 1 en MODY 5. De andere vormen komen heel weinig voor.
MODY 1 en MODY 3 beginnen meestal met hoge bloedglucosewaarden. Vaak moet iemand veel plassen en heeft meer dorst.
Heb je MODY 2 dan heb je meestal nauwelijks of geen klachten. Vaak wordt bij toeval ontdekt dat de bloedglucosewaarden mild verhoogd zijn.
Wanneer denken aan MODY?
- Als je diabetes mellitus hebt met een BMI lager dan 25. En:
- Als er meerdere personen in je familie diabetes hebben en dit in meerdere generaties voorkomt. En:
- Als er minimaal 1 familielid is waarbij de diagnose diabetes mellitus op jongere leeftijd (jonger dan 25 jaar) is vastgesteld. En:
- Als er geen auto-antistoffen zijn (stoffen die het lichaam maakt tegen de alvleesklier) die passen bij diabetes mellitus type 1.
Daarnaast zijn er andere kenmerken die kunnen voorkomen bij MODY:
- Een goede reactie op sulfonylureumderivaten (medicijnen die ervoor zorgen dat de alvleesklier meer insuline afgeeft) en ervaring met hypoglycemie (lage bloedsuiker).
- Een lichte verhoging van bloedglucosewaarden bij diabetes mellitus in nuchtere situatie waarbij de waarden na een maaltijd nauwelijks stijgen.
- Andere (familiaire) kenmerken zoals: nierziekten, levertumoren, afwijkingen van de baarmoeder en/of vagina en afwezigheid van de zaadleiders.
Diagnose MODY
De symptomen van MODY lijken op die van diabetes type 1 en 2. Hierdoor wordt er vaak een verkeerde diagnose gesteld. Een arts kan MODY vaststellen door DNA-onderzoek.
Bron: DVN