Fertiliteitspolikliniek
U bent verwezen naar onze polikliniek. Bij ons bent u op de juiste plek voor professionele en deskundige hulp met veel aandacht voor alle emotie die komt kijken bij het uitblijven van een zwangerschap en de impact van een behandeling.
Bij ons wordt u geholpen door een vast team met jarenlange expertise in vrijwel alle fertiliteitsbehandelingen. Bij ons kunt u rekenen op persoonlijke aandacht en individuele begeleiding.
Op dit moment is er een wachttijd van 5 weken voor het eerste consult.
Over deze afdeling
Medische informatie
Meer over deze afdeling
Locaties
Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken, dagbehandelingen of verpleegafdelingen voor locatie, route & contact.
Zwanger worden: wat kun je zelf doen?
Wanneer u zwanger wilt worden dan blijkt uit onderzoeken dat een goede voorbereiding de kans op zwangerschap en een gezond kind (en later een gezonde volwassene) vergroot. Al ver voordat u zwanger wordt, begint de ontwikkeling van de eicellen en zaadcellen. In deze periode kunnen ongunstige omstandigheden invloed hebben op de ontwikkeling van de eicellen en zaadcellen..
Een goede voorbereiding houdt in dat u zich bewust wordt van uw leefstijl. Zijn er factoren in uw leefstijl die de kans op een (gezonde) zwangerschap kunnen beïnvloeden? Denk daarbij aan roken, alcoholgebruik, voedingspatroon, foliumzuurgebruik en uw gewicht. Zijn er in uw familie of in de familie van uw partner kinderen geboren met een aangeboren afwijking? Dit kan soms betekenen dat er een erfelijk probleem in de familie aanwezig is. Wanneer u een infectie ziekte heeft (zoals HIV of hepatitis) of een chronische ziekte (zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, epilepsie) of bepaalde medicijnen gebruikt, dan is het verstandig om eerst advies te vragen aan uw huisarts of gynaecoloog voordat u zwanger probeert te worden Graag wijzen wij u op de volgende website: www.zwangerwijzer.nl. Deze beide websites zijn ontwikkeld door het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Op deze websites kunt u een vragenlijst invullen met betrekking tot alle factoren die invloed hebben om de kans op een (gezonde) zwangerschap te vergroten.
Meerdere miskramenpoli
Als u twee of meer miskramen hebt doorgemaakt, kunt u verwezen worden voor een afspraak op onze meerdere miskramenpoli voor counseling, begeleiding en eventueel onderzoek.
Voor veel paren is het krijgen van een miskraam een emotionele gebeurtenis die hen vaak een leven lang bijblijft. Sommige krijgen hier meerdere keren mee te maken. Voor deze groep paren is het belangrijk dat zij zo goed mogelijk begeleid worden, zowel op medisch als op psychosociaal gebied.
Op de meerdere miskramenpoli worden paren gezien die twee of meer miskramen hebben gehad. De poli wordt gedaan door de artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten van het fertiliteitsteam. Zij hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in het begeleiden van patiënten met meerdere miskramen.
Op de meerdere miskramenpoli gaan we op de volgende manier te werk:
- U kunt worden aangemeld door uw huisarts, gynaecoloog, verloskundige of andere hulpverlener.
- Vervolgens krijgt u een afspraak op de meerdere miskramenpoli en een vragenlijst toegestuurd die u voor de afspraak ingevuld terug moet sturen.
- Tijdens de eerste afspraak wordt u gezien door een van de Artsen Voortplantingsgeneeskunde. Er wordt uitgebreid met u gesproken, vaak wordt er een inwendige echo gedaan bij de vrouw en er wordt soms extra onderzoek aangevraagd als dat nog niet eerder was gedaan. Meestal heeft u daarna nog een gesprek met de verpleegkundige.
- Er wordt aan u zo compleet en duidelijk mogelijk uitleg gegeven over oorzaken van en herhalingskansen op een miskraam en kansen op een doorgaande zwangerschap in de toekomst.
- Er wordt samen met u gekeken of er ook behoefte bestaat aan psychische begeleiding.
- Als er weer opnieuw zwanger is ontstaan, kan er een vroege zwangerschapsecho worden gemaakt. U kunt tot ongeveer 10 weken zwangerschap op onze poli onder onze begeleiding blijven.
- U wordt geattendeerd op bestaande folders over miskramen en adviezen over leefstijl en op de websites die er zijn over gezond zwanger worden en blijven.
U wordt gewezen op lopende landelijke studies in verband met meerdere miskramen.
Vroege zwangerschapsecho
Als u zwanger bent geworden tijdens het fertiliteitstraject of na meerdere miskramen, is dit natuurlijk heel erg mooi, maar ook erg spannend nieuws. U kunt dan een afspraak maken voor een vroege zwangerschapsecho. Deze echo wordt meestal verricht als u rond de 7 a 8 weken zwanger bent. Het is een inwendige echo. Het echobeeld is beter als u met een lege blaas komt. Er wordt tijdens de echo naar een aantal dingen gekeken:
- of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt
- hoeveel vruchtzakken er zijn
- of het hartje (hartjes) klopt (kloppen)
- hoe groot de foetus (het kindje) is (de foetussen zijn)
- als er sprake is van een meerling, of dit gaat om een- of twee-eiig
Als de zwangerschap goed is, dat wil zeggen, de zwangerschap bevindt zich in de baarmoeder, er is sprake van een vruchtzak met een foetus (kindje) met een kloppend hartje, dan kunt u daarna meestal voor verdere controles naar de verloskundige. Als er sprake is van een meerlingzwangerschap, of als u zelf een bepaalde ziekte heeft of medicatie gebruikt, blijft u soms onder controle bij de gynaecoloog.
Als er nog twijfel is over de ontwikkeling van de zwangerschap, soms is het beeld niet helemaal duidelijk, of zijn er bijvoorbeeld toch twijfels over de duur van de zwangerschap, dan wordt er nog een tweede echo afgesproken voor 1 of 2 weken later.
Behandelingen en onderzoeken
Deel jullie fertiliteits ervaring met ons
In ons ziekenhuis vinden we ervaringen van onze patiënten erg belangrijk. Zo kunnen we gezamenlijke onze zorg nog beter maken. Daarnaast vinden we het ook erg belangrijk om ervaringen met elkaar te delen. Om zo informatie op te halen en te weten hoe een fertiliteitstraject bij iemand anders is verlopen. Een ervaringsverhaal kan soms nét dat ene steuntje in de rug zijn dat jullie nodig hebben.
Feiten en cijfers
20 - 30
patiënten per dag
350
nieuwe paren per jaar
Veelgestelde vragen fertiliteit
-
Over het algemeen kunt u op korte termijn terecht. Meestal lukt het binnen 4 weken een afspraak te maken.
-
Nee, die hebben we niet.
-
Zeker, wij werken samen met twee psychisch consulenten. Zij zijn werkzaam in het MCL en zeer betrokken bij onze poli. Zij is zeer goed op de hoogte van alles wat er komt kijken bij een langdurige kinderwens en fertiliteitsbehandelingen.
-
Nee, wij hebben daarvoor geen vergunning. Wel bent u welkom voor een algemeen consult en kunnen we u naar een andere kliniek verwijzen.