Spring naar inhoud

IUI

Wat is een IUI-behandeling?

Intra-uteriene-inseminatie, kortweg IUI, is het inbrengen (inseminatie) van opgewerkte zaadcellen in de baarmoeder (intra-uterien). IUI kan de kans op een zwangerschap verhogen, doordat op het juiste moment in de cyclus de meest beweeglijke zaadcellen bovenin de baarmoeder worden gebracht. De zaadcellen komen op deze manier dichter bij de eicel. In het lichaam van de vrouw (meestal in de eileider) kan dan een bevruchting plaatsvinden. Nadat de eicel bevrucht is, kan deze zich in de baarmoeder innestelen en kan de zwangerschap zich verder ontwikkelen.

Hoe verloopt een IUI – Inseminatie?

Voordat een inseminatie plaatsvindt, worden van tevoren alle gegevens van u en uw partner gecontroleerd. De inseminatie verloopt doorgaans makkelijker wanneer de vrouw een halfvolle blaas heeft.

Nadat u zich heeft uitgekleed, neemt u plaats op de gynaecologische stoel. Er wordt een speculum (spreider/ eendenbek) in de vagina ingebracht om uw baarmoedermond in beeld te brengen. Daarna wordt een dunne catheter (slangetje) in de baarmoeder gebracht en worden de zaadcellen voorzichtig in de baarmoeder geplaatst. Tijdens deze procedure is het enige dat u voelt het inbrengen van het speculum. Het inbrengen van de catheter en het inbrengen van het zaad voelt u niet.

Na de inseminatie mag u zich weer aankleden en kunt u de kliniek verlaten.

Volgende

Na een inseminatie breekt een spannende wachttijd aan. Normaal gesproken duurt het ongeveer 10-14 dagen na een eisprong voordat u een menstruatie kunt verwachten. Wanneer de menstruatie twee weken na de inseminatie nog niet begonnen is, mag u een zwangerschapstest doen.

Na een inseminatie kunt u alle dagelijkse bezigheden hervatten. Ook vrijen kan zonder problemen. Wel raden we u aan zich te gedragen alsof u zwanger zou kunnen zijn. Hiervoor moet u denken aan adviezen als gezond eten en niet drinken en roken. Na een inseminatie gelden hiervoor dezelfde adviezen die aan zwangere vrouwen worden gegeven.

Gebruik van foliumzuur wordt aangeraden in periode van 4 weken voor de bevruchting tot en met 10 weken zwangerschap.

Tenzij anders met u besproken is, kunt u wanneer u niet zwanger bent, direct de maand daarop weer een volgende IUI-behandeling starten.

Wanneer u zwanger bent, mag u een afspraak maken voor een zwangerschapsecho. Deze echo vindt meestal rond de 7e-8e zwangerschapsweek plaats.

Volgende

Proberen om zwanger te worden heeft niet alleen te maken met uw lichaam, maar ook met uw emoties. Het is belangrijk dat u daar voldoende aandacht aan schenkt. In een serie van IUI-behandelingen kunt u altijd een pauze inlassen als u daar behoefte aan heeft. Daarnaast heeft u altijd de mogelijk om een afspraak te maken bij uw eigen arts voor een tussentijdse evaluatie.

Op de fertiliteitspoli van het MCL vinden we het belangrijk dat er goede begeleiding mogelijk is wanneer het op emotioneel gebied zwaar voor u is. U kunt eenvoudig een afspraak maken bij onze gespecialiseerde maatschappelijk werkster voor ondersteunende gesprekken. Het eerste gesprek is al vergoed binnen uw fertiliteitsbehandeling.

Voor wie is een IUI-behandeling?

IUI-behandeling in een natuurlijke cyclus

IUI in de natuurlijke cyclus wordt toegepast bij paren, bij wie:

  • de spermakwaliteit verminderd is
  • bij seksuele problemen, wanneer geslachtsgemeenschap niet mogelijk is, en zelfinseminatie niet tot een zwangerschap heeft geleid
  • bij retrograde ejaculatie (dit betekent dat een zaadlozing in de blaas terecht komt)

IUI-behandeling in en gestimuleerde cyclus

Een IUI behandeling in een gestimuleerde cyclus wordt toegepast bij paren bij wie:

  • er sprake is van een onbegrepen vruchtbaarheidsstoornis en de kans om op een normale manier zwanger te worden minder dan 30% binnen 1 jaar is
  • er geen zwangerschap is opgetreden na drie keer een IUI behandeling in een natuurlijke cyclus
Behandelingen