Urologie
Heeft u last van uw blaas, nieren of prostaat? Op de afdeling urologie kunt u terecht met klachten en aandoeningen aan de urinewegen. Een uroloog behandelt veel verschillende ziekten en problemen, zoals afwijkingen van de nier of urineleider, een vergrote prostaat, diverse soorten kanker, impotentie en plasproblemen. Ook voor een sterilisatie bij de man (vasectomie) en een hersteloperatie (vaso-vasotomie) kunt u bij de uroloog terecht. De afdeling urologie bestaat uit een polikliniek en een verpleegafdeling.
Over deze afdeling
Medische informatie
Meer over deze afdeling
Locaties
Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken, dagbehandelingen of verpleegafdelingen voor locatie, route & contact.
Feiten en cijfers
70
poliklinische patiënten per dag in MCL Leeuwarden
50
gemiddeld 50 patiënten per 1,5 dag per week
Medische speerpunten
- Incontinentieklachten
- Niersteenbehandeling
- Oncologie
- Seksuologie
Aandoeningen, behandelingen en onderzoek
Verpleegkundig consulent urologische oncologie
U bent verwezen naar het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) omdat bij u een tumor is gevonden binnen het urologische gebied (blaas-, nier-, prostaat- of testistumor). Binnenkort krijgt u hiervoor een operatie, bestraling of een andere vorm van behandeling. Wat kan de verpleegkundig consulent urologische oncologie voor u betekenen?
De verpleegkundig consulent urologische oncologie kan u aanvullende informatie en ondersteuning geven, naast informatie die uw specialist heeft gegeven. De verpleegkundig consulent urologische oncologie heeft een informerende en ondersteunende rol:
- tijdens de onderzoeksfase,
- tijdens uw ziekenhuisopname,
- tijdens de poliklinische behandeling en controle en
- na afloop van de behandeling.
U kunt op het verpleegkundig spreekuur terecht voor:
- Informatie over uw ziekte, de behandeling, de gevolgen en hoe u ontstane ongemakken het beste kunt opvangen.
- Ondersteuning bij het verwerken van de diagnose en het leren omgaan met de ziekte en de gevolgen.
- Informatie over lotgenotencontact, informatiemateriaal en adressen van hulpverleners.
- Het met een deskundige op een rijtje zetten van de voor- en nadelen van een behandeling zodat u een goede keuze kunt maken.
Nadat de specialist het behandelvoorstel met u heeft doorgenomen, heeft u een gesprek met de verpleegkundig consulent. Ze neemt alle informatie nogmaals in alle rust met u door, zodat u optimaal bent voorbereid op de behandeling. Wij adviseren u om een naaste mee te nemen naar de uitslaggesprekken. Ook raden wij u aan om van tevoren uw vragen op papier te zetten en dit mee te nemen naar het spreekuur.
Contacten met andere hulpverleners
Een ziekte als kanker wordt nooit door één arts of één hulpverlener alleen behandeld. Meerdere hulpverleners zijn bij uw behandeling betrokken. Bijvoorbeeld artsen, medisch maatschappelijk werk, de diëtist, de fysiotherapeut en de psycholoog. De verpleegkundig consulent onderhoudt contacten met al deze personen. Bij specifieke problemen of vragen van u of uw naasten kan de verpleegkundig consulent overleggen met deze hulpverleners. Indien nodig verwijst zij u naar hen door. Het doel is de zorg zo optimaal mogelijk op uw situatie en wensen af te stemmen.
Telefonische bereikbaarheid
U kunt de verpleegkundig consulent ook bellen met vragen over uw ziekte of behandeling. Alle onderwerpen die met uw ziekte te maken hebben zijn bespreekbaar. Ze is bereikbaar op:
Maandag: 13.00 – 6.30 uur
Dinsdag: 9.00 – 16.30 uur
Woensdag: 13.00 – 16.30 uur
Donderdag: 9.00 –16.30 uur
Vrijdag: 9.00 – 16.30 uur
De verpleegkundig consulent is bereikbaar via (058) 286 3943.
Bij geen gehoor kunt u een boodschap achterlaten en uw naam inspreken. U wordt dan teruggebeld. Of u belt met de secretaresse van uw uroloog en geeft uw vraag aan haar door. Telefoonnummer van de polikliniek urologie is (058) 286 6150.
Telefonische bereikbaarheid Verpleegkundig consulent urologische oncologie
- Dirkje Dijkstra
- Anja de Rijk
- Jelly Veenstra
Verpleegkundig consulent continentiezorg
Er zijn twee verpleegkundig consulenten continentiezorg werkzaam op de polikliniek: Anneke Baarsma en Melanie Postma. De verpleegkundig consulent continentiezorg is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de zorg voor en begeleiding van mensen met een incontinentie- of retentieprobleem. De verpleegkundigen hebben hier een speciaal spreekuur voor, echter hier heeft u wel een verwijzing voor nodig. Meestal verwijst uw behandelend arts (uroloog of gynaecoloog) u door.
U kunt bij de verpleegkundig consulent contintentiezorg terecht voor informatie over:
- urineverlies
- kathetergebruik en opvangmaterialen
- het aanleren van zelf katheteriseren en zelf dilateren
- incontinentiematerialen
- het bestellen van materialen en de vergoedingen hiervoor
U kunt voor het maken van een afspraak (of met uw vragen) bellen met de verpleegkundig consulent continentiezorg. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08.30 – 16.30 uur op telefoonnummer (058) 286 6042.