Glucosemeter
Een bloedglucosemeter is een apparaatje dat meet hoeveel glucose er in uw bloed zit: uw bloedglucosewaarde. U prikt wat bloed en dat brengt u aan op een meetstripje, dat in de bloedglucosemeter zit. Na een paar tellen ziet u de uitslag op het schermpje. Een goede bloedglucosemeter is van levensbelang voor mensen met diabetes. Want door te meten, kunt u uw waarden in de gaten houden. Zo kunt u complicaties voorkomen of uitstellen. Hoe kiest u een meter en hoe weet u of hij goed is?
Hoe krijg ik een bloedglucosemeter?
Mocht u moeten gaan starten met het spuiten van insuline, dan krijgt u via de verpleegkundig consulent diabetes eenmalig een startpakket. Dit startpakket bevat o.a. een glucosemeter, teststrips, prikpen en lancetten. Tevens krijgt u uitleg over hoe u een glucose kunt prikken en meten.
Wanneer materialen opraken, dan kunt u die via uw leverancier bestellen. Mocht uw glucosemeter vervangen moeten worden, dan kan dit ook via uw hulpmiddelenleverancier.
Er zijn veel soorten meters op de markt. De verschillen zitten in bijvoorbeeld de grootte van het afleesscherm, het geheugen en de soort teststrips die erbij horen. Kortom: het kiezen van een bloedglucosemeter is maatwerk. Gelukkig is daar een handig middel voor om u te helpen: de online Keuzehulp Bloedglucosemeters. Op basis van uw persoonlijke situatie bepaalt u samen met uw behandelaar heel eenvoudig welke bloedglucosemeter het best bij u past.
Alle bloedglucosemeters die in de keuzehulp staan, voldoen aan de Kwaliteitsstandaard Diabeteshulpmiddelen. DVN heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de Keuzehulp Bloedglucosemeters en de bindende kwaliteitsafspraken voor deze bloedglucosemeters.
Vergoeding teststrips
Bij een bloedglucosemeter horen teststrips. Heeft u diabetes type 2, dan krijgt u deze alleen bij insulinegebruik vergoed. Heeft u diabetes type 1, dan is het aantal teststrips dat maximaal standaard vergoed wordt voor u misschien niet voldoende. Bespreek dat met uw behandelaar. Die kan bij de leverancier of apotheekhoudende huisarts aangeven dat u meer teststrips nodig heeft en waarom. Uw zorgverzekeraar is verplicht u passende zorg te (laten) bieden, waarbij de verzekeraar zelf mag bepalen wat ‘passend’ is. (bron: DVN)
Vanaf januari 2021 wordt het hulpmiddelenpakket voor de diabetespatiënt niet meer verstrekt door de eigen apotheek van de patiënt, maar door leverancier medische hulpmiddelen (bv Mediq, Bosman, DVN, Diabeteswinkel e.a.). Dit geldt o.a. voor glucosemeters, insulinenaalden, teststripjes, lancetten voor prikpen en pomptoebehoren. De Apotheekhoudende huisartsen hebben hun eigen hulpmiddelenwinkel opgezet, dus deze zullen de hulpmiddelen kunnen blijven leveren.
Instructievideo’s glucosemeters uitgegeven door MCL
Klik op de onderstaande links voor instructievideo's voor diverse glucosemeters.