Incontinentie
Incontinentie is het ongewild verliezen van urine. Veel mensen met urineverlies denken dat zij de enige zijn. Niets is minder waar. Er zijn in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen die er last van hebben. Dit zijn zowel mannen als vrouwen. 50 % is jonger dan 55 jaar. Urineverlies is dus niet alleen een probleem van oudere mensen.
Mensen die met incontinentie te maken hebben, vinden het vaak moeilijk hierover te praten. Vaak zijn er vragen, zoals:
- Waarom moet ik zo vaak naar het toilet?
- Is incontinentie te verhelpen?
- Wat is voor mij, in mijn situatie, het beste materiaal?
- Wat kan ik zelf hieraan doen?
- Moet ik nu minder gaan drinken?
- Hoe kan ik een geïrriteerde huid voorkomen?
- Hoe kan ik problemen met mijn blaaskatheter voorkomen?
- Hoe worden de materialen vergoed?
Ook partners of familieleden kunnen vragen hebben over incontinentie.
Voorlichting, advies en instructie
Een belangrijk onderdeel van de totale behandeling van mensen die last hebben incontinentie is het gebruik van optimale hulpmiddelen zoals goed absorberend verband, maar ook andere producten. De verpleegkundig consulent continentiezorg kan u helpen bij het maken van een keuze hierin en geeft voorlichting, advies en instructie. Of deze materialen vergoed worden, hangt af van de aard van uw klachten en uw zorgverzekering. De verpleegkundig consulent continentiezorg kan u hier meer over vertellen. Verder geeft de verpleegkundig consulent continentiezorg advies en instructie over katheters (zelfkatheterisatie en verblijfskatheter).
Verwijzing
U kunt bij de verpleegkundig consulent continentiezorg terecht als u een verwijzing van uw specialist of een gespecialiseerd verpleegkundige (bijvoorbeeld een CVA-, Parkinson- of MS-verpleegkundige).