Spring naar inhoud

Maag-, darm-, leverziekten

Op de afdeling Maag-, darm-. leverziekten (MDL) kunt u terecht met klachten en aandoeningen aan de spijsverteringsorganen (slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, alvleesklier, lever en galwegen en het perianale gebied).

Speciale aandachtsgebieden binnen de MDL zijn: ontstekingen van de darm (ziekte van Crohn en colitis), leverziekten, aandoeningen van galwegen en alvleesklier, kanker in het maag-darmkanaal, aandoeningen van de motoriek van het maag-darmkanaal en endoscopische onderzoeken en behandelingen.

Wij werken nauw samen met onze collega’s van diverse afdelingen zowel binnen het MCL als in de regio, en verrichten wetenschappelijk onderzoek om de kwaliteit van zorg steeds te verbeteren.

Locaties

Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken, dagbehandelingen of verpleegafdelingen voor locatie, route & contact.

Overzicht telefoonnummers

1. Polikliniek MDL: (058) 286 6950 (bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 - 12.00 en van 13:00 - 14:00 uur. Alleen in het geval van spoed kunt u ook tussen 12.00 - 13.00 uur en van 14.00 - 16:30 uur contact opnemen met het secretariaat.)

  • Kies 1 voor de polikliniek Maag-, darm-, leverziekten
  • Kies 2 voor de endoscopie-afdeling

2. Verpleegkundig consulent MDL (IBD/hepatologie): (058) 286 6961 (voor actuele bereikbaarheid klik hier

3. Verpleegkundig consulent MDL Oncologie: (058) 286 3177 (voor actuele bereikbaarheid klik hier)

4. Voedingsteam: (058) 286 6785 (voor actuele bereikbaarheid klik hier)

5. Planning endoscopie afdeling: (058) 286 3403

6. Afdeling W: neem contact op met de polikliniek van uw behandelend arts. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dokterswacht. In noodsituaties belt u 112.

Wat kunt u verwachten?

U wordt door uw huisarts of een specialist verwezen naar de polikliniek of voor een endoscopisch onderzoek. De MDL-arts beoordeelt deze verwijzing en bepaalt op welke termijn (spoed, korte termijn of regulier) en bij welke zorgverlener u een afspraak krijgt. In de meeste gevallen volgt eerst een gesprek met één van onze artsen of verpleegkundig specialisten. Hierbij wordt nagegaan wat uw klachten zijn, wat daarvoor de oorzaak zou kunnen zijn, wordt zo nodig aanvullend onderzoek afgesproken en eventueel een behandeling gestart.

Aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa en het Coronavirus

De polikliniek Maag-, darm-, leverziekten (MDL) ontvangt veel vragen van patiënten met Crohn of Colitis Ulcerosa, die ontstekingsremmende medicatie gebruiken. Een deel van deze medicijnen heeft als bijwerking een verminderde weerstand. Het voorkomen van een besmetting is daarom de eerste prioriteit.

Expertisecentra

De MDL-artsen werken dagelijks nauw samen met zorgverleners van andere specialismen. Voor een aantal specifieke aandoeningen is er standaard een team van zorgverleners betrokken met als doel de zorg af te stemmen op de wens van de patiënt en de kwaliteit van zorg te verhogen.

Wetenschappelijk onderzoek

De afdeling Maag-, darm-. leverziekten in het MCL verricht ook wetenschappelijk onderzoek op verscheidene aandachtsgebieden. Het doel van onderzoek is uiteindelijk de beste zorg aan patiënten te kunnen leveren.

MijnIBDcoach

Met MijnIBDcoach verbetert het MCL de zorg aan patiënten met IBD (ziekte van Crohn of colitis ulcerosa). Met deze digitale coach kunnen patiënten met een IBD online aan het ziekenhuis doorgeven of er klachten of problemen zijn en leren ze hoe ze hun IBD onder controle houden. Zo hoeven deze patiënten minder vaak naar ons ziekenhuis te komen voor controle.

Veelgestelde vragen