Spring naar inhoud

Na de Intensive Care

Een verblijf op de Intensive Care is tijdelijk. Als de patiënt deze specifieke zorg niet meer nodig heeft, gaat hij/zij naar een andere afdeling binnen het ziekenhuis. Indien mogelijk wordt dit ruim van tevoren met patiënt en naasten besproken.

Patiënten die langer dan 48 uur op de Intensive Care hebben gelegen, krijgen de tweede dag na overplaatsing naar de verpleegafdeling een bezoek van een verpleegkundige van de Intensive Care. Zo kunnen eventuele vragen over de periode op de intensive care direct gesteld worden.

Heeft u later nog vragen?
U kunt altijd een nagesprek en/of een bezoek aan de afdeling aanvragen via (058) 286 6738.

Polikliniek Nazorg Intensive Care

Na een opname op een intensive kunnen er nog onverwachte en langdurige klachten zijn als gevolg van het ziektebeeld en de intensieve behandeling. Klachten van lichamelijke en/of psychische aard, zoals angsten, depressie, slaapstoornis, spierzwakte, gewichtsverlies, verminderde eetlust, onverklaarbare pijnen en concentratieproblemen. Ook bij de partner/naaste(n) kunnen deze klachten optreden.

Door te praten over wat er tijdens de IC-periode is gebeurd en door eventueel de intensive nog eens te bezoeken, kan de vaak emotionele en moeilijke periode verwerkt worden. Soms is hierbij hulp van andere hulpverleners nodig, zoals bijvoorbeeld een medisch psycholoog of een maatschappelijk werker. De polikliniek Nazorg Intensive Care kan hierin bemiddelen.

Opeenicliggen.nl

De website opeenicliggen.nl biedt goede informatie voor (ex-)IC-patiënten en hun naasten. De website wil een richtingwijzer zijn voor iedereen die zoekt naar (h)erkenning en informatie rond alles wat zich kan afspelen bij en na een intensive care-opname. Ook worden er mogelijkheden en ideeën aangereikt om alle ervaringen te helpen hanteren, zowel op fysiek, psycho-sociaal als geestelijk gebied.

Bij overlijden

Wanneer een naaste uit uw familie- of vriendenkring is overleden, overlegt de verpleegkundige met u of er specifieke wensen zijn ten aanzien van de verzorging van de overledene. Hierbij kan gedacht worden aan wensen met betrekking tot kleding, make-up of sieraden van de overledene. Het is belangrijk dat u er in dat geval voor zorgt dat de betreffende kleding e.d. naar het ziekenhuis wordt gebracht. Ook kunt u wensen met betrekking tot de geloofsovertuiging kenbaar maken.

Als u wilt helpen bij de verzorging of als u de overledene wilt verzorgen zonder hulp of bijzijn van de verpleegkundige, dan kunt u dit bespreken. Na de verzorging kunt u in alle rust afscheid nemen van de overledene. Na het afscheid op de afdeling wordt de overledene door de verpleegkundigen overgebracht naar het mortuarium van het ziekenhuis en verblijft daar tot de overledene wordt overgedragen aan de uitvaartverzorger. Alle persoonlijke eigendommen van de overledene worden aan u of een andere direct betrokkene meegegeven. Blijven er eigendommen achter, dan worden deze door de uitvaartverzorger aan u overhandigd.

Na ca. zes weken worden de naasten van de overledene gevraagd of er behoefte is aan een nagesprek met de intensivist.

Obductie

De behandelend arts, of de waarnemend arts die het overlijden heeft vastgesteld, kan – als daar een aanleiding voor is - aan de nabestaanden vragen of deze toestemming geven voor obductie. Een obductie is een inwendig onderzoek op een overleden persoon. De arts vermeldt de reden en de omvang van de obductie en legt u de toestemmingsprocedure uit. Indien de nabestaanden geen bezwaar hebben, schakelt de behandelend arts de patholoog in.

Donatie

De Wet op de orgaandonatie geeft verplichtingen aan ziekenhuizen en de daar werkzame artsen. Dit betekent onder andere dat wanneer een patiënt komt te overlijden, gedacht moet worden aan de mogelijkheid van orgaan- en/of weefseldonatie.

De behandelend arts zal nagaan of de overledene medisch gezien een geschikte donor is. Hierna zal hij het donorregister raadplegen om de wens van de overledene ten aanzien van donatie na te gaan. Met de uitkomst zal de behandelend arts, met respect voor de wens van de overledene, met de naasten een instemmings- of toestemmingsgesprek voeren. Staat de overledene niet geregistreerd binnen het donorregister, dan kan de behandelend arts de nabestaanden toestemming vragen voor donatie van organen en/of weefsels van de overledene.

Wilt u meer lezen?

Uitgebreide informatie over orgaan- en weefseldonatie is te vinden op: www.transplantatiestichting.nl (Nederlandse Transplantatie Stichting).

Contact

Voor meer informatie of vragen kunt u ook contact opnemen met de donatiecoördinator in het Medisch Centrum Leeuwarden. Tel.: (058) 286 3750; e-mail: donatie@mcl.nl.

Tevredenheidsonderzoek

Wanneer uw naaste een aantal dagen op de Intensive Care ligt, bieden we u een enquête aan waarin u uw mening kunt geven over hoe u de communicatie op de Intensive Care ervaart. U kunt dit zogenaamde 'Tevredenheidsonderzoek' digitaal invullen via de QR-code die te vinden is op een kastje in de patiëntenkamer.

Klachten

Voor zover de omstandigheden het toelaten, hopen wij dat u tevreden bent over de afdeling. Mocht u opmerkingen of klachten hebben, aarzel dan niet om dit te bespreken met de verpleegkundige of de arts, of dit in eerdergenoemd tevredenheidsonderzoek aan te geven.