Endoscopische mucosale resectie (EMR) en endoscopische submucosale dissectie (ESD)
In de dikke darm, maag of dunne darm kunnen afwijkingen van het slijmvlies ontstaan. Meestal gaat het om poliepen. Deze poliepen geven vaak geen klachten. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot afwijkingen met onrustige cellen of een vroege vorm van kanker.
Poliepen kunnen door de MDL-arts op verschillende manieren worden verwijderd ten tijde van een gastroduodenoscopie of colonoscopie. Dit kan door de poliep met een lus te knippen, echter grote poliepen worden verwijderd door middel van endoscopische mucosale resectie (EMR) of endoscopische submucosale dissectie (ESD).
Endoscopische mucosale resectie (EMR)
Bij een EMR kunnen poliepen verwijderd worden die beperkt zijn tot het slijmvlies of tot net onder het slijmvlies. Vaak wordt er een vloeistof onder de afwijking gespoten, daarna wordt met een lus de afwijking verwijderd door middel van knippen of de afwijking wordt met behulp van stroom doorgesneden. Afwijkingen kunnen met deze techniek tot een formaat van 20-25 mm in een keer verwijderd worden. Grotere poliepen moeten in delen worden verwijderd.
Endoscopische submucosale dissectie (ESD)
Bij een ESD kan een afwijking met een groter formaat dan 20 mm in een keer verwijderd worden en ook als de poliep wat dieper onder het slijmvlies zit. Bij deze techniek wordt ook een vloeistof onder de afwijking gespoten. Met een klein mesje waardoor stroom wordt geleid, snijdt de MDL-arts de afwijking voorzichtig los van het onderliggende slijmvlies.
Duur van het onderzoek
Hoe lang het onderzoek duurt, hangt af van de grootte en de ligging van de afwijking. Het kan variëren van 30 minuten tot soms wel 2-3 uur.
Risico’s
Bij een EMR of ESD ontstaat er een wond, waardoor problemen na de ingreep kunnen optreden. Zo kan er een bloeding van de wond ontstaan. In zeldzame gevallen ontstaat er een perforatie (een gaatje in de wand). Als dit gebeurt, kan het betekenen dat u opgenomen moet worden. Voor de behandeling van een bloeding kan het nodig zijn om de scopie te herhalen zodat de bloeding behandeld kan worden. Bij een perforatie is soms een operatie nodig.