Afdeling intensive care
Hoort bij Intensive Care (IC)
De Intensive Care is een specialistische afdeling binnen het ziekenhuis, waar vooral ernstig zieke patiënten worden verpleegd. Deze patiënten hebben extra medische en verpleegkundige zorg nodig, waardoor zij niet op een gewone verpleegafdeling behandeld en verzorgd kunnen worden.
Bezoektijden
Dagelijks: 11:00 - 20:00 uur.Contact
Unit 1 (kamer 1 t/m 5)
Unit 2 (kamer 6 t/m 13)
Voor algemene vragen
Route
- Vanuit richting Heerenveen / Grou (A32): rijd via knooppunt Werpsterhoek, richting Leeuwarden Oost en volg dan de N31 tot afrit 26 (Leeuwarden Oost). U komt dan via de Drachtsterweg de stad binnen. Alternatieve route: neem op de A32 afrit 17, richting Leeuwarden Zuid. U rijdt via de Overijsselselaan.
- Vanuit richting Harlingen / Bolsward (A31/N31): volg de Haak om Leeuwarden (N31), neem afrit 25 (Leeuwarden Zuid) of 26 (Leeuwarden Oost).
- Vanuit richting Drachten / Garyp (Wâldwei, N31): neem afrit 26 (Leeuwarden Oost).
De hoofdingang van het MCL is aan de Henri Dunantweg 2. Het MCL is vanaf alle invalswegen aangegeven op de ANWB-borden. U kunt in Leeuwarden de rondweg volgen. (ANWB-borden naar 'ring' of 'ring zuid'.) Volg de richting H-MCL hoofdingang. Op het terrein van het MCL kunt u parkeren.
Meer personeel
Op een Intensive Care werken per patiënt meer verpleegkundigen en artsen dan op een andere verpleegafdeling. Patiënten zijn meestal niet in staat zelfstandig naar het toilet te gaan, te eten of zelfs te ademen. Om deze reden is de verpleegkundige vaak continu bezig voor de patiënt te zorgen, medische handelingen te verrichten of controles uit te voeren. Ook artsen zijn continu aanwezig op de Intensive Care. Het permanent in de gaten houden van de patiënt geeft veel informatie. Bij veranderingen kan de arts de behandeling direct aanpassen.
Continue bewaking
Op een gewone afdeling kan de zuurstofverzadiging in het bloed, de bloeddruk en de hartslag gemeten worden, maar dit gebeurt meestal niet continu. Voor ernstig zieke patiënten is voortdurende bewaking nodig. Op de Intensive Care krijgt men met behulp van speciale apparatuur meer informatie over het menselijk lichaam, waardoor de toestand van een patiënt beter wordt weergegeven.
Geluiden op de afdeling
Op de afdeling Intensive Care hoort u veel alarmen en andere geluiden. Deze komen vaak van de apparatuur die rondom het bed van de patiënt staat. Op alle apparatuur zijn alarmen ingesteld, met elk hun eigen geluid. Het hoeft niet te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is. Zo kan een alarm betekenen dat een infuus verwisseld moet worden, dat er een kabeltje los zit of dat een patiënt hoest of in beweging is. Ook als u geen verpleegkundigen bij het bed ziet, moet u weten dat zij het alarm wel horen. De verpleegkundigen zijn er op getraind om te onderscheiden op welk alarm zij direct moeten reageren en wanneer het even kan wachten. Ook kan het voorkomen dat u een alarmmelding van een andere patiënt op de monitor hoort en ziet.
Indeling van de afdeling
De afdeling bestaat uit twee intensivecare-units met totaal 20 bedden. Hier liggen patiënten die intensieve bewaking en ondersteuning van apparatuur en medicijnen nodig hebben. Deze units bestaan uit tweepersoonskamers.
Op de Intensive Care kunnen patiënten, als dat nodig is, ook apart verpleegd worden (isolatie). Soms kan dit nodig zijn vanwege infectierisico, voor de patiënt zelf of voor zijn omgeving.