Op bezoek
Contact met patiënt
Veel patiënten op de Intensive Care liggen aan de beademing. Er zijn patiënten die rustig aan de beademingsmachine liggen en dit goed verdragen. Maar er zijn ook patiënten die sedatie (medicijnen die verlaging van het bewustzijn geven) nodig hebben om een onrustig adempatroon te voorkomen. Zo'n patiënt verkeert dan min of meer in een schemertoestand. Door deze schemertoestand is de patiënt erg vergeetachtig. Informatie moet daarom geregeld opnieuw worden gegeven. Wanneer de medicatie afgebouwd wordt en de patiënt weer voldoende wakker is, verloopt de communicatie vaak weer beter. Communiceren met de patiënt verloopt dan het best door vragen te stellen die met ja of nee beantwoord kunnen worden. Soms kan de patiënt ook contact maken door te schrijven of door de letters op een alfabetkaart aan te wijzen.
Al kan uw naaste zelf niet goed communiceren, u kunt altijd tegen hem of haar praten of hem of haar aanraken.
Intensivecare-dagboek
Bij een langer verblijf op de Intensive Care wordt een intensivecare-dagboek uitgereikt. U maakt als familie en vrienden de periode van ziek zijn heel bewust mee. Door op te schrijven wat er gebeurt en hoe u alles ervaart, kan uw naaste dit achteraf ook meebeleven. Als uw naaste zelf nauwelijks herinneringen of verwarrende herinneringen heeft aan de opname kan dit intensivecare-dagboek ook helpen bij de verwerking van het verblijf op de Intensive Care en de gevolgen daarvan. De verpleegkundige geeft u hierover meer informatie.
Hygiëne
Het doel van ziekenhuishygiëne is om de overdracht van micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën) en ziekenhuisinfecties te voorkomen. Daarom verzoeken wij u bij het betreden en het verlaten van de afdeling uw handen met handalcohol te desinfecteren volgens de instructie die bij de flacon hangt. Zijn uw handen zichtbaar verontreinigd of voelen ze plakkerig aan? Dan graag wassen met water en zeep en ze grondig afdrogen. Ook na hoesten, neus snuiten en bezoek aan het toilet is het belangrijk om uw handen te wassen met water en zeep en ze grondig af te drogen.
Op de Intensive Care wordt gewerkt volgens het eilandprincipe. Er wordt een denkbeeldige cirkel rond de patiënt getrokken. Alles wat binnen deze cirkel staat, wordt alleen voor de desbetreffende patiënt gebruikt en wordt dan ook als besmet beschouwd. De materialen binnen het eiland zijn patiëntgebonden. Materialen welke niet patiëntgebonden zijn worden schoongemaakt met alcohol, voordat ze het eiland verlaten. U zult zien dat er bij elk bed een karretje staat, hierin liggen alle patiëntgebonden materialen en ook eventueel toiletartikelen en kleding van de patiënt. Verder zal het u opvallen dat de verpleegkundigen, artsen en andere hulpverleners bij elke patiënt een schort en handschoenen dragen. Het doel van het eilandprincipe is om te voorkomen dat micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën) van de ene op de andere patiënt worden overgedragen.
Voor sommige patiënten gelden speciale isolatieregels, waarover de verpleging u dan zal informeren.
Wat kunt u meebrengen?
Op de afdeling Intensive Care is kleding meenemen voor de patiënt in eerste instantie niet nodig. Er worden speciale jasjes gebruikt. U kunt wel toiletartikelen, als deodorant, kam en scheerspullen meenemen. Een tandenborstel en tandpasta zijn op de afdeling aanwezig. Sokken van badstof zijn ook prettig voor de patiënt, het helpt om doorliggen te voorkomen. Als de conditie van de patiënt verbetert, kan er op een later moment gevraagd worden een kamerjas en pantoffels mee te nemen.
Verder is het goed iets mee te nemen waaraan de patiënt gehecht is, zoals een foto (liever niet ingelijst) of muziek (iPad of laptop). Zet wel overal een naam op om zoekraken en misverstanden te voorkomen. Natuurlijk passen wij goed op de spullen van uw naaste, wij kunnen er echter geen verantwoordelijkheid voor dragen. Neem daarom kostbare eigendommen (bijvoorbeeld sieraden of geld) direct mee naar huis om beschadiging, vermissing of diefstal te voorkomen. Gaat er toch iets stuk of mist u iets, meld dat dan bij de verpleegkundige.
In verband met infectiegevaar is het meebrengen van bloemen en planten, fruit en bederfelijke etenswaren niet toegestaan.
Wachtruimte
De wachtruimte is naast de ingang van de Intensive Care. Op werkdagen is er tijdens bezoekuren overdag vaak een gastvrouw/-heer van de Unie van Vrijwilligers (UVV) aanwezig, die de opvang in de wachtruimte verzorgt. Zij kunnen u desgewenst aanmelden bij de verpleging. Naast de wachtruimte bevindt zich een koffieautomaat. Neemt u gerust wat te drinken, maar neem de koffie of thee niet mee naar de patiëntenkamer.
Mobiele telefoon
Uw mobiele telefoon hoeft niet te worden uitgeschakeld. Wel vragen wij van u om de telefoon niet te gebruiken en/of uw telefoon op stil te zetten. Dit om zoveel mogelijk rust te creëren bij de patiënt. Buiten de afdeling, dus ook in de wachtruimte van de afdeling, kunt u in het ziekenhuis gebruik maken van het wifi-netwerk van het MCL.
Roken
De regels van de overheid zijn streng. In openbare gebouwen mag niet worden gerookt. Dus ook niet in het MCL. U mag buiten roken. Bij de hoofdingang is een voorziening voor rokers aanwezig.
Slecht ter been
Als u slecht ter been bent, kunt u gebruik maken van vervoer met een elektrowagentje. Deze brengt u van de receptie van het ziekenhuis tot aan de lift naar de eerste verdieping. Na het bezoek aan uw naaste kunt u de gastvrouw/gastheer vragen opnieuw een elektrowagentje te regelen om u af te halen bij liftblok 4.
Het elektrowagentje rijdt op maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur en van 18.00-20.00 uur. In de weekenden van 15.00-17.00 uur. Bij de hoofdingang staan ook rolstoelen voor algemeen gebruik.
Familiekamers en stiltecentrum
Wanneer het in verband met de ernst van de ziekte van uw naaste nodig is dat u in het ziekenhuis blijft, kunt u van een familiekamer gebruik maken. Hier kunt u zo nodig met enkele personen overnachten. De kamers zijn echter in beperkte mate beschikbaar. De verpleegkundige kan u hier informatie over geven. Als de toestand van de patiënt voldoende is verbeterd, zullen wij u vragen de bezoektijden weer aan te houden.
Stiltecentrum
Iedereen die een moment van rust zoekt, is welkom in het stiltecentrum van het MCL. Het stiltecentrum bevindt zich op de eerste verdieping boven de hoofdingang en is dag en nacht open.