Spring naar inhoud

Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde Friesland

Het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde Friesland (CBT) biedt hulp aan patiënten bij wie behandeling in de algemene tandartspraktijk niet goed mogelijk is.

Locaties

Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken voor locatie, route & contact.

Belangrijke mededeling

Er is een patiëntenstop voor de categorie extreem angstige volwassen patiënten. Uw eigen tandarts kan u informeren in welke centra voor Bijzondere Tandheelkunde u wel terecht kan. 

Voor wie is het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde?

De volgende patiëntengroepen kunnen bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde terecht:

  • Patiënten waarbij voor onderzoek en behandeling intensieve samenwerking tussen tandartsen en specialisten nodig is (door bijvoorbeeld een ernstige aandoening, zeldzame afwijking, gecompliceerde gebitssituatie, extreme angst of door een lichamelijke of verstandelijke beperking).
  • Als een medische behandeling ingrijpende gevolgen heeft voor de mond en het gebit (zoals een bestralingsbehandeling of chemotherapie).
  • Als iemand langdurig ernstig ziek is, of is opgenomen in een verpleeghuis.
  • Patiënten met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking waarbij behandeling bij de eigen tandarts niet lukt.
  • Extreem angstige kinderen.

Het CBT is er ook voor advies of het geven van een tweede mening (second opinion). Bijvoorbeeld als er een moeilijke beslissing moet worden genomen over een ingrijpende behandeling, een belangrijke keuze moeten worden gemaakt of een al uitgevoerde tandheelkundige behandeling niet het gewenste resultaat heeft. In die gevallen kunnen de tandartsen van het CBT de (huis)tandarts en patiënt helpen bij hun beslissing. Ook kunnen de tandartsen van het CBT adviseren over hoe een probleem het best kan worden aangepakt.

Aandachtsgebieden

Maxillofaciale prothetiek
Dit is tandheelkundige zorg aan:

  • geheel of gedeeltelijk tandeloze patiënten bij wie het maken van of het dragen van een gebitsprothese grote moeilijkheden geeft;
  • patiënten met aangeboren afwijkingen in het kauwstelsel (bijv. lip-kaak-verhemeltespleten, afwijkingen van het tandglazuur of het ontbreken van (blijvende) tanden en kiezen;
  • patiënten met aandoeningen die verkregen zijn door oncologische aandoeningen (o.a. mondkanker), of door ongevallen (verwonding, verbranding); ook aangezichtsprotheses bij defecten van oog-wang, oor of neus.

Gnathologie
Dit is tandheelkundig onderzoek en behandeling van patiënten met:

  • onbegrepen pijnklachten in de hoofd-hals regio;
  • stoornissen, overbelasting en/of pijn van het kaakgewricht en/of de spieren van het kauwstelsel en de nek-schouderregio, waarbij het gebit (mogelijk) een rol speelt.

Gehandicaptenzorg
Dit is tandheelkundige zorg aan:

  • patiënten met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking waardoor de normale mondzorg in de algemene tandartspraktijk niet goed mogelijk is.

Extreem angstige kinderen jonger dan 18 jaar
Dit is tandheelkundige zorg aan:

  • kinderen die door extreme angst tijdelijk niet te behandelen zijn in de algemene tandartspraktijk.

Geriatrische- en medisch gecompromitteerde patiëntenzorg en tandheelkunde aan bewoners in verpleeghuizen
Dit is tandheelkundige zorg aan:

  • ouderen bij wie de mondzorg in de algemene tandartspraktijk niet (meer) mogelijk is
  • patiënten die verblijven in verpleeghuizen
  • patiënten met medisch-gerelateerde aandoeningen (op verwijzing)
  • (geriatrische) patiënten die in het ziekenhuis verblijven (op verwijzing)

Wachttijden

Voor verschillende behandelingen kent het CBT wachttijden.

De rol van de eigen tandarts

U blijft in principe steeds patiënt van uw eigen tandarts. Uw tandarts blijft zoveel mogelijk het (half)jaarlijkse mondonderzoek uitvoeren. Bij pijnklachten in de avond en in het weekend meldt u zich ook bij uw tandarts of de dienstdoende tandarts van de spoedgevallendienst. Buiten kantooruren en tijdens feestdagen kunt u in geval van ernstige spoedklachten bellen naar Dental365 via telefoonnummer 085-0189430. Het adres van Dental365 is Havingastate 9E-11 in Leeuwarden. Houdt u bij het bellen uw BSN nummer bij de hand, u dient een geldig identiteitsbewijs mee te nemen naar de afspraak. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling direct per pin moet betalen. Op www.dental365.nl/spoed-tandarts/leeuwardenl vindt u meer informatie.

Eerste bezoek

Bent u ooit eerder patiënt geweest in het MCL? Dan kunt u direct doorlopen naar uw afspraak. Bent u nieuw in het MCL, dan is het nodig dat u zich voor de afspraak laat inschrijven als patiënt. Dat kan bij de ontvangstbalie in de centrale hal. Doe dit een kwartier voordat u op uw afspraak wordt verwacht, aangezien dit enige tijd kost. Vervolgens meldt u zich op het secretariaat van het CBT, route 66 op de eerste verdieping van het MCL.

Behandelplan

Op grond van het onderzoek tijdens de intake beoordeelt de tandarts of u in aanmerking komt voor tandheelkundige hulp in het CBT of dat met bijvoorbeeld een advies aan uw eigen tandarts uw probleem in de algemene tandartspraktijk kan worden behandeld. In het eerste geval stelt de tandarts in overleg met u een behandelplan op. Mogelijk leent uw specifieke (gebits)situatie zich voor een (multidisciplinair) intercollegiaal overleg. Na het doornemen van uw situatie zal een behandelplan worden opgesteld waarbij ook collega-tandartsen en eventueel andere behandelaars zullen worden betrokken. Voor het bespreken van een dergelijk behandelplan zal met u een aparte afspraak worden gepland.

Kosten

De tandarts bespreekt naast het behandelplan ook de kosten van de behandeling met u. Daarbij komt tevens aan de orde welke kosten voor uw eigen rekening zijn (eigen bijdrage) en welke kosten de zorgverzekeraar waarschijnlijk vergoedt. De tandarts zal de zorgverzekeraar middels het invullen van aanvraagformulieren verzoeken om bepaalde kosten te vergoeden (het aanvragen van een machtiging). Deze aanvraagformulieren worden samen met het behandelplan, eventuele röntgenfoto’s en andere gegevens opgestuurd naar uw zorgverzekeraar.

Terug naar de eigen tandarts

Na een behandeling op bij het Centrum Bijzondere Tandheelkunde gaat u uiteindelijk weer terug naar uw eigen tandarts voor verdere behandeling, controles en (pijn)klachten. De behandeling bij ons is dus bijna altijd tijdelijk en is ook niet altijd de volledige behandeling, soms kan een deel van de behandeling ook door de eigen tandarts worden uitgevoerd. In sommige gevallen wordt van deze regel afgeweken en blijft u onder controle van het CBT, bijvoorbeeld bij zeer ernstige afwijkingen wanneer een stabiel eindresultaat niet wordt bereikt of bij complicaties. In dat geval wordt voor voortzetting van de controles toestemming gevraagd aan de zorgverzekeraar. Zonder toestemming van de zorgverzekeraar komen de kosten voor uw eigen rekening. Voor patiënten met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan het zijn dat er sprake is van een blijvende CBT-indicatie.

Klachten

Een verwijzing naar het CBT betekent meestal dat uw tandheelkundig probleem en de specifieke situatie meer dan de normale aandacht en deskundigheid vereisen. Hoewel de tandartsen in het CBT zich inspannen om verbetering te bereiken, is hiervoor geen zekerheid te geven. Het komt helaas voor dat het resultaat van de behandeling tegenvalt.

Kwaliteit

Voor kwaliteitsdoeleinden, zoals bijvoorbeeld een visitatie, kan het zijn dat er in uw dossier wordt gekeken door een lid van de visitatiecommissie. Dit zijn ook tandartsen en ze hebben geheimhoudingsplicht. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kunt u dat aan ons kenbaar maken. We zorgen dan dat dit genoteerd wordt in uw dossier. Dit heeft geen enkele invloed op de zorg die u krijgt van uw arts.