Spring naar inhoud

Plasproblemen

Plasproblemen komen veel voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. Veel mensen praten er liever niet over, waardoor de klachten vaak niet behandeld worden. Toch is er in veel gevallen iets aan te doen. Vaak bestaat de klacht uit het ongewild verliezen van urine (incontinentie).

Andere problemen zijn:

  • heel vaak naar het toilet moeten,
  • ’s nachts vaak opstaan om te plassen,
  • een zwakke plasstraal,
  • nadruppelen,
  • vaker plassen van kleine beetjes, of
  • moeizaam plassen. 

Diverse vormen van urine-incontinentie

Stress-incontinentie
Bij stress-incontinentie verlies je kleine hoeveelheden urine bij activiteiten zoals hoesten, niezen, lachen en tillen. De spieren rondom de blaasuitgang die de urine normaal gesproken tegenhouden, zijn bij deze aandoening verzwakt. Bij een verhoogde druk in de buikholte (stress) verliest de blaas kleine hoeveelheden urine.
Deze vorm van incontinentie komt vooral bij vrouwen veel voor. Vrouwen hebben een kortere plasbuis dan mannen, waardoor de urine minder goed tegengehouden kan worden. Bovendien kunnen door zwangerschap en bevalling de spieren rondom de blaasuitgang wat uitgerekt zijn. Ook door normale veroudering worden deze spieren slapper.

Urge-incontinentie
Urge incontinentie (aandrangsincontinentie) is een vorm van incontinentie waarbij je een plotselinge sterke aandrang voelt om te plassen, waarbij er dan ook meteen urineverlies is. Dit komt zowel bij mannen als vrouwen voor, vaak van boven de 60 jaar. We spreken ook wel van een overactieve blaas (OAB). Soms voelt de patiënt alleen de aandrang om vaak te plassen, zonder incontinentie.

Gemengde incontinentie
Gemengde incontinentie is een combinatie van urge-incontinentie en stress-incontinentie.

Overloopincontinentie
Deze vorm van incontinentie komt vooral op oudere leeftijd voor en meer bij mannen dan bij vrouwen. Bij mannen zijn meestal prostaatproblemen de oorzaak. Bij vrouwen een verzakking. De verzakking kan namelijk zodanig zijn dat er een ‘knik’ in de plasbuis ontstaat. Bij zowel mannen als bij vrouwen is het ook mogelijk dat het sluitmechanisme van de blaas niet goed functioneert. Hierdoor blijft de blaas steeds een beetje open staan. Ook dan kan urine druppelsgewijs naar buiten lopen.

Neurogene incontinentie
Een neurogene blaas is een niet goed werkende blaas door beschadiging van een gedeelte van het zenuwstelsel. Een neurogene blaas kan het gevolg zijn van een ziekte, letsel of een aangeboren afwijking van de hersenen, het ruggenmerg of de zenuwen die naar de blaas leiden, naar de blaasuitgang (uitmonding van de blaas in de plasbuis), of beide.

Naar de polikliniek

Bij urineverlies is het van belang om vast te stellen wat de oorzaak is. Pas als deze bekend is, kan een gerichte behandeling beginnen. De eerste stap is een gesprek met de arts. Op de polikliniek vindt een urineonderzoek plaats.

Aandoeningen