Spring naar inhoud

RT-CGM (Real Time - Continue Glucose Monitoring)

De RT-CGM-sensor meet continu de glucosewaarden. Deze worden door een zender, die gekoppeld is aan de sensor, naar een ontvanger gestuurd. De ontvanger is een insulinepomp, aparte ontvanger of een app op de mobiele telefoon waarop de actuele glucosewaarden weergegeven. Bij hoge of lage glucosewaarden worden (voorspellende) alarmen gegeven.

Wat kun je met CGM?

Het gebruik van een sensor maakt het voor de mensen met diabetes mogelijk om zonder frequent bloed te prikken elk moment van de dag de actuele glucosewaarde te zien en hier op te reageren, dan wel bij een gekoppelde sensor/pompcombinatie de pomp automatisch de insuline dosis aan te laten passen.

Sensoren dragen bij aan het behalen van de gewenste meetfrequentie van glucosewaarden (tenminste 6-10 keer per dag) bij patiënten met diabetes type 1 en type 2 met een intensief insulineschema. Er is een directe en sterke relatie tussen de frequentie van vingerprikken en een lager HbA1c2, een lager HbA1c verkleint de kans op complicaties.

Wordt CGM vergoed?

Vergoedingscriteria:

  • Kinderen met diabetes type 1*
  • Volwassenen met slecht ingesteld diabetes type 1 (ondanks standaard controle blijvend hoog HbA1c >8% of >64 mmol/mol)**
  • Patiënten met diabetes type 1, die kampen met herhaalde ernstige hypoglykemieën en/ of die ongevoelig zijn om hypoglykemie waar te nemen (‘hypoglycemia unawareness’)
  • Zwangere vrouwen met bestaande diabetes (type 1 en 2)***
  • Vrouwen met een zwangerschapswens (type 1 en type 2)

* Kinderen die 18 jaar worden maken met de behandelaar afspraken over de verdere behandeling. Wanneer de behandeldoelen bereikt worden met CGM, en geen doelmatiger behandeling voorhanden is om die doelen te bereiken, kan de patiënt aanspraak blijven maken op CGM. Patiënten moeten zich wel aantoonbaar aan het behandelplan hebben gehouden.
** Onder blijvend hoog wordt verstaan 4 achtereenvolgende kwartalen >8% of >64mmol/mol
*** Tijdens de postpartum periode (met een maximum van 6 maanden) kunnen vrouwen blijven beschikken over de sensor die zij tijdens de zwangerschap hebben gebruikt.

Bron: NDF

Werkwijze aanvragen CGM MCL

Je komt mogelijk in aanmerking voor CGM. Dit wordt geïndiceerd door de behandeld arts. Zo nodig wordt er een consult met jou gemaakt bij de verpleegkundig  consulent Diabetes voor het MDO (MultiDisciplinair Overleg) om de voorwaarden CGM te checken met jou.

Vervolgens wordt dit besproken in het MDO. De behandeld arts, de verpleegkundig consulent Diabetes, diëtiste en psycholoog checken de voorwaarden voor het starten met CGM. In het MDO wordt besloten of je geschikt bent.

Krijg je goedkeuring, dan wordt er een afspraak met jou gemaakt bij de verpleegkundig consulent Diabetes voor uitgifte materialen en het plannen van de scholing.

Meer informatie

NB: de FSL 2 is geen RT-CGM.

Behandelingen