Intensive Care (IC)
Op de afdeling Intensive Care worden vooral ernstig zieke patiënten behandeld. Patiënten bij wie een of meerdere vitale lichaamsfuncties (hart, longen en/of nieren) worden bedreigd. Deze lichaamsfuncties worden bij de behandeling op de Intensive Care bewaakt en soms is het nodig om met speciale apparatuur ondersteuning te bieden. U kunt bijvoorbeeld kunstmatig beademd worden. Sommige patiënten zijn geopereerd en weten vooraf dat ze na de operatie op de Intensive Care terecht komen. Andere patiënten worden onverwacht opgenomen bij ziekte of een ongeval.
Over deze afdeling
Medische informatie
Meer over deze afdeling
Locaties
Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken, dagbehandelingen of verpleegafdelingen voor locatie, route & contact.
Wat kunt u verwachten?
Op de Intensive Care wordt u continu verpleegd en bewaakt door onder andere een team gespecialiseerde IC-verpleegkundigen onder toezicht van een medisch specialist. DitIC-team werkt nauw samen met andere specialisten in het MCL. Kortom, u krijgt bij ons de best mogelijke zorg. Wanneer de vitale functies voldoende stabiel zijn en u voldoende hersteld bent, gaat u naar een verpleegafdeling.
Behandelingen
Veelgestelde vragen
-
Dit gedrag kan te wijten zijn aan de pijnmedicatie, slaapmiddelen, het ziektebeeld, de vreemde omgeving en het verstoorde slaappatroon. Wij proberen dit te voorkomen. Zo dienen we medicatie toe en creëren we duidelijkheid naar de patiënten toe. Als de patiënt lichamelijk opknapt gaat het geestelijk vaak ook weer beter.
-
Zolang de patiënt op de intensive care verblijft, is het niet nodig om (nacht)kleding mee te brengen. Wel kunt u toiletartikelen als kam, deodorant en scheerspullen meenemen. Zeep, tandpasta en tandenborstel worden door de afdeling verstrekt. Sokken van badstof kunnen ook prettig voor de patiënt zijn. In een later stadium kan u gevraagd worden om een kamerjas en pantoffels mee te nemen.
Wij verzoeken u dringend om sieraden en andere waardevolle zaken mee naar huis te nemen. -
De patiënten op de intensive care zijn in de meeste gevallen te ziek om zelf te eten en te slikken. Veel patiënten krijgen daarom vloeibare voeding die met behulp van een dunne slang (sonde) rechtstreeks in de maag terecht komt.
Deze voeding bevat alle voedingsstoffen die de patiënt nodig heeft. Sommige patiënten verdragen ook deze vloeibare voeding niet. Zij krijgen dan voeding via een infuus toegediend, zodat de voeding rechtstreeks in de bloedbaan komt.
-
Ja, ook als u verkouden bent mag u op de intensive care komen. U kunt overleggen met de verpleegkundige of het dragen van een mondkapje in uw geval zinvol is.
-
Dat weten we niet zeker. Onze ervaring is dat mensen zich na het ontwaken bijna nooit meer iets van deze periode kunnen herinneren. Wij raden u aan gewoon tegen uw naaste te praten. Ook kunt u uw naaste in deze periode omhelzen en/of aanraken.
-
Vanwege hygiënische overwegingen is het meebrengen van bloemen en planten, fruit en bederfelijke etenswaren niet toegestaan op de intensive care.
-
Op de afdeling intensive care zijn een aantal tv-toestellen beschikbaar voor de patiënten. Heeft de patiënt behoefte aan afleiding, dan komt hij/zij voor een toestel in aanmerking. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
-
Nee, weinig patiënten op de intensive care liggen in coma.
Coma is een toestand van bewusteloosheid zonder dat de patiënt daarbij gewekt kan worden. Verlaging van het bewustzijn komt voor bij patiënten die aan de beademing liggen en medicatie nodig hebben om een onrustig adempatroon te voorkomen. Op deze manier kan de patiënt beter worden behandeld. Na het stoppen van de medicatie wordt - in bijna alle gevallen - de patiënt geleidelijk aan weer wakker. De duur van het wakker worden kan mede afhangen van de soort medicijn en het aantal dagen dat het medicijn gegeven is samen met de mate van ziek-zijn. -
Minderjarige kinderen zijn welkom onder begeleiding van ouders/verzorgers, maar realiseert u zich wel dat een bezoek op de intensive care een ingrijpend voor hen is. Het is daarom misschien niet voor ieder kind geschikt om op bezoek te komen.
-
Het behandelteam op de intensive care werkt met een elektronisch dossier waarin alle medische en verpleegkundige gegevens van de patiënt zijn opgenomen. Dit dossier heet het 'Patiënt Data Management Systeem' (PDMS). Achter elk bed hangt een computer waar de artsen en IC-verpleegkundigen direct gegevens kunnen invoeren. Alleen de patiënt of de door de patiënt (schriftelijk) aangewezen vertegenwoordiger hebben inzagerecht in dit dossier. Als u dit wilt, kunt u via de verpleegkundige een afspraak maken met de specialist om dit dossier in te zien.
-
Patiënten die op de intensive care liggen veranderen vaak van uiterlijk. Bij sommige ziektebeelden wordt het vocht wat de patiënt krijgt niet goed opgenomen door de bloedvaten en blijft in de weefsels achter. Dit zorgt voor een opgezwollen uiterlijk en kan er vervelend uitzien. Als de patiënt weer herstelt, wordt het vocht weer opgenomen in de bloedvaten en verdwijnen de zwellingen.
-
Voor de eigen veiligheid van de patiënt komt het soms voor dat de handen vastgemaakt (gefixeerd) moeten worden. Dit om te voorkomen dat de patiënt zichzelf schade toebrengt door bijvoorbeeld de beademingstube of sondes en infusen eruit te trekken. Dit wordt met u besproken.
-
De gele pasta is onderdeel van een therapie bij de meeste patiënten om longinfecties te voorkomen. Viermaal per dag wordt de mond schoongemaakt en pasta aangebracht.
-
De contactpersoon kan te allen tijde van de verpleegkundige (beknopte) informatie krijgen over de patiënt. Voor een gesprek met een intensivecare-arts kunt u via de verpleegkundige een afspraak maken.
-
De bewakingsmonitor heeft als doel de verschillende functies van het lichaam te registreren. Het personeel van de intensive care interpreteert deze gegevens. Het is belangrijk dat daadwerkelijk door hen te laten doen, omdat zij daarvoor speciaal opgeleid zijn. Zij kijken niet naar een getal op zich, maar plaatsen dat in het geheel van alle waarden die worden gemeten. Zij zijn ook in staat valse van juiste metingen te onderscheiden.
-
De bezoektijden zijn dagelijks en in het weekend van 11.00 uur tot 20.00 uur.
-
Als een patiënt veel medicatie nodig heeft, wordt er vaak een infuus met meerdere toegangslijnen in een grote ader ingebracht. Dit kan een ader in de hals zijn.