Medische psychologie
Medische psychologie is een vakgebied dat zich bezighoudt met de relatie tussen lichaam en geest. De werkzaamheden van de psycholoog in het ziekenhuis zijn onlosmakelijk verbonden met het medisch proces, verwijzing vindt daarom plaats door uw medisch specialist.
Over deze afdeling
Medische informatie
Meer over deze afdeling
Locaties
Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken, dagbehandelingen of verpleegafdelingen voor locatie, route & contact.
De psycholoog heeft kennis over het complexe samenspel tussen aandoeningen en emoties, gedrag, lichamelijke reacties en psychisch functioneren. Vaak gaat het om omgaan met chronische of ernstige ziekten, het functioneren van de hersenen (en de invloed op gedrag en emoties), de emotionele gevolgen van medische ingrepen, ontwikkelingsstoornissen bij kinderen, de relatie tussen spanning en lichamelijke verschijnselen. Het contact met de psycholoog kan zowel bestaan uit (neuropsychologisch) onderzoek als uit behandeling.
Onze psychologen hebben specifieke kennis op het gebied van het grensvlak tussen de psychologie en de medische wetenschap. Hij of zij heeft onder andere kennis van:
- het omgaan met chronische of ernstige ziekten
- de relatie tussen spanning en lichamelijke verschijnselen
- de werking van de hersenen en de invloed hiervan op gedrag en emoties
- methoden om de pijnbeleving te beïnvloeden
- de invloed van medicatie op gedrag.
De psychologen werken samen met alle specialismen in het ziekenhuis waaronder:
- POPP-team
- Kinderafdeling
- Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde
- Longgeneeskunde
- Geriatrie
- Neurologie
- Centrum voor pijnbestrijding
- Centrum Obesitas Noord-Nederland (CON)
- Oncologisch Centrum Leeuwarden (OCL)
Tevens kunnen huisartsen patiënten direct verwijzen naar de Medische Psychologie.
Wat kunt u verwachten?
Na een of meer gesprekken met een psycholoog kan er eventueel nog een testonderzoek plaatsvinden, zoals een vragenlijst gericht op uw pijn en klachten, een persoonlijkheidsonderzoek, intelligentie-onderzoek of neuropsychologisch onderzoek. Na het totale onderzoek bespreekt de psycholoog dit met u en stelt eventueel een behandeling voor.
Een psychologische behandeling vindt vaak plaats op onze polikliniek medische psychologie. Tevens kan er voor gekozen worden om de gesprekken telefonisch of door middel van videoconsulten te laten plaatsvinden.
Naast gesprekken met uw behandelaar, kan u thuis zelfstandig werken aan uw herstel. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van verschillende modules van Therapieland, een e-health platform. Uw behandelaar bespreekt met u welke module(s) passend zijn bij uw problematiek.
Kosten
Aan de contacten met een psycholoog in het MCL zijn voor u geen extra kosten verbonden als u verwezen bent door een medisch specialist uit het ziekenhuis. Wanneer u verwezen bent door een huisarts, wordt het eigen risico van uw zorgverzekering aangesproken.
Afspraak maken
Voor een afspraak heeft u of uw kind een verwijzing nodig van de behandelend specialist. Uw specialist kan een verwijzing naar de psycholoog voorstellen, maar u kunt uw specialist ook zelf vragen om een verwijzing.
De specialist stuurt uw verwijzing naar de afdeling medische psychologie. De secretaresse belt u daarna op om een afspraak met u te maken. Zij stuurt u daarna nog een uitnodigingsbrief ter bevestiging van de afspraak. Daarin staat ook waar u moet zijn. Afhankelijk van de afspraak en de psycholoog kan dit op verschillende routes zijn:
- Afdeling medische psychologie (route 93)
- Centrum voor Obesitas Nederland (CON) (route 76b)
- Centrum voor pijnbestrijding (route 91).
Voor het maken van een afspraak op de afdeling medische psychologie kunt u bellen met het secretariaat. Ook voor vragen kunt u bellen met de afdeling medische psychologie.