Behandelplan
Op grond van het onderzoek tijdens de intake beoordeelt de tandarts of u in aanmerking komt voor tandheelkundige hulp in het CBT of dat met bijvoorbeeld een advies aan uw eigen tandarts uw probleem in de algemene tandartspraktijk kan worden behandeld. In het eerste geval stelt de tandarts in overleg met u een behandelplan op. Mogelijk leent uw specifieke (gebits)situatie zich voor een (multidisciplinair) intercollegiaal overleg. Na het doornemen van uw situatie zal een behandelplan worden opgesteld waarbij ook collega-tandartsen en eventueel andere behandelaars zullen worden betrokken. Voor het bespreken van een dergelijk behandelplan zal met u een aparte afspraak worden gepland.
Behandeling patiënt met angst
Voor sommige patiënten roept het bezoek aan de tandarts veel spanning op. Soms zoveel spanning dat door deze angst behandeling in de algemene tandartspraktijk niet goed mogelijk is. De tandartsen van de afdeling Bijzondere Tandheelkunde hebben affiniteit met het behandelen van angstpatiënten en begrip voor hun situatie. Patiënten worden op de afdeling begeleid bij het overwinnen van hun angsten. Bij het behandelen van de (tandarts) angst speelt stapsgewijze blootstelling in veel gevallen een belangrijke rol. Soms vindt samenwerking plaats met de afdeling Medische Psychologie van het MCL.
Het uiteindelijke doel is het weer behandelbaar maken van patiënten voor behandeling in de reguliere tandartspraktijk.
Narcosebehandeling
Bij bepaalde patiëntengroepen is behandeling in narcose nodig. Tijdens de narcosebehandeling krijgt de patiënt niets mee van de tandheelkundige behandeling. Deze ingreep is in principe een dagbehandeling. Slechts onder bepaalde voorwaarden kan de patiënt hiervoor in aanmerking komen. De tandarts zal dit dan met de patiënt bespreken tijdens het intakebezoek.
Voorbereiding
Mocht worden besloten dat u in narcose wordt behandeld dan zal de tandarts hiervoor een aanvraag doen bij de zorgverzekeraar. De tandarts vult (gedeeltelijk samen met u) enkele formulieren in. Voorafgaand aan de narcosebehandeling zal de tandarts het behandelplan met u bespreken. Ook zullen de kosten van de behandeling daarin meegenomen worden. Enige tijd voor de narcosebehandeling bezoekt u het spreekuur van de anesthesist en het medicatiespreekuur. Voor zowel het bezoek aan de anesthesist als aan het medicatiespreekuur plant u een afspraak bij de balie van de afdeling Bijzondere Tandheelkunde.
Wachtlijst
Als u de anesthesist heeft bezocht en er is akkoord gegeven voor de ingreep in narcose dan plaatsen wij u op de wachtlijst. Zodra de datum van de ingreep bekend is stellen wij u telefonisch op de hoogte. Daarna sturen wij u een brief met instructies.
De dag van de ingreep
Op de dag van de behandeling wordt de patiënt verwacht op verpleegafdeling C. Kinderen tot 14 jaar worden ontvangen op de kinderafdeling, afdeling D. De behandelend tandarts besluit of de patiënt dezelfde dag wordt ontslagen.